Ευάγγελος Κεκάτος: Δουλεύουμε με πάθος και διάθεση και δίνουμε το παρών όπου χρειάζεται για την προβολή της Κεφαλονιάς

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε αυτές τις μέρες με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Ευάγγελο Κεκάτο, τον  πλέον ειδικό πάνω σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό όπως είναι φυσικό αφού είναι και το αντικείμενο της δουλειάς του, αλλά και τον καλύτερο τρόπο προώθησης της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας.

Ο κ. Κεκάτος ξέρει πως παίζεται το παιχνίδι του τουρισμού και της προβολής του νησιού μας αφού το κάνει με τεράστια επιτυχία από την αρχή της ενασχόλησής του με τα κοινά, απόδειξη το γεγονός ότι  δεν αμφισβητήθηκε η δουλειά του από τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση αλλά και από κανέναν της παράταξης της Ισχυρής Κεφαλονιάς, αναγνωρίζοντας το ταλέντο και τις ικανότητες που διαθέτει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού στην επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις.

Δύο πολύ δυνατά ατού που καθιστούν τον Αντιδήμαρχο εξαιρετικά επιτυχημένο στην μέχρι τώρα πορεία του, παρόλα τα πυρά και τα βέλη που δέχεται σχεδόν καθημερινά από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων αλλά και κάποιων ιδιωτών, πάνω σε θέματα χειρισμού των θεμάτων αλλά και των συχνών ταξιδίων που κάνει στα πλαίσια συνεργασία με άλλες χώρες, ενισχύοντας την παρουσία της Κεφαλονιάς σε Εκθέσεις Τουρισμού, δεν απογοητεύεται αλλά ούτε και το βάζει στα πόδια, γνωρίζοντας ότι κάνει σωστά τη δουλειά του και υπηρετεί τους συμπολιτές του που τον τίμησαν με την ψήφο τους με τον καλύτερο τρόπο.

Σήμερα σας παραθέτουμε το πρώτο μέρος της συζήτησης.

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε στο θέμα της κρουαζιέρας τι έχετε να δηλώσετε; Έκλεισε θετικά ή αρνητικά η χρονιά;

Ο απολογισμός για εμάς του τουρισμού θα γίνει τον Νοέμβριο, διότι 6 Νοεμβρίου είναι το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο που kekatos23έρχεται, και θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και αυτό που ουσιαστικά κλείνει την σεζόν. Είναι σημαντικό το Νοέμβρη να έχουμε κρουαζιερόπλοιο. Θα κάνουμε και τελετή αποχαιρετισμού γιατί πάντα καλωσορίζουμε το πρώτο που έρχεται το Μάρτη και αποχαιρετούμε το τελευταίο που έρχεται το Νοέμβρη, στα πλαίσια της πολιτικής της επικοινωνίας, του σεβασμού, και της ενθάρρυνσης συνεργασίας με τις εταιρείες, ώστε να φανεί στις εταιρείες ότι η Δημοτική Αρχή πραγματικά χαίρεται να καλοδέχεται και είναι στην διάθεση της εταιρείας για να κάνει διορθωτικές κινήσεις, για να επισημάνει έγκαιρα τι μπορεί να κάνει για να δουλέψει καλύτερα. Αυτή είναι μία δράση παράλληλα με την παρουσία μας στην Seatrade Μαϊάμι και Βαρκελώνη. Τώρα είναι στο Αμβούργο του χρόνου το φθινόπωρο και στο Μαϊάμι την άνοιξη. Ο τουρισμός κρουαζιέρας παρόλο που είχε μία πτώση της τάξεως του 15% γενικά σε όλη την Ελλάδα και αντίστοιχα στην Αδριατική και Ιόνιο. Που ήταν λογικό και αναμενόμενο να την ακολουθήσουμε και εμείς. Το 2015 θα έχει εξισορροπηθεί αυτή η διαφορά και θα είναι ακόμα πιο καλά. Οπότε δουλεύουμε με πολύ πάθος και με πολύ διάθεση για να δίνουμε το παρών στον τουρισμό κρουαζιερόπλοιων. Υπάρχει παράλληλα υποστηριχτική αρθρογραφία στις εκδόσεις Maritime, με συνεντεύξεις, με δυνατότητες ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος, όπως έγινε η συναυλία στη Δρογκαράτη, που ήταν ένα event πολύ δυνατό για να τα διεθνή δεδομένα, που αναδεικνύει και τα μνημεία της φύσης και εξυπηρετεί και μία άλλη λογική που MARITIME12θέλουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο. Θέλουμε να προσθέσουμε και άλλες εκδρομικές δραστηριότητες όπως οι Δρόμοι του Κρασιού. Εμείς δίνουμε τις ιδέες, οι επιχειρηματίες θα τις υλοποιήσουν. Έχει ξεκινήσει και μία δραστηριότητα όπως είναι ο γαστρονομικός τουρισμός, νομίζω ότι ο κ. Παντελειός το έχει αναλάβει αυτό, διάφοροι επιχειρηματίες που θέλουν να εμπλακούν στον τουρισμό κρουαζιέρας και να πάρουν και ένα κομμάτι από την πίτα, γιατί όπως καταλαβαίνετε διακινείται πολύ χρήμα. Και παρόλες τις κατά καιρούς γκρίνιες, βλέπετε ότι αν για κάποιο λόγο δεν έρθει κρουαζιερόπλοιο αμέσως αναστατώνεται η αγορά, αναστατώνονται όλοι αυτοί που λένε ότι δεν αφήνουν τίποτα οι ξένοι, ότι είναι άχρηστοι, δεν χρειάζεται, δεν κρατάνε μεγάλες τσάντες, κάτι τέτοια «δεύτερα» ακούμε. Αλλά εμείς σαν δημοτική αρχή τα ζυγίσουμε όλα αυτά, προσπαθούμε για το καλύτερο, θέλουμε τα κρουαζιερόπλοια να πηγαίνουν και στη Σάμη και στον Πόρο αν είναι δυνατόν. Και στο Ληξούρι να αναπτυχθεί περισσότερη αξιοποίηση και διασύνδεση της περιοχής της Παλικής. Το δουλεύουμε όλο αυτό με τον καλύτερο τρόπο και είμαστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα.

Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο προεδρείο του Λιμενικού Ταμείου;
Τώρα και με την νέα διοίκηση στο Λιμενικό Ταμείο, όπου είναι ο κ. Τζωρτζάτος και ο κ. Λευκαδίτης στο νέο συμβούλιο, είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουν ακόμα πιο καλά τα πράγματα γιατί πάντα ο δρόμος προς την πρόοδο δεν έχει τέλος. Όλοι μπορούμε να γίνουμε και καλύτεροι και να αποδώσουμε καλύτερα και να συνεργαστούμε καλύτερα. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν, έχω ήδη ενημερώσει τον κ. Τζωρτζάτο και τον κ. Λευκαδίτη για τις δράσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου δηλαδή δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει η Κεφαλονιά από την Ένωση Λιμένων Κρουαζιέρας, είναι λάθος αυτό. Ή να μην είμαστε μέλος της MED Cruise. Πρέπει να δίνεις το παρών με χίλιους τρόπους, γραφειοκρατικά, επικοινωνιακά, κοινωνικά ακόμα και οι προσωπικές σχέσεις παίζουν ρόλο. Πρέπει συνέχεια να λες εδώ είμαι και ενδιαφέρομαι. Αυτό βγαίνει από πολλές δράσεις και τυπικές και κοινωνικές και εξειδικευμένες με διαφόρους τρόπους, καλούμε εδώ τις εταιρείες και έχουμε συνεργασίες.

Αντιμετωπίσατε προβλήματα κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Εβδομάδας; Επειδή υπήρξε μία σχετική γκρίνια από διάφορες μεριές.

Υπήρξαν κάποιες ασυνέπειες από πλευράς τουριστικών γραφείων της Ρωσίας και δεν ήταν εντάξει στην εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων. Αυτά συμβαίνουν και είναι μέσα στο παιχνίδι το τουριστικό και έχουν γίνει και από άλλες χώρες και από την Αγγλία έχει γίνει, δηλαδή συμβαίνει κάθε τόσο να ακούσεις και ένα δυσάρεστο. Αυτό όμως δεν kekrossoiεπηρεάζει τις σχέσεις της Κεφαλονιάς με τη Ρωσία, αντίθετα στη δυσκολία πρέπει να σταθείς με περισσότερη αξιοπρέπεια και σοβαρότητα για να αναπτύξεις και άλλες δράσεις. Υπάρχει ο μεμονωμένος τουρισμός, δηλαδή έρχονται Ρώσοι μεγιστάνες με σκάφη, που και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Αναπτύσσουμε τους θεματικούς τουρισμούς που λειτουργούν μέσα από άλλα κανάλια επικοινωνίας, όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός και μάλιστα η ύπαρξη των δύο ιερωμένων που είχαν έρθει στη Ρωσία, στις εκδηλώσεις του Αγίου Σέργιου, ο πατήρ Φώτιος και ο πατήρ Γεώργιος, ενδυνάμωσαν την παρουσία της Κεφαλονιάς εκεί. Διότι λες θρησκευτικό τουρισμό και αυτόματα πάει το μυαλό και σε έναν ιερωμένο, που θα τα πει πολύ καλύτερα από εσένα, εσύ εντοπίζεις το θέμα, το αναδεικνύεις και από εκεί και πέρα το παίρνει ο ειδικός.

Στον απόηχο τώρα της Ρωσικής Εβδομάδας είστε ικανοποιημένος;
Η Κεφαλονιά συμμετέχει για 3η φορά και μάλιστα δεν ξέρω αν θυμάστε την 1η φορά ήταν να έρθει το καράβι και δεν ήρθε και περιμέναμε, θα έρθει δεν θα έρθει και ακούσαμε τα μύρια όσια και για αυτό το θέμα. Δηλαδή το τι κακομοιριά υπάρχει, που πρέπει και αυτή να διαχειριστούμε, σοκάρει, πραγματικά. Δεν έρχεται το καράβι είμαστε κακοί, έρχεται το καράβι, τι να έρθει να κάνει. Δηλαδή έχουμε την διαχείριση της κακομοιριάς που είναι ένα δύσκολο κομμάτι αλλά είναι και αυτό μέσα στις υποχρεώσεις μας και το κάνουμε. Πήγε πάρα πολύ καλά η βδομάδα, γίνανε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο στρογγυλό τραπέζι με ειδικούς, πολλοί επιχειρηματίες στήριξαν την εβδομάδα, διότι σας πληροφορώ ότι είχαν για τον καταχρεωμένο Δήμο μηδέν κόστος, όλες αυτές οι εκδηλώσεις. Γίνανε με ιδιωτική πρωτοβουλία, με καλές συνεργασίες, με επιχειρηματίες εδώ του νησιού, οι οποίοι ενδιαφέρονται, βλέπουν πιο μπροστά και στηρίζουν, αναφέρω τον κ. Ξιδιά, που στο ξενοδοχείο του έγινε, τα Αποστολάτα δεν έχουν ανάγκη από διαφήμιση και όμως βλέπετε μία τεράστια επιχείρηση και κάνει τα πάντα για να προωθεί ακόμα περισσότερο το προϊόν της. Είχαμε τον Κίμωνα τον Γασπαράτο ο οποίος πρόσφερε 1-kekatosεκδρομές, είχαμε τα τοπικά ξενοδοχεία, του κ. Τιμοθεάτου και του κ. Βασιλάτου, που προσέφεραν στους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να καλύψουν, διότι το είπα στην πλατεία δεν ξέρω αν το πρόσεξε κανείς, ότι παράλληλα με την Ρώσικη εβδομάδα, κανείς ακούει γιορτή και λέει ωχ γιορτάζουνε, γλεντάνε και δεν μας ενδιαφέρει, παράλληλα με την γιορτή υπάρχει ένα τιμ δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών Ρώσων οι οποίοι κινηματογραφούν για μία εβδομάδα όλο το νησί. Είχαν έρθει πριν το καράβι και έφυγαν μετά. Δηλαδή υπάρχει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται σε ένα επικοινωνιακό επίπεδο ουσιαστικής προβολής με μηδέν κόστος για την Κεφαλονιά, το τονίζω αυτό. Έμειναν όλοι ευχαριστημένοι, μέχρι και για τα πυροτεχνήματα, γιατί τα ζήτησαν αυτά, γιατί εμείς κοιτάμε πως γιορτάζουν αυτοί οι άνθρωποι γιατί θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο, και μας είπαν ότι είθισται να ρίχνουν και πυροτεχνήματα και μάλιστα αυτό ήταν μία προσφορά του Λιμενικού Ταμείου, πολύ συμβολικά, δηλαδή το κόστος ήτανε της τάξεως των 300 ευρώ. Τέτοιου επιπέδου κόστος αλλά είχε συμβολισμό και μάλιστα διάβασα στο παρασάϊτ ότι θα μπορούσαμε να χτίσουμε τρία σχολεία με αυτό το ποσό. Δηλαδή πραγματικά σοκάρουν αυτά που διαβάζουμε κα αυτά που βλέπουμε. Βέβαια έχουμε σταματήσει να τα διαβάζουμε. Δεν αλλάξαμε την οικονομική ζωή της Κεφαλονιάς, δεν αλλάξαμε το οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς για να ρίξουμε τρία πυροτεχνήματα. Καταλαβαίνετε τι επίπεδο έχουμε να διαχειριστούμε.

Ένα θέμα που σχολιάστηκε από τα τοπικά ΜΜΕ ήταν και η επίσκεψή σας στην Γαλλία. Πως ξεκίνησε η συνεργασία με την Γαλλία;
Στον Άγιο Σέργιο είχαμε την πολύ καλή επαφή με τον  κ. Patrick Ollier, τον υπουργό του κ. Σαρκοζί και του Δημάρχου τηςkek4fr Rueil – Malmaison που μας είχε καλέσει και συμμετείχε η Κεφαλονιά στις εκδηλώσεις που έγιναν εκεί για τον Ναπολέων και την Ιωσηφίνα. Και για μένα πραγματικά ήταν ένα μάθημα το σημαίνει ένας Δήμαρχος να προωθεί την περιοχή του, να προωθεί την πόλη του και μιλάμε για ένα μέρος που 7χλμ από τον Πύργο του Άιφελ. Πολύ κεντρικά, αλλά όπως πάει ένας επισκέπτης, για να φέρω ένα παράδειγμα, στην Αθήνα, αλλά δεν πάει στην Φιλοθέη, πάει στην Ακρόπολη, ε, ο Δήμαρχος Φιλοθέης θέλει να επισκέπτεται και τη Φιλοθέη. Το αναφέρω συμβολικά αυτό δεν έχει καμία σχέση η Φιλοθέη με το Rueil – Malmaison που είναι ένας Δήμος της τάξεως των 80.000 κατοίκων, με Πανεπιστήμια, με βιομηχανίες, με αθλητικά κέντρα. Ένας πολύ ζωντανός οργανισμός στο κέντρο του Παρισιού. Το ένα λοιπόν φέρνει το άλλο. Ήδη έχω ενημερώσει την κα Συνάγρα, την Πρόξενο τη Γαλλίας και την κα Μιλένα Μεσσάρη, η οποία έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη της Γαλλικής Κυβέρνησης και αυτές οι δύο κυρίες θα πάρουν το θέμα και θα κάνουν τις γραφειοκρατικές επαφές που χρειάζονται, έχω ενημερώσει τον Δήμαρχο τον κ. Ollier, του έχω δώσει και την πρόσκληση του κ. Παρίση, να επισκεφθεί με την σύζυγό του ή με όποιο τιμ Γάλλων ειδικών θέλουν να έρθουν στην Κεφαλονιά να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε το νησί μας. Γιατί η Γαλλία είναι μία παρθένα αγορά για την Κεφαλονιά, δεν είναι γνωστή η Κεφαλονιά στην Γαλλία και θέλουμε και αυτό να γίνει, όπως ξέρετε τίποτα δεν γίνεται από μόνο του.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις