Ο κύβος ερρίφθη! Εντός της ημέρας η ΠΝΠ για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η ΠΝΠ, με την οποία «παγώνει» η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αν και το μέτρο κάθε άλλο παρά δημοσιονομικά αδιάφορο χαρακτηρίζεται- υπολογίζονται έσοδα 240 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση μόνο από την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία- οι πολλές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό αλλά και οι ετεροχρονισμένες ενστάσεις από την Κομισιόν (οι εκπρόσωποι της στη διαπραγμάτευση του Αυγούστου δεν είχαν διατυπώσει την παραμικρή επιφύλαξη για το μέτρο), οδήγησαν στη λύση της επανεξέτασης του θέματος, επιβεβαιώνοντας τους. καλοθελητές που επεσήμαναν από την πρώτη στιγμή των υπογραφών της νέας συμφωνίας, ότι το πουλόβερ θα αρχίσει να ξηλώνεται πριν μπει το Φθινόπωρο.

Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ψηφίστηκε ως αντίβαρο στη μετάταξη του μοσχαρίσιου κρέατος στο 13%, αλλά η προφανής ελαφρότητα των σχετικών αποφάσεων δείχνει πόσο πρόχειρη ήταν η υποτιθέμενη απλοποίηση του πλαισίου του ΦΠΑ. Η Κοινοτική Οδηγία 112/2006, στο άρθρο 132 ορίζει περιπτώσεις απαλλαγής από το ΦΠΑ ορισμένων δραστηριοτήτων γενικού συμφέροντος.

Τι συμπεριλαμβάνεται σε αυτές; Αντιγράφουμε από το κείμενο:

  • εκπαίδευση των παιδιών ή των νέων, τη σχολική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση, επιμόρφωση ή επανακατάρτιση καθώς και τις στενά συνδεόμενες με αυτές παροχές υπηρεσιών και παραδόσεις αγαθών, που πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημόσιου δικαίου που επιδιώκουν τους ανωτέρω σκοπούς ή από οργανισμούς που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος αναγνωρίζει ότι έχουν παρεμφερείς σκοπούς
  • τα ιδιαίτερα μαθήματα που παραδίδονται από εκπαιδευτικούς και τα οποία αφορούν τη σχολική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις