Χτύπησε ξανά ο εγκέλαδος με 5,1R – Τι είπε στο MEGA ο Άκης Τσελέντης [upd3]

(21:45) Στο βραδινό κεντρικό δελτίο του MEGA μίλησε σήμερα το βράδυ ο συμπατριώτης μας σεισμολόγος ο Άκης Τσελέντης, ενδιαφέροντα τα όσα ανέφερε, παραμένει όμως επιφυλακτικός, όσο δεν εξελίσσεται ομαλότερα η μετασεισμική ακολουθία. Κλείνοντας ανέφερε ότι η Κεφαλονιά δεν έχει κλείσει τον λογαριασμό της με τον εγκέλαδο…


Τρίτωσε το κακό, μετά τις δονήσεις 4,2 και 4,8 Ρίχτερ των προηγούμενων ημερών, ξημερώματα 1:15  Κυριακής, νέα σεισμική δόνηση 5,1 R χτύπησε και πάλι το νοτιοδυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς, το επίκεντρο εντοπίζεται στον ίδιο εστιακό με τους σεισμούς των προηγούμενων ημερών, σε απόσταση 10 χλμ νοτιοδυτικά του Αργοστολίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαρδιάνων.

Η καταγραφή του σεισμού από το σεισμογράφο που είναι εγκατεστημένος στα Βαλσαμάτα

Σύμφωνα με σχόλιο του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη στο Facebook, ο σεισμός ήταν επιφανειακός και γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης εκτίμησε πως θα ακολουθήσουν σεισμικές δονήσεις και τις επόμενες ημέρες, αλλά μικρότερης έντασης.

…λίγο αργότερα ο κός Τσελέντης επανήλθε στο Facebook:

…και με νεότερο σχόλιο σήμερα το πρωί:

«Ο χθεσινός σεισμός οφείλεται στην διέγερση του Νότιου τμήματος του σεισμογόνου χώρου που μας έδωσε τους σεισμούς του Φεβρουαρίου. Στη περιοχή αυτή δεν εχουμε πολυ μεγάλα ρήγματα. Το άλλο παρήγορο ειναι οτι η μετασεισμική ακολουθία “παει” προς τη θάλασσα. Εκείνο που με προβληματίζει είναι οτι ειναι μάλλον υποτονική πρεπει να εχουμε περισσότερους και μεγαλύτερους μετασεισμούς πχ 4-4.6. Ειναι σίγουρο οτι η Κεφαλονια εχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον Εγκέλαδο αλλα ευτυχώς ο καλός οικοδομικός ιστός του νησιού και η ψυχραιμία των Κεφαλλονιτων ελαχιστοποιούν τον σεισμικό κίνδυνο.»

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ευφημισμός, ούτε και πανικός λόγω της σεισμικής διέγερσης της περιοχής, που τις τελευταίες μέρες δίνει σεισμικά γεγονότα, προσεκτικοί πρέπει να είμαστε απέναντι στη γνωστή παραφιλολογία που αναπόφευκτα θα φουντώσει πάλι τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ζούμε σε πολύ σεισμογενές μέρος, προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, οπότε το μόνο που έχουμε να φροντίσουμε είναι τα γνωστά προληπτικά – προστατευτικά μέτρα, χωρίς να ακούμε το μακρύ και το κοντό κανενός «ειδήμονα», που δεν έχει επιστημονική σχέση με το αντικείμενο.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις