Κινδυνεύει με λουκέτο το Ανοικτό Πανεπιστήμιο-Στον «αέρα» οι σπουδές 30.000 φοιτητών

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η λειτουργία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι σπουδές 30.000 φοιτητών, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε έναν μήνα και ακόμη δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

Το πρόβλημα αφορά περίπου 200 εργαζόμενους, οι οποίοι σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και αναγκαστούν να φύγουν, υπάρχει ορατός κίνδυνος να καταρρεύσουν οι λειτουργίες του ιδρύματος.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» ο ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης, «Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Εάν δεν βρεθεί κάποια λύση, το ΕΑΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Συνεπώς τώρα προσπαθούμε να δούμε τι μπορεί να γίνει και, όπως φαίνεται, θα πρέπει να τους πληρώσουμε από του πόρους του ιδρύματος για να μπορέσουν να μείνουν στις δουλειές τους, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση» και συμπλήρωσε, «για το θέμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει μια προετοιμασία νωρίτερα για να μη φτάσουμε τώρα σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό…».

Ο καθηγητής κ. Καρδάσης παραδέχεται ότι εάν οι εργαζόμενοι λείψουν από το ίδρυμα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και γι’ αυτό βούληση του πανεπιστημίου είναι να παραμείνουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, καθώς, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, οι εν λόγω εργαζόμενοι διαθέτουν πολύτιμη πείρα, εμπειρία και ικανότητες συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Στις προθέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι να δοθεί λύση στο θέμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η μισθοδοσία τους να καλύπτεται από πόρους του ΕΑΠ. «Πρέπει να τους κρατήσουμε, αλλά με τρόπους διαφανείς και νόμιμους», λέει ο κ. Καρδάσης.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπως και τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η διοίκησή του κάνει μια προσπάθεια να στηρίξει τους φοιτητές του. Στο πλαίσιο αυτό από φέτος αποφασίστηκε μια έστω και μικρή μείωση στα δίδακτρα, καθώς τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές το ζητούσαν επιτακτικά.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να μειωθούν τα δίδακτρα στα 500 ευρώ (ανά θεματική ενότητα) για τις προπτυχιακές σπουδές και στα 650 ευρώ για τις μεταπτυχιακές.

Επίσης το ΕΑΠ χορηγεί κάθε ακαδημαϊκό έτος υποτροφίες αριστείας για τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και υποτροφίες που αφορούν την ολική ή μερική απαλλαγή των φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις δαπάνες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας και απονέμονται με βάση το συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Η Αίτηση Χορήγησης Υποτροφίας υποβάλλεται, σε προκαθορισμένους χρόνους που ανακοινώνονται κάθε χρόνο, στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ.

Σήμερα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές είναι 16.369 και οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές 15.458. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από το ΕΑΠ 27.770 άτομα. Στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν: α) Μόνιμοι (ΑΣΕΠ): 8 υπάλληλοι, β) Αορίστου χρόνου: 39 και με σύμβαση έργου: 198 άτομα.

Ποτάμι: Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μόνο στα λόγια…

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ίδρυμα, το Ποτάμι σε γραπτή του ανακοίνωση επιτίθεται στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

Ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δια στόματος της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Αναγνωστοπούλου εξήγγειλε με περίσσεια ευκολία και προχειρότητα την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την πρόσληψη νέου ακαδημαϊκού προσωπικού, μάλλον ξέχασε κάτι…

Ξέχασε, ή ακόμη χειρότερα δε γνωρίζει, ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα η λειτουργία του ΕΑΠ καθώς σημαντικός αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε λίγες ημέρες και ακόμη δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

Καλούμε το Υπουργείο να εξασφαλίσει χρηματοδοτικές λύσεις με σκοπό την επάρκεια σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό για το ΕΑΠ προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και να μη διαταραχθούν οι σπουδές περί των 30.000 φοιτητών.

Το Ποτάμι στηρίζει τον θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου και με συνεχείς ανακοινώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή έχει αναδείξει το πολύ μεγάλο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και της οικονομικής ασφυξίας των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μια κατάσταση για την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλους αυτούς τους 8 μήνες είναι απλός παρατηρητής.

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις