Έκθεση του Εικαστικού-Ποιητή Κώστα Ευαγγελάτου στον Πολυχώρο Artville Γλυφάδας

“Poi piovve dentro a l’alta fantasia”
«Ύστερα έβρεξε μες στην απάνω φαντασία»
(Dante Alighieri: La Divina Commedia-Purgatorio)
—–
«Η Ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση
και η ποίηση ομιλούσα ζωγραφική»
(Πλάτων)

Έκθεση
του Εικαστικού-Ποιητή Κώστα Ευαγγελάτου
στον Πολυχώρο Artville Γλυφάδας, με τον τίτλο:

«ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ- 35 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ-PERFORMANCE. ΣΧΕΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ».

Τα βαθυστόχαστα λόγια του Πλάτωνα και του Δάντη (Θεία Κωμωδία), που αναφέρονται στην προμετωπίδα της παρούσας γραφής, βρίσκουν την απόλυτη έκφρασή τους στην προσωπικότητα του καταξιωμένου Εικαστικού καλλιτέχνη και Ποιητή, Κώστα Ευαγγελάτου, με την Έκθεσή του να χαρακτηρίζεται από μια «πλημμύρα» παρορμητικής ενέργειας και φιλοσοφικής αποτύπωσης στον καμβά και στο χαρτί, αποτέλεσμα της δημιουργικής έντεχνης ικανότητάς του και της εμπνευσμένης νοητικής του σύλληψης ιδεών και πραγμάτων, ορατών και αοράτων.
Ο γράφων την παρούσα, δεν είναι κριτικός της Τέχνης ή της Λογοτεχνίας για να μπορέσει να αποτυπώσει στο χαρτί το βάθος και το πλάτος της χαρισματικής, πνευματικής, δυναμικής του Εικαστικού και Ποιητή Κώστα Ευαγγελάτου. Οι διακεκριμένοι ιστορικοί της Τέχνης που προλογίζουν την Έκθεση, Λεόντιος Πετμεζάς και Στέλιος Λυδάκης, με τη θαυμαστή διεισδυτική τους κριτική, αποτυπώνουν στο «Δελτίο Τύπου» για την Έκθεση, την «ζωντανή» έκφραση και το «νέο εικαστικό είδος των performance ή actions», που χαρακτηρίζουν τα εικαστικά έργα του Κώστα Ευαγγελάτου.
Ο γράφων την παρούσα, ως θεατής-επισκέπτης των εικαστικών δημιουργιών, και ως αναγνώστης του εμπνευσμένου ποιητικού έργου του Κώστα Ευαγγελάτου, προσπαθούσε πάντοτε να γίνεται – όσο είναι δυνατόν – «συνταξιδιώτης» στα μονοπάτια του στοχασμού, του διαλογισμού, της φαντασίας και των ιδεών του, απολαμβάνοντας τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις, τη στάση και θεώρηση του, στην υπαρξιακή μας πορεία.
Δεν ξέρω αν μπορώ να ερμηνεύσω (αδαής ερμηνευτής-ανιχνευτής της Τέχνης και της πολυσημίας και της δυναμικής των λέξεων του ποιητικού λόγου) το είδος της εικαστικής τέχνης του Κώστα Ευαγγελάτου, θα μπορούσα όμως να πω ότι χαρακτηρίζεται από πολλαπλές εναλλαγές ρεαλισμού, ιμπρεσιονισμού, αφηρημένης έκφρασης και θα τολμούσα ακόμη να πω και μεταμοντέρνας τέχνης.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος εκφράζει τη φιλοσοφία του με την οπτική αντίληψή του, όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος και την στιχουργική του έμπνευση, όπως αυτή ρέει από τις έλικες του μυαλού του και του συναισθηματικού του κόσμου.
Τα πρωτοποριακά εικαστικά έργα του και ο εμπνευσμένος «δωρικός» ποιητικός του λόγος, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τεκμήρια ιδεαλιστικού διαφωτισμού για τον άνθρωπο, που τόσο πολύ – ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή – έχει ανάγκη για την δόμηση της υπαρξιακής του ταυτότητας. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η αποτυπωμένη στον καμβά με τον χρωστήρα του, «ασάλευτη» εικόνα, στα μάτια του θεατή γίνεται «ζωντανή» αίσθηση και μαζί με τον ποιητικό του λόγο δημιουργούν αισθήματα ψυχικής ανάτασης και πνευματικής μεταρσίωσης.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος, στα δημιουργικά έργα του, προσπαθεί να αποτυπώσει άφθαρτες αξίες, αλλά και εκείνες που στην πορεία χάνονται. Αλήθεια, τι είναι η ζωγραφική και ο ποιητικός λόγος; Θα μπορούσα να πω ότι είναι «ιδέα», που η μεταμοντέρνα υψηλή τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη) δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει.
Δεν ξέρω αν οι Εικαστικές Τέχνες, η Λογοτεχνία και ο Ποιητικός Λόγος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο· ένα όμως είναι βέβαιο ότι στη σημερινή εποχή της συνεχώς εξελισσόμενης υψηλής τεχνολογίας, έχουμε μεγάλη ανάγκη από τον πνευματικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, για την διατήρηση των άφθαρτων ανθρωπιστικών αξιών (Albert Einstein: «Προσπάθησε να γίνεις, όχι επιτυχημένος, αλλά άνθρωπος με αξίες»).
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην Έκθεση των Εικαστικών Έργων και του Ποιητικού Λόγου του Κώστα Ευαγελάτου. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι παράγουν Πολιτισμό!

Φώτης Παυλάτος. Γιατρός-Λογοτέχνη

costas evangelatos winterschool 21

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις