Φορέας Διαχείρισης Αίνου: Εκδρομή εκπαιδευτικών και περίθαλψη άγριων ζώων

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, στο πλαίσιο των δράσεων Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης που υλοποιεί και με αφορμή την Περιβαλλοντική Εβδομάδα, διοργάνωσε σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς, πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι «Χιονίστρα – Μέγας Σωρός- Χιονίστρα», το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014. Στην εκδρομή συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “H Κουνόπετρα” με έδρα την Παλική.
Ειδικότερα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πεζοπορική διαδρομή με την ομάδα των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία αποτελούνταν από 30 άτομα, ενώ την Κυριακή με την ομάδα του Συλλόγου “Κουνόπετρας” και των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελούμενη από 42 άτομα, συνοδευόμενα από 4 μέλη του προσωπικού του Φορέα.
Σκοπός της επίσκεψης τους ήταν να ενημερωθούν για τα περιβαλλοντικά προγράμματα και τις δραστηριότητες που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης και στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους, για το φυσικό περιβάλλον της Κεφαλονιάς και ειδικότερα για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου. Κατά την πεζοπορία στο μονοπάτι “Χιονίστρα – Μέγας Σωρός – Χιονίστρα” οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την πανοραμική θέα από την υψηλότερη κορυφή του Αίνου, το Μέγα Σωρό προς τα νησιά του Ιονίου, τη Δ. Πελοπόννησο και τις ακτές τις Στερεάς Ελλάδας.
Το προσωπικό του Φορέα ξενάγησε τους επισκέπτες στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αίνου (κτήριο Μεταξά) και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα. Επιπλέον, στους εκπαιδευτικούς διανεμήθηκε σχετικό ενημερωτικό υλικό.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν και ανανεώνει το ραντεβού του για ανάλογες δραστηριότητες, που σύντομα θα ακολουθήσουν και για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και οργανωμένες ομάδες, καλούνται να έρχονται εγκαίρως σε επικοινωνία με την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργία Λυσίτσα (Τηλ./Fax: 26710 29258, E-mail: ).

ain33

μάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Κουνόπετρα” και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

foreas44

Η Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Κουνόπετρα” και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο μονοπάτι «Χιονίστρα – Μέγας Σωρός».

ainos333

Η Ομάδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην κορυφή του Αίνου “Μέγας Σωρός”.

Περίλθαλψη άγριων ζώων

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, λειτουργεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου από το 2007, χώρο υποδοχής για τα τραυματισμένα άγρια ζώα.
Μετά από ειδοποίηση πολιτών το προσωπικό του Φορέα μεταβαίνει στα σημεία αναφοράς όπου βρίσκονται τραυματισμένα θηλαστικά και πτηνά, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασής τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η αποστολή των τραυματισμένων ζώων, μέσω των ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας, στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής “ΑΝΙΜΑ” στην Αθήνα.
Σημαντική επίσης, είναι και η συμβολή του κτηνιάτρου κυρίου Ελευθέριου Ψαρρού, ο οποίος μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και όπου χρειασθεί δίνει τις Πρώτες Βοήθειες στα τραυματισμένα ζώα.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά αμφοτέρους για την εθελοντική τους προσφορά.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη
Ομότ. Καθηγήτρια Πανεπ/μίου Πατρών

foreas222

Περίθαλψη τραυματισμένου Διπλοσάινου (Accipiter gentilis) στη περιοχή των Αργινίων.

foreas1

Περίθαλψη τραυματισμένου νεαρού κύκνου (Cygnus olor) στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου και πρώτες βοήθειες από τον κτηνίατρο κύριο Ε. Ψαρρό.

owl2

Περίθαλψη τραυματισμένης Τυτώ (Tyto alba) από την περιοχή Αεροδρομίου Κεφαλονιάς.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις