Πυρετός στο Μαξίμου: Γράφουν-σβήνουν μέτρα και προτάσεις

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Στέλλα Α. Γκαντώνα Πολιτική

Ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας -και όχι μόνο το οικονομικό- καλείται να πάρει μέσα στα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός, με τις προοπτικές να είναι δύο: ή θα προχωρήσουμε σε ένα νέο Μνημόνιο ή η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου θα αποτελέσει παρελθόν.

Η Αθήνα εντός της ημέρας θα καταθέσει ένα «γενναίο» πακέτο αναλυτικών προτάσεων για νέο τριετές πρόγραμμα, το οποίο θα βασίζεται κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός διεκδικεί μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη λύση, ενώ από το Ευρωκοινοβούλιο έστειλε σαφές πολιτικό μήνυμα ότι επιθυμεί συμφωνία και όχι ρήξη.

«Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας» υποστήριξε καθαρά ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τα χαρτιά του.

«Μπαράζ» κυβερνητικών συσκέψεων

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, κυβερνητική πηγή έλεγε αργά χθες βράδυ στο iefimerida.gr πως «πάμε σε συμφωνία. Όλες οι πλευρές θέλουν τη συμφωνία», ενώ σχολιάζοντας το μείγμα των προτάσεων που θα καταθέσει η Αθήνα εξηγούσε ότι «οι προτάσεις που καταθέτουμε δεν είναι προτάσεις δικές μας, αλλά προτάσεις που προέκυψαν από επώδυνες διαβουλεύσεις».

Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται μαζί με τον πρωθυπουργό οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Κοτζιάς και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, οι οοποίοι «χτενίζουν» λέξη προς λέξη τα μέτρα που βάζει η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση που θα στείλει στους εταίρους. Νωρίς το πρωί ξεκίνησε εκτενής ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος επέστρεψε τα ξημερώματα από τις Βρυξέλλες.

Ακόμη, στο πλαίσιο των επαφών που διατηρεί με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός, δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξει και νέος γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών, ή και κατά μόνας συναντήσεις.

«Κρας τεστ» των προτάσεων στο Eurogroup

Οι ώρες που ακολουθούν είναι χωρίς καμία αμφιβολία κρίσιμες, ενώ το αίτημα της ελληνικής πλευράς που κατατέθηκε χθες στον ESM για το τρίτο πρόγραμμα και θα συνοδεύεται από μία σειρά σκληρών μέτρων πέρασε ήδη από το μικροσκόπιο των εμπειρογνωμώνων του Εuro Working Group.

Οι ομόλογοι του κ. Τσακαλώτου περιμένουν τώρα να πάρουν στα χέρια τους τις ελληνικές προτάσεις, ενώ έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία και με τη βοήθεια τεχνοκρατών, ώστε η πρόταση να μην απορριφθεί. Αν οι προτάσεις εγκριθούν, τότε θα αποσταλούν αυτόματα στους Θεσμούς και το επόμενο βήμα θα είναι να συνεδριάσει εκ νέου το Εurogroup -πιθανότατα την Παρασκευή- ώστε η κατάσταση να οδηγηθεί προς εκτόνωση.

Το περίγραμμα των προτάσεων έχει ως εξής:
• Μεταρρυθμίσεις
• Κάλυψη μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών
• Αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ο διάλογος για το χρέος

Σε πρώτη φάση, πάντως, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση άμεσα κιόλας -από την επόμενη εβδομάδα- ώστε να μπορέσει να πάρει προκαταβολή από τον ESM. Οι διαβουλεύσεις για το νέο Μνημόνιο θα συνεχίζονται κανονικά, ενώ ορόσημο αποτελεί η 20ή Ιουλίου, οπότε και θα πρέπει να πληρωθούν 3,45 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, εκτός από τους μισθούς στο Δημόσιο.

Σε… αναμονή το κόμμα

Στάση αναμονής, τέλος, κρατά το κόμμα και σήμερα δεν αποκλείεται να ξανασυνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από μέλος της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Βουλευτής του κόμματος, πάντως, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα περιέγραφε στο iefimerida.gr πως το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν βαρύ και υπήρξε έντονος προβληματισμός, δεδομένων των πιέσεων που ασκούνται για νέο Μνημόνιο. Μάλιστα, δεν δίστασε να εκφράσει την άποψη ότι «μια χρεοκοπία θα ήταν βάλσαμο», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για θέση που εκφράζει την κυβέρνηση αλλά τον ίδιο προσωπικά.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις