Σταυρόλεξο η ημερομηνία των εκλογών -Οι πιθανές Κυριακές για κάλπες

Στη λύση των εκλογών φαίνεται ότι καταλήγει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε από την πρώτη σύσκεψη που είχε με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις καλοκαιρινές του διακοπές, χθες. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για το χρόνο των εκλογών αλλά και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τις κάλπες. Οι δύο απόψεις που συγκρούονται είναι ψήφος εμπιστοσύνης τώρα και εκλογές το Σεπτέμβριο ή κλείσιμο της Βουλής, άνοιγμα των θερινών τμημάτων, πέρασμα των εφαρμοστικών, ψήφο εμπιστοσύνης αργότερα και εκλογές των Οκτώβριο ίσως και το Νοέμβριο.

Αν και μετά την ψήφιση του Μνημονίου στη Βουλή φαινόταν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της, καθώς όλες οι πληροφορίες έδειχναν ότι έχει αποφασιστεί η κατάθεση πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης άμεσα και εν συνεχεία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ακόμη και στις 13 Σεπτεμβρίου, χθες, το πρωί, ξαφνικά, υπήρξε η διαρροή ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων και συνεπώς την αναβολή των εκλογών για Οκτώβριο. Και αν και αρχικά πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν χθες, τελικά κυκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαμήνυσαν το απόγευμα ότι οι όποιες πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μαξίμου: Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις

Σε σχετικό ερώτημα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα και πως τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση.

«Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος» ανέφεραν. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα». Ετσι, όπως φαίνεται το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να λάβει τις όποιες αποφάσεις αφού έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση της συμφωνίας στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αφού έχει εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση της πρώτης δόσης του δανείου και έχει αποπληρωθεί η σόση της ΕΚΤ.

Ολα δείχνουν εκλογές το Φθινόπωρο

Με δεδομένο ότι το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού φαίνεται ότι απορρίπτεται από πολλά στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ότι το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει μέρα με τη μέρα (είναι χαρακτηριστικό το άρθρο στο Iskra για τα περιφερειακά αεροδρόμια στο οποίο χρησιμοποιούνται βαριές εκφράσεις, σε αντιπολιτευτικό τόνο) η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μοιάζει δεδομένη.

Η διεξαγωγή των εκλογών θα μπορούσε να γίνει σε μια από τις Κυριακές του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου, ακόμη και του Νοεμβρίου, καθώς οι περισσότερες εισηγήσεις συγκλίνουν σε αυτό. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε χθεσινή συνέντευξή της στον ρ/σ 9,84 υπογράμμισε σχετικά για το χρόνο των εκλογών: «Μπορεί τέλος Σεπτεμβρίου, μπορεί και τέλος Οκτωβρίου. Δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνους εκλογών, διότι είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, το εάν και πότε θα συμβούν».

Οι υποψήφιες Κυριακές

13 ή 27 Σεπτεμβρίου
Για να πραγματοποιηθούν την 13η Σεπτεμβρίου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα. Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό, ενώ σε περίπτωση που το Μαξίμου επιλέξει αυτή τη λύση δεν θα μπορέσει να κάνει πριν το Εκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο θα ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο.

Ετσι, για το Σεπτέμβριο πιο πιθανή ημερομηνία μοιάζει η 27η Σεπτεμβρίου με δεδομένο ότι μόνο αν επιλεγεί αυτή η λύση θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, βέβαια.

Εκλογές των Οκτώβριο
Αν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει να μην προσφύγει στις κάλπες άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, και επικρατήσει το σενάριο του κλεισίματος της Ολομέλειας και της έναρξης λειτουργίας των θερινών τμημάτων της Βουλής, για να μπορέσει να περάσει όλους τους εφαρμοστικούς πριν την πρώτη εξιολόγηση του προγράμματος (σε μια τέτοια περίπτωση ο Τσίπρας θα μπορούσε να τοποθετήσει στα θερινά «προεδρικούς βουλευτές» οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους χωρίς εκπλήξεις και διαρροές ψήφων) τότε οι εκλογές πάνε μοιραία για Οκτώβριο. Σε αυτό το σενάριο η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές εντάσσοντας στο προεκλογικό της πρόγραμμα και την επιχειρηματολογία για το Χρέος που ως τότε θα έχει ανοίξει.

Ως πιθανές ημερομηνίες μοιάζουν 18η και η 25η Οκτωβρίου.

Εκλογές τον Νοέμβριο
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση των θερινών τμημάτων, στις 5 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα συγκληθεί ξανά η Ολομέλεια μετατοπίζοντας τη διεξαγωγή των εκλογών για την 1η ή την 8η Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν τον χρόνο που παραδοσιακά ξεκινάει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που είναι ουσιαστικά και το deadline για τη διεξαγωγή εκλογών.

Οι θιασώτες της αναβολής των εκλογών για Οκτώβριο ή Νοέμβριο

Οσοι εισηγούνται τη λύση εκλογές τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αποφορτίζεται προσώρας το πολιτικό και εσωκομματικό τοπίο ενώ δίνεται και ο χρόνος για ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – εντός του Σεπτεμβρίου – όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για «συμβίωση» ή «διαζύγιο» με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Οι εισηγήσεις για εκλογές τώρα και ο ρόλος των κρυφών δημοσκοπήσεων

Οι θιασώτες του σεναρίου “εκλογές τώρα” υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αξιοποιήσει την συγκυρία, να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και να μην «σέρνεται» η κυβέρνηση με τους διαφωνούντες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, που εδράζεται και σε κρυφές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το μέγαρο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «καβαλήσει το κύμα»:

Παρά την στροφή από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του και συγκεντρώνει – σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται από μετρήσεις – ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκλογές του Ιανουαρίου, οπότε συγκέντρωσε 36,4%.

Μάλιστα, έχουν γίνει ειδικές μετρήσεις στις οποίες προβλέπεται διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και συμπεριλαμβάνεται και κόμμα διαφωνούντων υπό τον Π. Λαφαζάνη το οποίο φέρεται να μπαίνει στη Βουλή αισθητά πιο πάνω από το όριο του 3%.

Αυτά τα ποσοστά ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διατηρηθούν από το φθινόπωρο οπότε θα έρθουν τα πρώτα «χαράτσια» του τρίτου Μνημονίου και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Ο ρόλος των δανειστών

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει τους δανειστές με αποφάσεις σχετικά με πρόωρες εκλογές. Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει και η δική τους άποψη καθώς όπως έχουν αφήσει να διαφανεί σαφώς, οι πιστωτές θέλουν να περάσουν πρώτα οι εφαρμοστικοί νόμοι από την Βουλή και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και μετά να ληφθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις