ΕΛΜΕΚΙ: 27η Νοέμβρη: Όλοι και όλες στη Γενική Απεργία!

27η Νοέμβρη:

Όλοι και όλες στη Γενική Απεργία!

Όλα τα σχολεία συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα,

με παγκεφαλληνιακή κάθοδο στο Αργοστόλι!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί σταθμό για όλους τους εργαζόμενους την επικείμενη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 27 Νοέμβρη και τη στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

Καλούμε τους συναδέλφους να νεκρώσουν τα σχολεία, τους μαθητές και τους γονείς να συγκροτήσουν μπλοκ από κάθε γωνιά του Νομού και μαζί με την εργατική τάξη που ματώνει στην κρίση και στην ανάπτυξη, που ματώνει στην ειρήνη ενώ την ετοιμάζουν τον πόλεμο και για ακόμη μεγαλύτερη σφαγή, να αγωνιστούμε για ένα σχολείο και μια ζωή ανάλογη των σύγχρονων αναγκών μας. Την ώρα που η κυβέρνηση εισηγείται τη τζάμπα εθελοντική εργασία για την κάλυψη των κενών στα σχολεία όταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι άνεργοι, την ώρα που μαθητές λιμοκτονούν, την ώρα που θυσιάζονται ο αντισεισμικός έλεγχος και η ασφάλεια των μαθητών μαζί με το σχεδιασμό νέων υποδομών, λίστες κερδών, εξαγωγές κεφαλαίων, αμύθητες περιουσίες και σκανδαλώδεις ζωές των καπιταλιστών είναι δίπλα μας. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι κεφαλαιοκράτες, αρπάζουν τη μόρφωση και το ψωμί από το λαό. Τα φάρμακα, οι ιατρικές εξετάσεις, η υγεία μας εμπορευματοποιούνται για να γίνουν κότερα, χλιδάτη ζωή για την πολύ μικρή μειοψηφία των δισεκατομμυριούχων Ελλήνων και ξένων Κροίσων. Ετοιμάζουν νέα μισθολογική σφαγή, χτύπημα στο ασφαλιστικό. Ο μόνιμος πόλεμος της ΕΕ, των μονοπωλίων, του κράτους και του πολιτικού τους προσωπικού δεν έχει τέλος.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να σηκώσουν τη δικιά τους σημαία, της ταξικής πάλης για την κοινωνικοποίηση του πλούτου, που μπορεί να απελευθερώσει τους λαούς και να ζήσουν ειρηνικά.

Έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρωθήκαμε στην Αθήνα με το ταξικό κίνημα την 1η του Νοέμβρη. Πάνω από χίλια σωματεία συμμετείχαν στο μεγαλειώδες αυτό συλλαλητήριο. Συνεχίζουμε. Προχωράμε με σταθερά βήματα στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Να σταματήσουμε την αρπαγή του μόχθου μας! Πίσω τώρα οι 5,5 μισθοί που από το 2009 έκλεψαν από τους δημόσιους υπάλληλους, πίσω τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων!!! Είναι στο χέρι μας! Εδώ και τώρα: ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Να βάλουμε τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις. Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Καμία νέα παρέμβαση στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Είναι ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!

Εδώ και τώρα: Κάλυψη των απωλειών και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Τα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με το παραπάνω! Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση  και τις συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης.

Να μπει τέρμα στον εφιάλτη της ανεργίας!

Εδώ και τώρα: Κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απευθύνει ειδικό κάλεσμα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Να δώσουμε απάντηση στο λεγόμενο νέο σχολείο που απαντάει στα σημερινά εκπαιδευτικά χάλια της ακριβοπληρωμένης αμάθειας με το πέταγμα των μαθητών εκτός σχολείου – στη μαθητεία από τα 14 χρόνια τους. Να δώσουμε απάντηση στην κυβερνητική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, στις διώξεις των αγωνιζόμενων μαθητών. Η αστυνομία τοπικά με κυβερνητική εντολή έφθασε να κάνει σωματικό έλεγχο στους μαθητές του ΕΠΑΛ Αργοστολίου τα χαράματα, προκειμένου να τους ενοχοποιήσει ως κακοποιά στοιχεία!!! Να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες!!!

Να βρουν λύση τα αιτήματα για το σεισμόπληκτους μαθητές:

 1. Το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς να ισχύσει μέχρι ν’ αποφοιτήσει και η φετινή Β΄ Λυκείου.
 2. Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
 3. Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
 4. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς, με αξιοπρεπείς μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους (επίδομα ενοικίου και θέρμανσης, δωρεάν μετακίνηση κ.α.).
 5. Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Το μέτρο αυτό και η εφαρμογή του από την αρχή της χρονιάς έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κεφαλονιά.
 6. Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
 7. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
 8. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
 9. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο).
 10. Να επαναλειτουργήσει η μαθητική εστία στην Ιθάκη.
 11. Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την Κεφαλονιά (π.χ. αποκατάσταση γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων Αργοστολίου, δημιουργία γηπέδων μπάσκετ – βόλεϊ και αθλοπαιδιών στο Ληξούρι, χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ).
 12. Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
 13. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
 14. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης
 15. 15 νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Για την οργάνωση της πάλης για τα προηγούμενα αιτήματα το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε σύσκεψη Συλλόγους Γονέων και Μαθητικά Συμβούλια την Πέμπτη 20 Νοέμβρη και ώρα 6.30 το απόγευμα στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου.

Να είναι η απεργιακή συγκέντρωση ταυτόχρονα ένα παγκεφαλληνιακό συλλαλητήριο για την παιδεία!!!

Όλοι και όλες 27 Νοέμβρη 10.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Αργοστόλι 14 Νοέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Γεωργόπουλος Διονύσης Βάρσος Δημήτρης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις