ΕΛΜΕ: Αίσχος!!! Κάνουν φιέστες στο όνομα του αθλητισμού την ώρα που υπονομεύουν τη φυσική αγωγή στα σχολεία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δραστικές περικοπές που αφορούν στις δαπάνες για την πραγματοποίηση των σχολικών αγώνων, που δίνουν καθοριστικό πλήγμα στον σχολικό αθλητισμό και στην εκπαιδευτική διαδικασία («διάλυση» των σχολείων). Η μείωση και αυτών των δαπανών από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ισοδυναμεί ουσιαστικά με καθολική απαξίωση και πλήρη κατάργηση του θεσμού των σχολικών αγώνων.

Παρά την άποψη που έχουμε εκφράσει για το πώς λειτουργούν οι αγώνες στο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι φανερό ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα αφορά ένα συνολικό πλήγμα στην φυσική αγωγή που πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο της παιδαγωγικής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιδιώκουν ένα σχολικό αθλητισμό για ακόμη λιγότερους, τα λεγόμενα «ταλέντα», και επιφέρουν βαρύ πλήγμα σε κάθε έννοια μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Επιπλέον, οι οικονομικές περικοπές οδηγούν σε πραγματοποίηση των αγώνων σε τέτοιες ώρες που ουσιαστικά, όπως και στα διάφορα προγράμματα, τα σχολεία «βαρούν» διάλυση.

Επιπλέον, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί για τους μαθητές που θέλουν να συμμετάσχουν η δωρεάν ιατρική εξέταση και η χορήγηση των ανάλογων πιστοποιητικών. Φτωχοί μαθητές που δεν έχουν οι γονείς τους τα χρήματα για το γιατρό αποκλείονται και κανένας «αρμόδιος» δεν έχει απασχοληθεί με το ζήτημα. Η κατάσταση των αθλητικών υποδομών επιδεινώθηκε δραματικά μετά τους σεισμούς (γήπεδο Αργοστολίου, Παλική κλπ).

Αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά το Υπουργείο Παιδείας καθορίζει φιέστες. Με απόφασή του ορίζει φέτος την 6η Οκτώβρη (και την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτώβρη) ως «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» σ’ όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην εγκύκλιό του δίνει οδηγίες για τη διοργάνωση σχολικών αγώνων, μέσα απ’ οποίους οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν βιωματικά σε θέματα «ρατσισμού και διαφορετικότητας».

Δεν πρόκειται απλά για μια ξεκομμένη φιέστα, αλλά για «δράση» ενταγμένη στο ευρύτερο πρόγραμμα του Υπουργείου «Κοινωνικό Σχολείο».. Μέσω του προγράμματος αυτού, μία σειρά από μαθησιακούς τομείς, επιμόρφωση, σχολικές δραστηριότητες κλπ, που το Δημόσιο Σχολείο όφειλε να καλύπτει, εκχωρούνται σε εξωθεσμικούς φορείς και Ινστιτούτα.

Η εξαγγελία των αξόνων δράσης του «Κοινωνικού Σχολείου» μόνο ως ακραία πρόκληση μπορεί να εκληφθεί από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, που αγωνιούν για τη μόρφωση των παιδιών τους και αναγκάζονται να βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη:

  • Μιλούν για «εισαγωγή των εννοιών του Ολυμπισμού και των Εικαστικών» τη στιγμή που το μάθημα της «Ολυμπιακής Παιδείας» έχει καταργηθεί, ενώ τα κενά σε εκπαιδευτικούς των Εικαστικών είναι μονίμως τεράστια!
  • Μιλούν για «πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών» τη στιγμή που οι γονείς πληρώνουν όχι μόνο για τον εμβολιασμό των παιδιών, αλλά και για ένα απλό πιστοποιητικό υγείας!
  • Μιλούν για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μέσω του Ινστιτούτου του …κ. Ασκητή (!) τη στιγμή που το κεφάλαιο για το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου βγαίνει από τη διδακτέα ύλη της 1ης Γυμνασίου!
  • Μιλούν για σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ΑΜΕΑ, τη στιγμή που έχουν ήδη δρομολογήσει το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων!
  • Μιλούν για καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και προτείνουν ως λύση την επέκταση σ’ όλο τον μαθητικό πληθυσμό του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, ενός προγράμματος που έχει καταδικαστεί από το συνδικαλιστικό κίνημα και τους Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων!
  • Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας είναι το όψιμο «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για τον αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή. Στην ανακοίνωσή τους για την «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» μιλούν για την «παρεμβατική δυναμική του αθλητισμού» τη στιγμή που:
  • Μείωσαν κατά μία ώρα τη Φ.Α. στη Β΄ Γυμνασίου και τη Β΄ Λυκείου, ενώ στα Επαγγελματικά Λύκεια δεν υπάρχει καθόλου ως μάθημα. Στα Δημοτικά, μη ΕΑΕΠ, παραμένει στις δύο ώρες τη βδομάδα, τη στιγμή που η παχυσαρκία και ο παιδικός διαβήτης σπάνε ρεκόρ!
  • Έκλεισαν τα Αθλητικά Σχολεία!
  • Με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, τρία χρόνια έχει να έρθει στα σχολεία καινούριο αθλητικό υλικό. Οι γυμναστές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα με μπάλες που δανείζονται απ’ τους μαθητές.
  • Πέρυσι, με τα μεγάλα κενά σε γυμναστές, σε πολλά Δημοτικά το μάθημα της Φ.Α. το έκαναν δάσκαλοι ή …δεν γινόταν καθόλου!

Συνάδελφοι,

Η Φυσική Αγωγή, παιδαγωγική διαδικασία που αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας και στην αρμονική ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με μπαλώματα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ούτε με αντικατάσταση του γυμναστή από το δάσκαλο. Δε μπορεί να γίνεται ντεκόρ στις κυβερνητικές φιέστες. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να διασφαλίζει τις κατάλληλες υποδομές, αθλητικό εξοπλισμό, επιστημονικό δυναμικό. Χρειάζεται διορισμούς γυμναστών, ώστε οι ώρες του μαθήματος να αυξηθούν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ηλικίας.

Στο «νέο σχολείο» της αγοράς, στο σχολείο των «δεξιοτήτων» που σπρώχνει τους μαθητές στη φτηνή κατάρτιση, στο σχολείο που ετοιμάζει τους αυριανούς «ευέλικτους» εργαζόμενους των 300 ευρώ, η Φυσική Αγωγή αντιμετωπίζεται σαν πάρεργο!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί εκπαιδευτικούς – γονείς – μαθητές και με αφορμή το παραπάνω γεγονός να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το που οδηγεί συνολικά η πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ για τα σχολεία, καθώς επίσης και το ρόλο που θα παίξει η λεγόμενη «αξιολόγηση» σχολείων και εκπαιδευτικών με μοναδικό διακύβευμα την διαχείριση του σχολείου ως αυτόνομη, ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα. Στο «νέο» σχολείο που θέλουν να οικοδομήσουν κυβέρνηση – τρόικα –πλουτοκρατία δεν έχουν θέση οι κλασικές και οι θετικές επιστήμες και γνώσεις, δεν έχουν θέσεις οι δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, το θέατρο, ο πολιτισμός κ.ά., αφού δεν αφορούν την «αγορά» και τα κέρδη της, αντίθετα της είναι κόστος και βάρος. Θέλουν τους μαθητές υποταγμένους αμόρφωτους με γνώσεις δεξιοτήτων για να τους προσλαμβάνουν σε πρώιμη εργασία με αμοιβές μεσαίωνα. Γι’ αυτό κατάργησαν τα αθλητικά σχολεία, γι’ αυτό έχουν υποβαθμίσει συνολικά το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο (μείωση ωρών διδασκαλίας ή ανύπαρκτες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.), γι’ αυτό το μάθημα των καλλιτεχνικών και της θεατρικής παιδείας σχεδόν το εξαφάνισαν. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί επίσης εκπαιδευτικούς – γονείς – μαθητές σε συντονισμένο αγώνα να μην περάσουν αυτά τα σχέδια να ανατρέψουν με κάθε τρόπο τον καιάδα που διαμορφώνουν κυβέρνηση – ΕΕ. Είναι ανάγκη άμεσα να οργανωθεί ένα παλλαϊκό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα επιβάλει μέσα από άλλους πολιτικούς συσχετισμούς το σχολείο των λαϊκών αναγκών και όχι των επιχειρηματιών.

Αργοστόλι 06 Οκτώβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις