Η νέα σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ – Το επίκεντρο, το μέγεθος και η παραφιλολογία

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά το δεύτερο ισχυρό σεισμό σήμερα στις 9:41 το πρωί, άνω των 4 Ρίχτερ εντός 48 ωρών, ξύπνησε μνήμες του περασμένου χειμώνα, με τις πολύ ισχυρές δονήσεις που είχαν επίκεντρο την χερσόνησο της Παλικής. Την σημερινή ανησυχία επέτειναν και οι διαφορετικές μετρήσεις που εμφάνισαν πολλές και διάφορες ιστοσελίδες, που διέφεραν ως προς το μέγεθος το επίκεντρο αλλά και το εστιακό βάθος! Μέσα σε όλα άρχισε και η γνωστή παραφιλολογία με τις «προβλέψεις» διάφορων «ερευνητών», που δυστυχώς αναπαράχθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη από τοπικό «έγκριτο» ΜΜΕ, που το μόνο που κατάφεραν αντί για ενημέρωση του κόσμου, είναι να σπείρουν περαιτέρω την ανησυχία, χωρίς όμως να βασίζονται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο.

Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τα γεγονότα ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα όσο είναι δυνατό. Πρώτα από όλα σε ότι αφορά το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού, τα περισσότερα δεδομένα από έγκυρες επιστημονικά ιστοσελίδες συγκλίνουν ότι το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται νοτιοδυτικά του Αργοστολίου σε απόσταση 9-10 χιλιομέτρων με μέγεθος 4,8 Ρίχτερ. Μάλιστα ακόμα και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναθεώρησε την αρχική του εκτίμηση των 4,6R σε 4,8R…

seismos-07112014-a
4,8R στα 10km ΝΔ του Αργοστολίου από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
seismos-07112014-c
4,8R και 9,6Km νοτιοδυτικά του Αργοστολίου από το Τμήμα Γεωφυσικής Γεωθερμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
seismos-07112014-d
4,8MW και 10km ΝΔ του Αργοστολίου – Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Είναι γεγονός πάντως ότι σε κάθε σεισμό από τους σεισμογράφους κάθε περιοχής ανά την επικράτεια, εξάγονται διαφορετικά συμπεράσματα που διαφέρουν μεταξύ τους, σε ότι αφορά το μέγεθος, το επίκεντρο αλλά και το εστιακό βάθος του σεισμού, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και τους δίδυμους ισχυρούς σεισμούς του περασμένου χειμώνα. Έτσι και αυτή την φορά οι καταγραφές που υπήρξαν, ήταν από 4,4 ρίχτερ μέχρι και 5,1 ρίχτερ… μετά όμως από επεξεργασία όλων των στοιχείων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των σεισμολογικών κέντρων, το μέγεθος προσδιορίστηκε στα 4,8R… βέβαια κάποιοι για να κάνουν «ντόρο» και να κερδίσουν μερικά κλικ παραπάνω, μαζί με τις «χαρτορίχτρες ερευνητές» πλάσαραν και το μεγαλύτερο μεγέθους αριθμό που βρήκαν μπροστά τους.

Πολλά ακούστηκαν πάλι για τις θαλάσσιες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για την ανεύρεση υδρογονανθράκων και την σύνδεσή τους με τις σεισμικές δονήσεις, όλα αυτά βέβαια δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση και επιπλέον στην συγκεκριμένη περιοχή δεν εντοπίζεται κανενός είδους ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες στο υπέδαφος, που άλλωστε είναι «διάτρητο» χιλιάδες χρόνια τώρα, από ρήγματα μετά τις επανειλημμένες ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

seismos-07112014-e
Οι σημερινοί σεισμοί όπως αποτυπώθηκαν από το σεισμογράφο που είναι εγκατεστημένος στα Βαλσαμάτα.

Σε ότι αφορά την μετασεισμική ακολουθία μέχρι αυτή την ώρα είναι «πλούσια» μιας και μετά τον πρωινό σεισμό των 4,8R, έχουν καταγραφεί 11 σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 2,6R μέχρι 3,3R και αρκετοί ακόμα μικρότερου μεγέθους. Μια πιθανή αποτύπωση της αλληλουχίας των σεισμών του τελευταίου 48ώρου όπως καταγράφηκαν από το  Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

seismos-07112014-bΚλείνοντας θα αναφέρουμε ακόμη μια φορά, ότι πρόβλεψη σεισμών που εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα δεν υπάρχει, ότι και αν σερβίρεται από «έγκριτους» και «ερευνητές». Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προβούμε στα εξής προληπτικά μέτρα:

 Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
•    Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
•    Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
•    Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
•    Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
    Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτού:
–    κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
–    μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
–    μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
    Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
    Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κ.λπ.)
    Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις