Ευάγγελος Κεκάτος: Όποιος θέλει να βοηθήσει στο θέμα προβολή της Κεφαλονιάς να σηκώσει τα μανίκια και να δουλέψει

Όπως σας υποσχεθήκαμε σήμερα παραθέτουμε το δεύτερο μέρος της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχαμε με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Ευάγγελο Κεκάτο, μέσα από την οποία βγήκαν και πολλές ειδήσεις σχετικά με νέες συνεργασίες αλλά και σημαντικές κινήσεις που αφορούν την περαιτέρω προβολή και ανάπτυξη του νησιού μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια προώθησης της Κεφαλονιάς;
Την άλλη βδομάδα θα συμμετέχουμε σε ένα συνέδριο για την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών που είναι εναλλακτικός ποιοτικός τουρισμός, στην Νότια Ιταλία, στην περιοχή του Σιστερνίνο (Cisternino). Είμαστε καλεσμένοι και κατά πάσα πιθανότητα θα πάω, περιμένω να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα για τις ομιλίες που θα γίνουν για το πώς μπορούμε να παρουσιάσουμε και εμείς τους δικούς μας οικισμούς. Και να αναπτύξουμε παράλληλα και άλλες συνεργασίες. Στη συνέχεια είμαστε επίτιμοι καλεσμένοι στην Ελβετία, στην Έκθεση Τουρισμού και είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς γιατί τα Λουγκάνο είναι δίπλα στο Μιλάνο και από το Μιλάνο έχουμε εισροή υψηλής εισοδηματικής τάξης τουριστών γιατί στον βορρά, η βόρεια Ιταλία και κατ επέκταση η νότια Ελβετία και η γειτονιά εκεί είναι μία πολύ καλή οικονομική περιοχή που ενδιαφέρονται για επενδύσεις, για να κάνουν αγορές και έχουμε τέτοιο ενδιαφέρον και το αναδεικνύουμε. Και έχω κάποιες επαφές με διάφορους παράγοντες, οπότε θα πάω. Μετά έχουμε την εκπροσώπηση του Δήμου στις εκδηλώσεις των Αποδήμων στο Μόντρεαλ, όπου και εκεί θα εκπροσωπήσω τη Δημοτική Αρχή. Και θα έχουμε και μία συνάντηση για να αναδείξουμε τις εργασίες του Γηροκομείου που γίνονται εδώ στο Αργοστόλι, έτσι ώστε να στηρίξουν οι απόδημοι το Γηροκομείο, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και έχει την ανάγκη της στήριξης των αποδήμων. Και έχουμε μία άριστη συνεργασία με τους απόδημους και μέσω του συνεδρίου που κάνουμε κάθε χρόνο, την εβδομάδα του απόδημου. Δηλαδή ότι θεωρούμε ότι είναι πολύτιμο και σημαντικό το αναδεικνύουμε. Η σχέση που έχουμε με τους απόδημους είναι μία σχέση σεβασμού και τιμής στους ανθρώπους που έχουν στηρίξει το νησί και κατ ουσία το νησί χρωστάει σχεδόν τα πάντα σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι πριν αναπτυχθεί ο τουρισμό με τα χρήματα των αποδήμων λειτουργούσε το νησί και των ναυτικών βέβαια που έστελναν χρήματα στις οικογένειές τους. Στην επιστροφή από το Μόντρεαλ θα κάνω μία στάση στο Λονδίνο όπου θα συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού όπου κάθε χρόνο δίνουμε το παρών. Έχω διάφορα ραντεβού με διάφορους παράγοντες, εκεί θα συναντήσω και την Πρέσβειρα του Παναμά, έχουμε μία συνεργασία και μάλιστα είχα μία επικοινωνία με τον κ. Τζανετάτο τον δωρητή του Γηροκομείου της Σάμης και θα έχουμε μία συνεργασία για την ανάδειξη. Είναι διατεθειμένος να το στηρίξει μέσω και της Πρέσβειρας που ήρθε στο νησί, θα υπάρξει δηλαδή μία επικοινωνιακή και πολιτιστική συνεργασία πολύ ουσιαστική με σκοπό βέβαια να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το Γηροκομείο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν προχωράει η συνεργασία με την Κινεζική αγορά; 
Υπάρχει και ένα πολύ καλό νέο η συνεργασία με την Κίνα, ένα project συνεργασίας με την Σαγκάη, το οποίο σύντομα θα ξεκινήσει και δεν είναι το αύριο και το σήμερα αλλά είναι και το χθες. Άλλες περιοχές ήδη το έχουν κάνει, εμείς εδώ επειδή έχουμε ένα δύσπιστο κοινό όσον αφορά τις κινήσεις ανάπτυξης το μελετάμε, το κοιτάμε ξανά και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και σύντομα θα έχουμε νέα.

Το νησί μας προσφέρεται και για Θεματικό τουρισμό ένας τομέας του τουρισμού που  δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε, τι κινήσεις γίνονται προς αυτή την πλευρά;
Έχουμε θεματικούς τουρισμούς όπως είναι η ποδηλασία και θα έρθουν παγκόσμιοι πρωταθλητές, αυτοί δηλαδή που κάνουν το Γύρω της Γαλλίας στην Κεφαλονιά για προπόνηση. Έχουμε συνεργασία με τον κ. Ιωαννίδη τον Παντελή. Γενικά είμαστε σε μία πολύ δημιουργική φάση και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και η Τουριστική Επιτροπή, η νέα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και είμαστε ευτυχείς γιατί αισθανόμαστε τη χαρά της δημιουργίας. Και βέβαια έχουμε την ηθική ικανοποίηση ότι ο κόσμος μας ξανά εμπιστεύτηκε για να διαχειριστούμε το νησί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και με βαθύ σεβασμό πάνω από όλα.

Πως αισθάνεστε που η Κεφαλονιά ξεπέρασε τις 200.000 σε αφίξεις για το μήνα Σεπτέμβριο;
Καταρχάς θέλω να σας συγχαρώ που το αναδείξατε με τον καλύτερο τρόπο και έδειξε πραγματικά ότι ένας άνθρωπος που υπηρετεί τα media μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για το νησί μας και αυτό δεν το λέω για να σας κολακέψω, το λέω γιατί είναι η αλήθεια. Είναι σημαντικό να αναδεικνύετε εσείς την πραγματικότητα και όχι να την κρύβετε ή να την μεγεθύνετε, ούτε να λέτε ότι ήρθαν εκατομμύρια αλλά ούτε ότι δεν ήρθε κανένας. Επειδή είσαστε άνθρωπος που το ψάξατε το θέμα είδατε ότι έχει και ένα ιστορικό σημείο γιατί για πρώτη φορά είχαμε αυτό το νούμερο. Αισθάνομαι μία ικανοποίηση, αυτό το νούμερο έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Δημοτικής Αρχής. Με τους επιχειρηματίες, με τους Συλλόγους, με τους Φορείς, όλοι μαζί αλλά εν πάση περιπτώσει ένας είναι ο Δήμαρχος, ένας είναι ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, αυτός παίρνει τις …μούντζες και τα συγχαρητήρια και σε αυτή την περίπτωση θα έλεγα ότι είναι όμορφο να βλέπουμε ότι το νησί λειτουργεί καλά. Συνεργαζόμαστε με τους πάντες, λέμε ότι όποιος θέλει να βοηθήσει, η στείρα κριτική και ο καταγγελτικός λόγος δεν βοηθάνε, είναι χάσιμο χρόνου. Όποιος θέλει να βοηθήσει, να έρθει να βοηθήσει, να σηκώσει τα μανίκια του και να έρθει να δουλέψει μαζί μας. Είμαστε ανοιχτοί πέρα από πολιτικές διαφωνίες ή συμφωνίες είμαστε ανοιχτοί στους πάντες που θέλουν να βοηθήσουν στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας γιατί μας αφορά όλους. Αν δεν το βάλετε αυτό με βάση την διαχείριση του σεισμού, των δίδυμων σεισμών, όπου κανείς δεν επιλέγει έναν τόπο που κάνει σεισμούς για να κάνει διακοπές καταλαβαίνετε ότι έχει ιδιαίτερη αξία. Αν δεν βάλετε και την οικονομική κρίση που λέει, ήρθαν αλλά δεν άφησαν λεφτά, φανταστείτε να μην ερχόντουσαν κιόλας. Άρα έχει μεγαλύτερη αξία το νούμερο αυτό και θέλουμε να το μεγαλώσουμε και θα το μεγαλώσουμε. Βέβαια πρέπει να επισημάνω ότι η Κεφαλονιά δεν έχει πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης διότι δεν έχει την κατάλληλη ξενοδοχειακή υποδομή για να δεχτεί πάρα πολύ κόσμο. Αναπτύσσετε σε ένα low profile, σε μία low profile συχνότητα που αναπτύσσει τον οικογενειακό τουρισμό, τις βίλες, τους μικρούς οικισμούς, αυτό το θεωρώ προτέρημα δεν το θεωρώ μειονέκτημα. Απλώς πρέπει να στοχεύουμε στον ποιοτικό τουρισμό που μπορεί και το νησί να καλύψει αυτές τις ανάγκες διότι δεν υπάρχουν οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν στην Κέρκυρα. Όπως ξέρετε στην Λάσση ακόμα έχουμε τρία ξενοδοχεία τα οποία τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν έχουν αλλάξει. Αυτό επαναλαμβάνω το θεωρώ θετικό δεν το θεωρώ αρνητικό.

Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης στην Σκάλα με τους Ρώσους αξιωματικούς και επισήμους συζητήθηκε η περίπτωση της αδελφοποίησης του Μοναστηριού της Άτρου με τον Άγιο Σέργιο. 
Ήταν μία πρόταση που τέθηκε και θα προχωρήσει. Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα ότι γίνονται αδελφοποιήσεις και στα μοναστήρια, νόμιζα ότι γίνονται μόνο στους Δήμου. Είναι ευχάριστο, κάθε φορά που ένας φορέας ενώνεται με έναν άλλο φορέα είναι προς το καλό δεν είναι προς το αρνητικό. Υπάρχει ενδιαφέρον και θα αξιοποιηθεί και αυτό.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις