Στη Βουλή το μίνι -φορολογικό – Το πρόβλημα με τα «μπλοκάκια» που έχουν υποβάλει δήλωση

Κατατέθηκε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο σε 8 άρθρα επιχειρεί να διορθώσει κακώς κείμενα στη φορολογία εισοδήματος και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διατάξεις συμπεριλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για την άρση των στρεβλώσεων που προκαλεί η εφαρμογή των τεκμηρίων όπως για παράδειγμα η απενεργοποίηση των ελάχιστων τεκμηρίων για όσους έχουν ελάχιστα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και κάποιο Ι.Χ. ή ιδιόκτητη κατοικία. Χωρίς τη νέα ρύθμιση, οι εν λόγω υπόχρεοι κινδύνευαν με υπέρογκους φόρους. Ανάλογες απαλλαγές από τα τεκμήρια προβλέπονται για μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού.

Το πρόβλημα με τα «μπλοκάκια»

Διορθώσεις- ετεροχρονισμένες- γίνονται και για όσους έχουν «μπλοκάκι», πέρα από μισθωτή εργασία. Με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα έπρεπε να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26% για τα “μπλοκάκια”, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με τη νέα διάταξη, οι εν λόγω υπόχρεοι θα μπορέσουν- όπως πέρσι- να φορολογηθούν για το σύνολο των εισοδημάτων τους ως μισθωτοί, δηλαδή να ισχύσει το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ και για τα εισοδήματα από «μπλοκάκια». Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι όσοι από αυτούς τους φορολογούμενους έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, έτσι ώστε να επανεκκαθαριστεί με βάση τη νέα διάταξη.

φωτό (Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις