Εχει Eurogroup σήμερα -Οι εταίροι απειλούν για τα μέτρα

Η Ευρώπη παρακολουθεί μεν την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα και αναμένει το αποτέλεσμα που θα αναδείξουν οι κάλπες, αλλά κύριο μέλημα των δανειστών παραμένουν τα μέτρα και η αξιολόγηση.

Αυτό διαφάνηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν οι αξιωματούχοι προσερχόμενοι για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

Είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι προετοιμασίες για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, παρά το «θολό» πολιτικό τοπίο στη χώρα, διεμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

«Η δουλειά πρέπει να προχωρήσει το δυνατόν περισσότερο τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των δανειστών», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι οι θεσμοί θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα ορόσημα που για την αξιολόγηση.

Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του, δήλωσε ήσυχος για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις της Αθήνας, ό,τι κι αν δείξουν οι κάλπες.

«Δεν ανησυχώ», είπε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, σημειώνοντας ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η «τεράστια πλειοψηφία» του ελληνικού λαού υποστηρίζει ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα διασφαλίσει τη μεταρρύθμιση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας εντός ευρωζώνης. «Πρέπει να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν», συμπλήρωσε.

Στο «τραπέζι» του Eurogroup θα πέσει η πορεία υλοποίησης των όσων συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, υπό το νέο πρόγραμμα και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ενέργειες ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

Προειδοποίηση για καθυστερήσεις από S&P

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι αναλυτές της Standard & Poor’s προειδοποιούσαν ότι ενδεχομένως οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα να καθυστερήσουν την εκταμίευση της βοήθειας από τους Ευρωπαίους δανειστές προς την Αθήνα.

Αναλυτές του οίκου με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανέφεραν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επόμενη δόση. Οπως εξήγησαν, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που πέρασαν πριν προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές, δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις