Ναταλία Καπατσούλια: Διάβαζα πάντα πολύ και μου άρεσε να φαντάζομαι τους ήρωες των βιβλίων και να τους σκιτσάρω

Σε μία από τις εκδηλώσεις του βιβλιοπωλείου Κύβος είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με την σκιτσογράφο Ναταλία Καπατσούλια, μία πραγματικά χαρισματική προσωπικότητα που από την πρώτη στιγμή καταφέρνει να μαγνητίσει μικρούς και μεγάλους.

Οι ενδιαφέρουσες και μοναδικές δημιουργικές Κυριακές που προσφέρει το Βιβλιοπωλείο “Κύβος”, αποτελούν μία καινοτομία για την Κεφαλονιά, μία δράση που ξεκίνησε από πέρυσι, και που αμέσως έγινε αποδεχτή από τη μικρή μας κοινωνία.

Η Ναταλία Καπατσούλια είναι η “ήρεμη δύναμη” θα λέγαμε, που ξέρει πως να τραβάει αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών και να κερδίζει την θετική ανταπόκριση των γονέων οι οποίοι κάθονται και παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή κάθε της κίνηση, προσπαθώντας ίσως να μάθουν ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της. Όποιο και να είναι το μυστικό ένα είναι σίγουρο τα παιδιά δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις, μπορούν να καταλάβουν αμέσως ποιος έχει την ικανότητα και τη θέληση να τους μάθει πράγματα.

Η Ναταλία, από ότι μας εκμυστηρεύτηκε παρότι σπούδασε Γαλλική Φιλολογία μέσα της είχε από μικρή το μικρόβιο που έχουν ίσως όλοι οι καλλιτέχνες και γενικά οι ευαίσθητοι άνθρωποι, που προτιμούν να βρίσκουν διεξόδους στην ζωή μέσα από την δημιουργία.

 -Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την «ανάκριση» με λίγα λόγια για σένα, από πού κατάγεσαι;

Η οικογένειά μου είναι από την Πάτρα, αλλά γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, στην Κυψέλη. Θα έλεγα ότι κατάγομαι από τα στενά της Κυψέλης, την Πατησίων, τη Φωκίωνος Νέγρη.

Μίλησέ μας για τις σπουδές σου. Είχε από μικρή το μικρόβιο με την σκιτσογραφία ή βρήκες σιγά σιγά τα βήματά σου;
Σπούδασα γαλλική φιλολογία, και μάλιστα μου άρεσαν πολύ αυτές οι σπουδές.
Το μικρόβιο της ζωγραφικής όμως είχε εκδηλωθεί από μικρή ηλικία. Περίπου από τότε που μπόρεσα να κρατήσω ένα μολύβι στο χέρι μου. Μου άρεσε όμως πάντα το σκίτσο, τα κόμιξ, η εικονογράφηση βιβλίων. Ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό να ζωγραφίσω κάτι με σκοπό να το κορνιζάρω και να το κρεμάσω στον τοίχο.
Όταν άρχισα να διδάσκω σε φροντιστήρια δεν σταμάτησα να σκιτσάρω. Αντίθετα. Το χρησιμοποίησα σαν εργαλείο στη δουλειά μου. Βέβαια, πιο πολύ μου άρεσε να ζωγραφίζω στα παιδιά στον πίνακα παρά να κλίνουμε ρήματα στα γαλλικά. Και στα παιδιά το ίδιο, εννοείται!
Επειδή όμως το μικρόβιο από μόνο του δεν κάνει πολλά πράγματα κι εγώ τη σχέση μου με το σκίτσο την έβλεπα πιο σοβαρά , χρειαζόμουν μια σχολή αλλά όχι μια σχολή ζωγραφικής. Εκείνη την εποχή, ευτυχώς, άνοιξε το Εργαστήρι Σκίτσου, Εικονογράφησης και Γελοιογραφίας του Σπύρου Ορνεράκη. Ήταν αυτό ακριβώς που μου ταίριαζε.

-Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της ζωγραφικής;
Η μεγάλη μου αγάπη για το διάβασμα και τα βιβλία. Διάβαζα πάντα πολύ και μου άρεσε να φαντάζομαι τους ήρωες των βιβλίων και να τους σκιτσάρω.

-Πόσα χρόνια ασχολείσαι επαγγελματικά με την σκιτσογραφία και την εικονογράφηση;
Ασχολούμαι 15 χρόνια.

-Ποιοι είναι οι λόγοι που σε έφεραν στην Κεφαλονιά;
Οικογενειακοί. Όταν γεννήθηκε ο γιος μας, ο άντρας μου κι εγώ σκεφτήκαμε ότι θα μεγάλωνε καλύτερα σε μια επαρχιακή πόλη και όχι στη Αθήνα. Διαλέξαμε την Κεφαλλονιά γιατί η καταγωγή του άντρα μου είναι από εδώ αλλά και γιατί πιστεύαμε ότι είναι ιδανικός τόπος για παιδιά. Παρ’όλο που η δική μας η ζωή άλλαξε πολύ και μερικές φορές μας λείπει η Αθήνα, δεν το έχουμε μετανιώσει.

-Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τα παιδιά;
Η ενασχόλησή μου με τα παιδιά στον τομέα του σκίτσου πια και όχι της ξένης γλώσσας, ξεκίνησε όταν τελείωσα τις σπουδές μου στο Εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη και ανέλαβα για ένα χρονικό διάστημα το «παιδικό» τμήμα σκίτσου που λειτουργούσε στη σχολή τα Σάββατα.
Λεγόταν «παιδικό» αλλά οι μαθητές ήταν από παιδιά δευτέρας δημοτικού μέχρι έφηβοι, παιδιά τρίτης γυμνασίου. Μερικοί μετά συνέχισαν στα «κανονικά» τμήματα της σχολής.

-Η επαφή με τον Παναγή και την Κική και γενικά με τον Κύβο πως έγινε;
Τυχαία. Ο Παναγής και η Κική είχαν ακούσει ότι κάποια εικονογράφος παιδικών βιβλίων μένει στην Κεφαλλονιά από κοινούς γνωστούς και τελικά με βρήκαν στο facebook. Μου εξήγησαν ότι ήθελαν ο Κύβος να προσφέρει στα παιδιά της Κεφαλλονιάς την ευκαιρία για δημιουργική δραστηριότητα μέσα στο πολύ θετικό για αυτά περιβάλλον του βιβλιοπωλείου, πράγμα που ήδη είχε ξεκινήσει με δημιουργικούς ανθρώπους από το χώρο της ζωγραφικής, του θεάτρου ή των εκδόσεων βιβλίου.
Με ρώτησαν αν θα με ενδιέφερε να συμμετέχω. Μου ήρθαν κάποιες ιδέες που τις είδαν πολύ ζεστά, κι έτσι ξεκινήσαμε.

-Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο θεωρείς ότι είναι να τραβήξεις το ενδιαφέρον των παιδιών και στη συνέχεια να το διατηρήσεις αμείωτο;
Χμ, δεν είναι εύκολο. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, διαβασμένος, και να έχεις άσσους στο μανίκι, δηλαδή έξτρα ιδέες σε περίπτωση που τις χρειαστείς. Αλλά επειδή τα παιδιά είναι απρόβλεπτα, πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και πάντα σε ετοιμότητα για αυτοσχεδιασμούς.
-Από πού αντλείς έμπνευση-ιδέες για τις δημιουργικές Κυριακές;
Από τη ζωή! Από τη ζωή ενός σκιτσογράφου που βρίσκεται μπροστά από μία λευκή σελίδα χαρτιού. Έχει όρεξη να σκιτσάρει, ξέρει περίπου τι, αλλά κάπου διστάζει, κάπου φοβάται, κάποια πράγματα τον προβληματίζουν. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα παιδιά όταν προσπαθούν να ζωγραφίσουν κάτι. Αυτό που προσπαθώ να κάνω σε αυτές τις συναντήσεις είναι να τα οδηγήσω σε λύσεις και να τα παροτρύνω να βρουν ιδέες, να τα ενθαρρύνω να ελευθερώσουν τη φαντασία τους.

-Τι θα πρότεινες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την σκιτσογραφία;
Το σκίτσο μπορεί να έχει εφαρμογή σε αρκετούς τομείς: την εικονογράφηση βιβλίων, τη διαφήμιση, τα έντυπα ή διαδικτυακά ΜΜΕ. Από την άλλη μεριά τα πράγματα όλο και δυσκολεύουν στον επαγγελματικό τομέα. Ήδη πριν από την κρίση ήταν αρκετά ηρωικό να βασίζεται κανείς στο σκίτσο για να βιοποριστεί.
Θα τους πρότεινα να συνεχίσουν, έχοντας όμως επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν ούτως ή άλλως σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις