Θ. Γαλιατσάτος: Η αρωγή από την Πολιτεία δεν είναι σίγουρη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, τον Αντιπεριφερειάρχη Εμπορίου, Νικόλα Βαλλιανάτου και της Περιφερειακής Συμβούλου, Σουζάνας Πεφάνη.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) παρουσία και του Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση, όπου ενημερώθηκε ο κ. Γαλιατσάτος για το μέγεθος των ζημιών και τις κινήσεις που έχουν γίνει από τα όργανα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης, τον Δήμο Κεφαλονιάς και τις αρμμόδιες υπηρεσίες, προς την ομαλή αποκατάστασή τους.

Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος έκανε λόγο για ικανοποιητικό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών με την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με την ανταπόκριση της Πυροσβεστικής, τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις υπηρεσίες του Δήμου, με την δράση των Εθελοντικών Ομάδων και τη συμβολή ιδιωτών.

Όπως τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος η έγκυρη επέμβαση και ο σωστός συντονισμός των υπηρεσιών είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί η καταστροφή ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπόρεσαν να ανασχέσουν τα όσα αρνητικά είχαν συμβεί. Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου είναι ανοιχτό και προσπελάσιμο με ασφάλεια για τους συμπολίτες μας ενώ άμεσα θα λυθούν και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι πλημμύρισαν τα σπίτια τους και οι αυλές τους. Ο Περιφερειάρχης μίλησε για λιγοστά χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια και που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα και όχι αποζημιώσεις, ενώ θα κατανεμηθούν 800.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων περιοχών.

Ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: έχουμε ανάγκη να αξιοποιούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος και δεν παραμένουμε απαθείς στα γεγονότα. Στη συνέχεια εξήγγειλε την πραγματοποίηση της 1η Πανιόνιας Άσκησης Αντισεισμικής Προστασίας και η οποία θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση. Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα, όπως ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος στο αίτημα για κήρυξη του νησιού μας σε έκτακτη ανάγκη, την ίδια μάλιστα ημέρα της καταστροφής και με την αποστολή οχημάτων Στρατού, όπου στον βαθμό που μπορούσαν να συμβάλουν το έκαναν και τους ευχαριστούμε.

Το αίτημα της περιοχής μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ακολούθησε το αίτημα του καθορισμού της Κεφαλονιάς ως πλημμυρόπληκτη, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γαλιατσάτος, αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό ζήτημα καθώς η οριοθέτηση ή όχι, είναι αυτό που θα καθορίσει το ποσό ή τις διαστάσεις της όποιας αποζημίωσης προς στους πολίτες και στους επαγγελματίες καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από τον ορισμό της περιοχής μας ως πλημμυρόπληκτη.

Η αντιμετώπιση των καταστροφών του οδικού δικτύου και τις άλλες υποδομές που επλήγησαν, έτσι κι αλλιώς θα γίνει είτε με πιστώσεις του Δήμου είτε με πιστώσεις της Περιφέρειας είτε με προσθήκες πιστώσεων από το Κράτος, είπε ο κ. Γαλιατσάτος.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την απόφαση που είχε πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο για απαλλαγή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από τον  ΕΝΦΙΑ και για το 2015, εξαιτίας των σεισμών του 2014, ενώ τώρα με τις καταστροφικές πλημμύρες υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω για να εγκρίνει η Πολιτεία την απόφαση και να προχωρήσει σε απαλλαγή και για φέτος.

Παρέμβαση στον Υπουργό Δικαιοσύνης  και τις τοπικές δικαστικές αρχές ζητήθηκε στον ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) για το ζήτημα με το μπάζωμα του ρέματος της Λαγκάδας που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, ενώ φάκελος θα ετοιμαστεί για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως είχαν και οι ανεμογεννήτριες στις πλημμύρες.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο κ. Γαλιατσάτος απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούν την Γέφυρα Ντε Μποσέτ, τον Χάρακα και το Λιμάνι του Πισσαετού.

Ακούστε όλη την συνέντευξη και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

ΓΕΦΥΡΑ-ΧΑΡΑΚΑΣ-ΠΙΣΣΑΕΤΟΣ

1-DSC02875 1-DSC02873 1-DSC02869 1-DSC02868 1-DSC02859 1-DSC02856 1-DSC02855

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις