Μιχάλης Μαρκάτος: Δεν υπάρχει έμπορος στην πόλη που να μην έχει νοιώσει στο πετσί του την συρρίκνωση του τζίρου του

Συναντήσαμε τον Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Μιχάλη Μαρκάτο στο κατάστημα που διατηρεί στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. και του θέσουμε κάποια ερωτήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και αγορά της Κεφαλονιάς. 

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά της Κεφαλονιάς δεν βρίσκεται και στην καλύτερη φάση της με την κρίση να πλήττει ακόμα τον κόσμο ενώ με τις συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ο κόσμος έχει γίνει  φειδωλός στα ψώνια και στις αγορές του, μην μπορώντας πλέον να ανταπροκριθεί στις υποχρεώσεις του ιδίως την εποχή των γιορτών τα πράγματα μοιάζουν να είναι ακόμα πιο δύσκολα για μία οικογένεια.

-Ποια είναι η εικόνα της αγοράς του Αργοστολίου σήμερα;

Δείτε τα άδεια μαγαζιά με τα «ενοικιάζεται» κολλημένα στα τζάμια τους, με όλες τις προβλέψεις να εστιάζονται περισσότερο στην διακοπή των εργασιών, παρά στην συνέχιση τους. Καταναλωτές που θέλουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγή. Μέσα σε αυτό το κλίμα της βαρβαρότητας ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να αντιδράσει παλινδρομώντας πολλές φορές ανάμεσα στην σύγχυση και ενίοτε και τον τυχοδιωκτισμό με μοναδικό στόχο να περισωθεί ότι μπορεί να περισώσει.
Ακόμα και η ασφαλιστική κάλυψη φαντάζει περισσότερο ως χαράτσι παρά ως απολαβή. Από αποκούμπι έχει μετατραπεί σε βρόγχο, αφού κάθε δίμηνο ο μικρομεσαίος έμπορος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ένα τεράστιο ποσό εξαιρετικά δυσανάλογο των υπηρεσιών που απολαμβάνει.
Το 60% των συναδέλφων χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Βασικό δομικό στοιχείο του μικρομεσαίου εμπορίου σήμερα είναι μια καθημερινή διογκούμενη ανασφάλεια. Μια ανασφάλεια η οποία σιγά σιγά και σταθερά τείνει να ξεπεράσει τα όρια του φόβου και να μετατραπεί σε τρόμο. Η φτώχεια σήμερα παύει να είναι πρόβλεψη για επερχόμενο οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη, είναι ζοφερή πραγματικότητα.
Δεν υπάρχει έμπορος στην πόλη που να μην έχει νοιώσει στο πετσί του την τρομακτική συρρίκνωση του τζίρου του. Μια βόλτα στην αγορά το αποδεικνύει άμεσα. Τα μόνα καταστήματα που διατηρούν ακόμα τις ουρές είναι τα πιστωτικά.
Το χρήμα σήμερα δε κινείται στην πόλη.
Συσσωρεύεται στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών και μάλιστα τοκογλυφικά προσαυξημένο. Τα χρέη δεν απειλούν απλά την επιχείρηση αλλά κατάσχουν πατρογονικούς κόπους.

-Ποιοι είναι οι εχθροί του Εμπορικού κόσμου;

Στην εποχή μας είναι ουτοπικό να κυνηγάμε μάγισσες, γιατί μάγισσες δεν υπάρχουν. Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν οδηγηθήκαμε τυχαία. Η συνευθύνη μας είναι τεράστια. Τα 40 προηγούμενα χρόνια εμπιστευθήκαμε να μας κυβερνήσουν πολιτικοί που μας έλεγαν και μας υποσχέθηκαν ότι έχουν τις κότες που κάνουν τα χρυσά αυγά. «Αν με γελάσεις μια φορά, κατάρα στο κεφάλι σου» λέει ο λαός μας, «Αν με γελάσεις δυο και τρεις, κατάρα στο δικό μου».
Πρέπει στο σημείο αυτό να φέρουμε ξανά στο μυαλό μας τα γεγονότα που συνέβησαν και που μας αφορούσαν και τότε θα ξεκαθαριστεί απόλυτα ποιος ήταν απέναντι μας και ποιος ήταν μαζί μας.
Απέναντι μας ήταν όλοι αυτοί που δεν νομοθέτησαν απλά για μας χωρίς εμάς, αλλά νομοθέτησαν για μας με όσους επιδίωκαν την πλήρη εξαφάνιση μας . Μαζί δηλαδή με τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και τις εμπορικές αλυσίδες.

Εχθροί μας είναι οι μεγαλοσυνδικαλιστές της Συνομοσπονδίας, των Εμπορικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών που νομιμοποίησαν και νομιμοποιούν με την συμμετοχή τους αυτές τις αποφάσεις. Όλοι αυτοί που στην θέα κάθε υπουργού συμπεριφέρονται ως πιστοί μπροστά στην εικόνα της Σταυροπροσκυνήσεως.
Εχθροί μας είναι όλοι αυτοί που προπαγανδίζουν και διαφημίζουν το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας, όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται, καθώς και όλα τα «παπαγαλάκια» τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

-«Να εγκαταλείψεις όσους σου ζητούν και σου προτείνουν συναίνεση, ήπιο κλίμα και κόσμια συμπεριφορά» είναι η προτροπή που λέτε πολλές φορές στους συναδέλφους σας. Είστε κατά της συναίνεσης; Ποιας μορφής πρέπει να είναι η αντίδραση του Εμπορικού κόσμου στα σημερινά προβλήματα;

Αυτό έχει να κάνει με όλους τους Συλλόγους, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, και τριτοβάθμια όργανα που με την στάση τους αβαντάρουν την συγκυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους βάζοντας πωλητήριο στη χώρα. Είναι οι «λαγοί» όσων ήδη έχουν αποφασιστεί και υλοποιηθεί.
Ως εδώ και μη παρέκει. Αυτό διαδηλώνει σήμερα ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος.
Όλοι αυτοί είναι υπάλληλοι που τους πληρώνουμε για να νομιμοποιούν με την υπογραφή τους τα λευκά χαρτιά που τους προσκομίζει το Δ.Ν.Τ. και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καμιά συναίνεση λοιπόν σε ότι πάει πίσω το βιοτικό μας επίπεδο, σε ότι πάει πίσω το αύριο των παιδιών μας.
Καμιά συναίνεση στο κλείσιμο των μαγαζιών μας, για να «πρίξει» στις πλάτες μας και χωρίς αντίπαλο η κάθε πολυεθνική.
Καμιά συναίνεση σε πολιτικές αποφάσεις που αφήνουν στο απυρόβλητο τους υπευθύνους για την καπιταλιστική κρίση και καταστρέφουν την ζωή, όσων νόμιμα καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό που δεν κάνανε.
Λένε συναίνεση αλλά εννοούν εκχώρηση.
Δεν είμαστε συνυπεύθυνοι για την ρεμούλα, το πλιάτσικο στο δημόσιο κουρβανά, τη διαφθορά, στα σκάνδαλα.
Μας στοχοποιούν δίχως έλεος, ας συγκρουστούμε μαζί τους δίχως έλεος. Στον πόλεμο απαντάς με πόλεμο. Άρα καμία συναίνεση, καθόλου ανοχή.
Σύγκρουση επιβάλλεται γιατί αφορά την επιβίωση.

-Αρκετοί υποστηρίζουν ότι μέσω των ανακοινώσεων σας, αλλά και της γενικότερης στάσης της διοίκησης του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου υπάρχει ταύτιση με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Εξυπηρετείται έτσι το συμφέρον του Εμπορικού κόσμου;

Κατ’ αρχάς μια πρώτη γενική παρατήρηση. Το συμφέρον του κόσμου εξυπηρετείται μόνο και πάντα από την αλήθεια. Και η αλήθεια πρέπει να λέγεται και να υπογραμμίζεται.
Από όσα αναφέρετε παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι επικριτές μας δεν κρίνουν αυτές καθ’ αυτές τις ανακοινώσεις, αλλά επιχειρούν να βάλουν ταμπέλα κομματική, πολιτική, ιδεολογική σε όσους συμμετέχουν σε ένα συλλογικό όργανο, το οποίο συνεδριάζει με πλήρη δημοκρατία και διαφάνεια, με ανοιχτές συνεδριάσεις για κάθε έμπορο της πόλης και με ανοιχτά Δ.Σ.
Υποστηρίζουν οι επικριτές μας πως οι ανακοινώσεις μας κάνουν δυναμική κριτική στους κομματικούς μηχανισμούς εξουσίας και τις κατά καιρούς κυβερνήσεις.
Αλήθεια που θα επιθυμούσαν να αναφέρονται και με ποια γλώσσα; Στην αόρατη δύναμη του κακού; Στην κακιά μάγισσα του παραμυθιού;
Τι είναι οι νόμοι για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ΦΠΑ, το πιστωτικό σύστημα, την απελευθέρωση του ωραρίου, τις συνεχείς εκπτώσεις και προσφορές, τα προνόμια των υπεραγορών και τα Κινέζικα;
Τι είναι όλα αυτά; Μήπως είναι πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες τις ψηφίζουν συγκεκριμένα κόμματα και συγκεκριμένοι βουλευτές;
Άρα τις πολιτικές αποφάσεις που ορίζουν την ζωή των συναδέλφων μας, τη ζωή μας, την ζωή όσων μας επέλεξαν ως εκπροσώπους τους με ποιους άλλους όρους πέρα από τους πολιτικούς πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε;
Το ότι για παράδειγμα ο μισθός του υπαλλήλου κάθε μικρομεσαίου έμπορου αποτελεί τεκμήριο διπλοφορολόγησης του, ενώ του πολυκαταστήματος έξοδο αφαιρούμενο από τα κέρδη αν όχι πολιτικά πως μπορεί να το προσεγγίσει κανείς;
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου είναι υπαρκτά πρόσωπα και γνωστά στην αγορά και την κοινωνία της πόλης, με φανερές τις πολιτικο-ιδεολογικές τους συμπάθειες.
Ποτέ λοιπόν δεν υπήρξε Δ.Σ. στον Σύλλογο που να μην εξαντλεί το σύνολο των πολιτικών αποχρώσεων της χώρας.
Ποτέ δεν υπήρξε απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου με την οποία να διαφώνησε έστω και ένα μέλος του για προσωπικούς πολιτικούς λόγους.
Ποτέ και σε καμία απόφαση ο πρόεδρος του Συλλόγου δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα της «διπλής ψήφου».
Στο Δ.Σ. λοιπόν του Συλλόγου δεν θα βρείτε ούτε περιχαρακώσεις, ούτε αγκυλώσεις, ούτε εξαρτήσεις. Αυτά αναζητήστε τα στους επικριτές του, γιατί ούτε ουδέτεροι είναι ούτε κομματικά αόρατοι.

-Θα πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν έμποροι που έχουν ενστάσεις σε θέματα λειτουργίας του Εμπορικού Συλλόγου. Λένε για παράδειγμα ότι θα μπορούσε να υπάρχει πιο εξωστρεφή πολιτική για την αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς. Ποια είναι η θέση σας;

Όποιος ή όποια έχει ενστάσεις διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να τις καταθέσει και να τις διατυπώνει για να συζητηθούν. Το μόνο που δεν μπορεί να προσάψει κανείς στο Σύλλογο είναι ότι εμποδίζει την προβολή, κατάθεση και συζήτηση της οποιασδήποτε πρότασης.
Για να δούμε όμως την λειτουργία του Εμπορικού Συλλόγου. Ο Σύλλογος μας για οποιαδήποτε απόφαση δεν αποφασίζει το προεδρείο αλλά όλο το Δ.Σ. μαζί.
Ακόμα, καμιά ανακοίνωση ή έγγραφο ή δελτίο τύπου δεν διακινείται αν δεν εγκριθεί από το σύνολο των μελών του Δ.Σ.
Στο νέο καταστατικό που φτιάχνουμε αυξάνουμε το Δ.Σ. από 5 μέλη που είναι σήμερα σε 7μελές για περισσότερη δημοκρατικότητα.

Τώρα στο ερώτημα σας για την εξωστρεφή πολιτική και τη σχέση της με την αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς ίσως θεωρώ ότι θα έπρεπε κατ’ αρχάς να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει εξωστρεφής πολιτική ενός Συλλόγου.
Πάντως σε καμία περίπτωση εξωστρεφής πολιτική σε ένα συνδικαλιστικό φορέα δεν μπορεί να είναι οι δημόσιες σχέσεις του.
Ως εξωστρέφεια εμείς εννοούμε να αγωνιζόμαστε για να έχει χρήματα ο καταναλωτής της πόλης μας και της περιοχής μας, δηλαδή ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο συνταξιούχος κτλ.
Εξωστρέφεια είναι η πρωτοβουλία μας για να κατανοήσει ο κόσμος ότι ψωνίζοντας στα πολυκαταστήματα και τις υπεραγορές τελικά στερείται χρήματα που θα επέστρεφαν σε αυτόν. «Το να πηδώ και να γελώ για να λέτε πως δεν πεινώ» δεν κάνει ταμείο. Αυτά είναι για εμάς εξωστρέφεια και αυτήν την εξωστρέφεια υπηρετούμε.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις