ΕΛΜΕΚΙ: Δήλωση – Τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κέντρου “Απόπλους”

Δήλωση – Τοποθέτηση (για τα πρακτικά) του εκπροσώπου της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Κεφαλληνίας – Ιθάκης «Απόπλους».

Σχετικά με τον προτεινόμενο νέο Οικονομικό Προϋπολογισμό, την ένταξη των οδοιπορικών στη μισθοδοσία, τους Οικονομικούς Απολογισμούς και ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του «Απόπλου»

Η στάση μας για την έγκριση του Οικονομικού Προϋπολογισμού είναι ΛΕΥΚΟ, με βάση το σκεπτικό που πάγια καταθέτουμε.

Ο Οικονομικός Προϋπολογισμός, καταρτίστηκε για μια ακόμη φορά βάσει της ένταξης των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο, προβλέποντας μείωση στην ετήσια πρόβλεψη για δαπάνες μισθοδοσίας. Τα οδοιπορικά ροκανίζονται κι αυτά με την ένταξή τους στην τακτική μισθοδοσία. Είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της εκτίμησής μας ότι η ένταξη στο ενιαίο έχει αποκλειστικό σκοπό το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τις περικοπές δαπανών. Η συνέχεια θα είναι η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, η συγχώνευση των δομών, οι απολύσεις. Όλα σε βάρος των σύγχρονων αναγκών για πρόληψη – θεραπεία – επανένταξη. Οι δαπάνες, που αφορούν λειτουργικά έξοδα και έξοδα εξοπλισμού, είναι τα απολύτως στοιχειώδη για την επιβίωση του Κέντρου και δε συμβάλλουν στην αναγκαία ανάπτυξη της δράσης του. Ακόμη και οι δαπάνες αυτές είναι υπό την αίρεση, με ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, της νέας προγραμματικής σύμβασης για την χρηματοδότηση των κέντρων.

Η εταιρική εισφορά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με τα προβλεπόμενα τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του κέντρου, ενώ ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν έχει εκταμιεύσει ουσιαστικά τίποτε. Ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός αποτυπώνει νέα επέλαση που θα εκφραστεί και στη νέα προγραμματική σύμβαση. Άλλωστε είναι γνωστές οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που υπηρετούν το σύνολο των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, για νομιμοποίηση των εξαρτήσεων και για τη χειραγώγηση της νέας γενιάς. Μάλιστα θέλουν τα κέντρα πρόληψης όχι μόνο υποβαθμισμένα αλλά και αρωγούς στην πολιτική τους.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ κρίνει ότι με βάση το αναγκαίο, για μια αναβαθμισμένη παρέμβαση στο ζήτημα των ναρκωτικών και των λοιπών εξαρτήσεων, ο προϋπολογισμός είναι απολύτως ανεπαρκής. Οι εργαζόμενοι κάνουν το καλύτερο δυνατόν στα πλαίσια των οικονομικών δεδομένων και της γενικότερης πολιτικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για την απεξάρτηση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και εμείς αμφισβητούμε αυτά τα δεδομένα.

Ως ΕΛΜΕ απαιτούμε από την κυβέρνηση να διαθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό το 100% των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κέντρων. Να δημιουργηθεί στο Νομό «στεγνό» θεραπευτικό κέντρο για τα ναρκωτικά. Να εξαιρεθεί το προσωπικό των Κέντρων από κάθε μορφής εργασιακής εφεδρείας. Καμία υποκατάσταση της μόνιμης σταθερής εργασίας με την ελαστικοποιημένη των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Αντίστοιχα στους Οικονομικούς Απολογισμούς ψηφίζουμε ΛΕΥΚΟ, όχι γιατί διαπιστώνουμε κάποιο διαχειριστικό πρόβλημα, αλλά για τους ίδιους πολιτικούς λόγους που αναλύθηκαν προηγούμενα.

Αργοστόλι 2/12/2014

Διονύσης Γεωργόπουλος

Εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ-ΚΙ στο ΔΣ

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις