Παναγής Β. Μεταξάς: Ανήμερα του Αγίου

Εκατόν εξήντα έξι χρόνια έχουν περάσει από τότε που, ανήμερα της γιορτής του Αγίου, ο εικοσιεννιάχρονος ιερέας, μετά από μία δίκη-παρωδία, οδηγήθηκε στην αγχόνη του αιμοσταγή Γουάρδου στο Μαρκάτο Ληξουρίου. Ούτε τη γιορτή του Αγίου δεν σεβάστηκε ο αποικιοκράτης Βρετανός Αρμοστής στην Κεφαλονιά Γουάρδος για να επιτελέσει το …θεάρεστο έργο του!

Εκατόν εξήντα έξι χρόνια από τον απαγχονισμό του ιερέα και παρόλο που έχουν παρθεί δύο ομόφωνες αποφάσεις για να τιμηθεί ο ήρωας, πρώτα από το Δ.Σ. του τέως Δήμου Ελειού-Πρόννων, τον Σεπτέμβρη του 2009 και του Δ.Σ. της Κοινότητας της Σκάλας, τον Ιούλη του 2015, ακόμα να βρει το δρόμο της αυτή η πονεμένη ιστορία.

Ας ελπίσουμε ότι η επανεξέταση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς τις προσεχείς ημέρες και μετά από την συλλογή 535 υπογραφών, θα έχει ως αποτέλεσμα μία ακόμη θετική εξέλιξη, έτσι ώστε ο πρωτεργάτης ιερέας της εξέγερσης της Σκάλας, Γρηγόριος Ζαπάντης-Νοδάρος, ή Παπαληστής, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, να λάβει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία του τόπου.

Εκ μέρους των πεντακοσίων τριάντα πέντε υποφραφόντων και χιλιάδων άλλων, που δεν ξεχνούν τον μάρτυρα Παπαληστή.

Ο συντάξας

Παναγής Β. Μεταξάς

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις