Η Τουριστική Επιτροπή παρουσίασε τα συστήματα πιστοποίησης ποιότητας των επιχειρήσεων

Συνεδρίασε χθες το απόγευμα η τουριστική επιτροπή του Δήμου Κεφαλονιάς με ένα πολύ ενδιαφέρον και άκρως σημαντικό ζήτημα, τα συστήματα πιστοποίησης ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα συστήματα πιστοποίησης δεν είναι τίποτα άλλο από τα γνωστά σε όλους μας ISO, αυτό ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συστήματα μέτρησης της ποιότητας ενός προϊόντος και για το κάθε είδος ξεχωριστά.

Στον κόσμο της πιστοποίησης θέλησε να μας βάλει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Κώστας Πρέντζας, ο οποίος μας είπε ότι η όλη ιδέα ξεκίνησε από την συζήτηση που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής με τον κ. Λευκαδίτη να τονίζει ότι πρέπει ο ιδιώτης να πιστοποιεί το προϊόν που διαθέτει στην αγορά. Ο κ. Πρέντζας όπως μας είπε αυτό δεν είναι δυνατόν, για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν τα συστήματα πιστοποίησης, πρότυπα διεθνώς αναγνωρισμένα, που παρέχουν στον επιχειρηματία τα εργαλεία που χρειάζεται για να αναδείξει το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχει.  Ο κ. Πρέντζας αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα iso που υπάρχουν στην αγορά και αφορούν το managment, την υγεία, το περιβάλλον, την ενεργειακή διαχείριση, την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών, μέχρι και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.

Ο κ. Πρέντζας τόνισε μεταξύ άλλων το πόσο σημαντικό είναι πλέον για μία επιχείρηση να έχει σύστημα πιστοποίησης έτσι ώστε ο πελάτης να είναι σίγουρος ότι αυτό που αγοράζει, ή που τρώει είναι ελεγμένο από ένα διεθνή φορέα πιστοποίησης.

Τα συστήματα iso περιλαμβάνουν το, 9001, πρότυπο το οποίο ορίζει τις απαιτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να λειτουργεί μια επιχείρηση ώστε το τελικό προϊόν ή η  υπηρεσία που παρέχεται να είναι ικανοποιητική. Αφορά δηλαδή του managment μιας επιχείρησης, με την απόκτηση του iso 9001 οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποκομίσουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, καλύτερη αποδοτικότητα, βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων που θα οδηγήσει στην αύξηση των πωλήσεων. Το iso 14001 που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα. Το iso 18000 που αφορά το σύστημα διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, το 50000 που ασχολείται με την ενεργειακή διαχείριση και τέλος το 22000 το οποίο εξασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και αφορά τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα σούπερ, μάρκετ, τα κρεοπωλεία, τα τυροκομεία, όποιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων.

Στη συνέχεια η κα Ελένη Μεσολωρά αναφέρθηκε στα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας που διεξάγει ο Εμπορικός Σύλλογος “Η Κράνη” προς επιμόρφωση και ενημέρωση των επαγγελματιών για την ασφάλεια των υπαλλήλων τους και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης διαφορών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν εν ώρα εργασίας. Ο Τεχνικός Ασφαλείας λειτουργεί σαν σύμβουλος του εργοδότη, συντάσσει γραπτή εκτίμηση στην οποία απαριθμεί τις πηγές κινδύνων ή κάποιες βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν και τι μέτρα προστασίας πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση. Η κα Μεσολωρά διευκρίνισε εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Η Κράνη, ότι όσοι δεν παρακολουθήσουν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας δεν πρόκειται να πάρουν την πιστοποίηση που χρειάζονται.

DSC05262 DSC05266 DSC05268 DSC05269 DSC05270 DSC05275 DSC05279
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις