Τεράστια προβλήματα με τα πεδία «επάγγελμα πατέρα» και «ιθαγένεια» στο My School Να σταματήσει το φακέλωμα των μαθητών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα που καταγγέλλονται στο σωματείο μας από μια σειρά σχολείων, με αφορμή την επιμονή του Υπουργείου Παιδείας να συμπληρώνεται το πεδίο «επάγγελμα πατέρα», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα my school, ως απαραίτητο στοιχείο. Επειδή το στοιχείο αυτό δεν υπάρχει στα δεδομένα που κοινοποιούν οι κηδεμόνες μέσω των αρχείων των Δήμων ούτε προκύπτει από άλλη επίσημη πηγή, αναγκαστικά συλλέγεται από τους ίδιους τους μαθητές. (Εννοείται ότι δεν υπάρχει καν αναφορά σε «επάγγελμα μητέρας»). Αντίστοιχα, πρόβλημα υπάρχει με το πεδίο «ιθαγένεια / υπηκοότητα».
Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται για παιδαγωγική προσέγγιση από πλευράς των εκπαιδευτικών, υπάρχουν μια σειρά μαθητές, που είτε είναι ορφανοί από πατέρα είτε ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίοι έρχονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση από την όλη διαδικασία. Ακόμη υπάρχουν και περιπτώσεις κάποιων μαθητών, κυρίως με χωρισμένους γονείς, που έχουν τραυματικές εμπειρίες από τον ένα γονέα και αντί επαγγέλματος δηλώνουν κοσμητικά επίθετα για αυτούς. Πρόβλημα υπάρχει και στην προσπάθεια του σχολείου να καταχωρήσει τα στοιχεία και να τα «εναρμονίσει» με τους τύπους επαγγελμάτων της ηλεκτρονικής φόρμας. Ως αποτέλεσμα στον ηλεκτρονικό «φάκελο» του μαθητή πέρα από την επιλογή «δεν απαντώ» ή «άγνωστο λόγω αποθανόντος πατέρα» (που προστέθηκε στη συνέχεια), να μην υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική στο σχολείο, πέρα από το να αφήσει το πεδίο κενό και να υφίσταται τις διαρκείς υπομνήσεις του Υπουργείου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές έβαλαν τα κλάματα στην ανάμνηση των νεκρών γονιών τους.
Για το πεδίο «ιθαγένεια / υπηκοότητα» αναπτύσσονται φόβοι από μερίδα παιδιών μεταναστών, σε περιπτώσεις που εκκρεμούν διαδικασίες «νομιμοποίησης», μήπως η εν λόγω καταχώρηση συνδυαστεί με διαδικασίες δίωξής τους όπως και των οικογενειών τους.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το διαρκές φακέλωμα. Είναι φανερό ότι δημιουργείται μια ολόκληρη κατάσταση που καμία σχέση δεν έχει με την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου και το σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει με σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα των μαθητών, των οικογενειών τους και να αποσύρει την απαράδεκτη απαίτηση για συμπλήρωση των πεδίων «επάγγελμα πατέρα», «ιθαγένεια» ή άλλων ανάλογων. Τέλος, απαιτούμε να σταματήσει συνολικά το φακέλωμα των μαθητών.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

 

Ο Πρόεδρος

 

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις