Όχι στις φιέστες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο όνομα του αθλητισμού

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει στο λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης το θράσος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να γιορτάζει την 5η Οκτώβρη ως «μέρα αθλητισμού» στα σχολεία, όταν συνεχίζεται το έγκλημα σε βάρος του αθλητισμού στα σχολεία κι όταν ο σεισμόπληκτος και πλημμυρόπληκτος Νομός μας είναι στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ από άποψη αθλητικών υποδομών. Οι φιέστες δε μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ για τη συρρίκνωση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού χτυπάει τη βελτίωση της υγείας και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας της νέας γενιάς. Οι περικοπές που αφορούν στις δαπάνες για τον αθλητισμό στα σχολεία γίνονται ακόμη μεγαλύτερες με την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, δίνοντας καθοριστικό πλήγμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η μέρα του αθλητισμού είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου «Κοινωνικό Σχολείο», με το οποίο από τα τελευταία χρόνια εκχωρούνται μία σειρά από μαθησιακοί τομείς, επιμόρφωση, σχολικές δραστηριότητες κλπ σε ιδιωτικούς φορείς και Ινστιτούτα.

 • Μιλούν για «εισαγωγή των εννοιών του Ολυμπισμού τη στιγμή που το μάθημα της «Ολυμπιακής Παιδείας» έχει καταργηθεί
 • Μιλούν για «πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών» τη στιγμή που οι γονείς πληρώνουν όχι μόνο για τον εμβολιασμό των παιδιών, αλλά και για ένα απλό πιστοποιητικό υγείας!
 • Μιλούν για σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ΑΜΕΑ, τη στιγμή που έχουν ήδη δρομολογήσει το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων!
 • Μιλούν για καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και προτείνουν ως λύση την επέκταση σ’ όλο τον μαθητικό πληθυσμό προγραμμάτων τύπου ΕΥΖΗΝ, που έχουν καταδικαστεί από το συνδικαλιστικό κίνημα και τους Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων!

Μιλούν για την «παρεμβατική δυναμική του αθλητισμού» τη στιγμή που:

 • Διατηρούν τη μείωση των ωρών της Φυσικής Αγωγής σε Γυμνάσιο – Γενικό Λύκειο – ΕΠΑΛ – Δημοτικό, όταν η παχυσαρκία και ο παιδικός διαβήτης σπάνε ρεκόρ!
 • Με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, χρόνια έχει να έρθει στα σχολεία το αναγκαίο αθλητικό υλικό. Οι γυμναστές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα με μπάλες που δανείζονται απ’ τους μαθητές ή που αγοράζονται με χρήματα των γονέων.
 • Υπάρχουν Δημοτικά που το μάθημα της Φυσικής Αγωγής το κάνουν δάσκαλοι ή σχολεία που ουσιαστικά δεν γίνεται λόγω των συνθηκών (πχ ΓΕΛ Ληξουρίου)!
 • Απαξιώνουν, καταργούν το θεσμό των σχολικών αγώνων ή «διαλύουν» τη σχολική ζωή προκειμένου να δείξουν ότι κάτι γίνεται.
 • Ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί για τους μαθητές που θέλουν να συμμετάσχουν η δωρεάν ιατρική εξέταση και η χορήγηση των ανάλογων πιστοποιητικών. Φτωχοί μαθητές που δεν έχουν οι γονείς τους τα χρήματα για το γιατρό αποκλείονται και κανένας «αρμόδιος» δεν έχει απασχοληθεί με το ζήτημα.

Τοπικά η κατάσταση των αθλητικών υποδομών επιδεινώθηκε δραματικά μετά τους σεισμούς και τις πλημμύρες (γήπεδο Αργοστολίου, Παλική κλπ) και μια σειρά χώροι είτε δεν έχουν ελεγχθεί είτε παραμένουν κλειστοί (πχ γήπεδο Αργοστολίου). Τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν τον στοιχειώδη  αύλειο χώρο, όχι μόνο για το μάθημα της γυμναστικής αλλά και για ένα σωστό διάλειμμα. Στην ίδια αντιαθλητική κατεύθυνση ήταν τα μέτρα που λήφθηκαν παλαιότερα με την κατάργηση των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) σε Ληξούρι – Αργοστόλι. Το κολυμβητήριο στο Αργοστόλι παραπαίει, διότι υπάρχει πρόβλημα με το κόστος θέρμανσης της πισίνας. Η Δημοτική Αρχή της ΝΔ διαγκωνίζεται με την κυβέρνηση στον εξωραϊσμό της κατάστασης. Συμπράττει στην υποβάθμιση των αθλητικών υπηρεσιών και στη μετακύληση του κόστους στο λαό. Σιωπά στην αφαίρεση από την κυβέρνηση των χρημάτων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους σεισμούς και τις πλημμύρες στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) σιωπά κι αυτή ένοχα, βάζοντας πλάτη στην κυβερνητική πολιτική.

Κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο θεωρούν αρνητική τη μαζικοποίηση του αθλητισμού, αποβλέπουν στη στήριξη του σχολικού αθλητισμού μόνο όταν συνδέεται με τον «επαγγελματισμό», με ιδεολογικά ελεγχόμενες δράσεις ή με τουριστική κατανάλωση. Αφαιρούν το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στην άθληση. Επιδιώκουν ένα σχολικό αθλητισμό για ακόμη λιγότερους, τα λεγόμενα «ταλέντα», και επιφέρουν βαρύ πλήγμα σε κάθε έννοια μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Αυτή είναι η γραμμή της ΕΕ, του κεφαλαίου, των χορηγών και της ντόπας. Στο «νέο σχολείο» της αγοράς, στο σχολείο των «δεξιοτήτων» που σπρώχνει τους μαθητές στη φτηνή κατάρτιση, στο σχολείο που ετοιμάζει τους αυριανούς «ευέλικτους» εργαζόμενους των 300 ευρώ, η Φυσική Αγωγή δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται σαν πάρεργο!

Διεκδικούμε:

 1. Μέτρα για την ασφάλεια, τη θωράκιση και τη λειτουργία των αθλητικών υποδομών στο Νομό.
 2. Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή, τον Αθλητισμό στο σχολείο.
 3. Διορισμό καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής και εκδηλώσεων, προαυλίων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού, καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών δραστηριοτήτων σε τακτά διαστήματα και χωρίς να διαλύεται το σχολείο.
 4. Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην υγεία των μαθητών – αθλητών με την καθιέρωση ανά τρίμηνο προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων για όλους τους μαθητές, δωρεάν και με ευθύνη του κράτους.
 5. Εξασφάλιση της παρουσίας σχολίατρου / αθλητίατρου σε όλες τις δραστηριότητες και τους αγώνες.

Η Φυσική Αγωγή, παιδαγωγική διαδικασία που αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας και στην αρμονική ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με μπαλώματα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ούτε με αντικατάσταση του γυμναστή από το δάσκαλο. Δε μπορεί να γίνεται ντεκόρ στις κυβερνητικές φιέστες. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να διασφαλίζει τις κατάλληλες υποδομές, αθλητικό εξοπλισμό, επιστημονικό δυναμικό. Χρειάζεται διορισμούς γυμναστών, ώστε οι ώρες του μαθήματος να αυξηθούν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ηλικίας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους αθλητικούς φορείς και συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων, να αναδείξουν στα αιτήματά τους τα θέματα του αθλητισμού. Να συγκρουστούν με όλη της γραμμή της πολιτικής της ΕΕ που θέλει την νέα γενιά χειραγωγημένη, στο περιθώριο της κοινωνίας. Η πλημμυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Κεφαλονιά να προχωρήσει μπροστά, βάζοντας το θέμα του αθλητισμού και όλων των άλλων λαϊκών δικαιωμάτων στο επίκεντρο, συμμετέχοντας στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Αγώνα Φορέων:

 • την Τρίτη 6 Οκτώβρη, 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο στο Αργοστόλι.
 • την Πέμπτη 8 Οκτώβρη, 7.30 μμ στον Καραβόμυλο (στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας), από κοινού με τη Λαϊκή Επιτροπή Σάμης.

Να συμμετάσχουμε στα παλλαϊκά συλλαλητήρια που θα οργανωθούν από το ταξικό κίνημα τον Οκτώβρη. Να κορυφώσουμε με παγκεφαλληνιακή κάθοδο των σχολείων στο Αργοστόλι στις 12 Νοέμβρη.

Αργοστόλι 03/10/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις