ΕΛΜΕ-ΚΙ:«Ενότητα» εργοδότη-εργαζόμενου, αξιολογητή-αξιολογούμενου, προϊσταμένου-υφισταμένου δε μπορεί να υπάρξει

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Ενότητα»

εργοδότη – εργαζόμενου, αξιολογητή – αξιολογούμενου,

προϊσταμένου – υφισταμένου

δε μπορεί να υπάρξει

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτη την ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Ιονίων Νήσων της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΔΕ του ΠΕΤΙΝ της ΠΕΣΣ), σχετικά με τη θέση μας ότι δε μπορούν να είναι μέλη στα σωματεία οι αξιολογητές. Η ΔΕ του ΠΕΤΙΝ της ΠΕΣΣ κάνει επιλεκτική ανάγνωση και προσπαθεί να μετατρέψει μια συνδικαλιστική θέση, αυτονόητη με βάση τα καταστατικά των σωματείων, σε προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ και των στελεχών της εκπαίδευσης (Διευθυντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων). Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σε τέτοια διαδικασία δεν θα εμπλακεί. Κανένα «κυνήγι μαγισσών» δεν υπάρχει, εφόσον το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων καθορίζει ξεκάθαρα το ρόλο τους σαν τα «πρώτα βιολιά» της αξιολόγησης. Αυτό το ρόλο υλοποίησαν πέρσι με το σύνολο των δράσεων για την αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση στις οποίες προέβησαν. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ δε στοχοποείται τυχαία. Η ΔΕ του ΠΕΤΙΝ της ΠΕΣΣ ενοχοποιεί τους συσχετισμούς και τις θέσεις που αποτυπώνει ο κλάδος στο Νομό, την ίδια στιγμή που δηλώνει άγνοια για αντίστοιχες θέσεις άλλων οργανώσεων όπως π.χ. το συνέδριο της ΔΟΕ.

«Ενότητα» εργοδότη – εργαζόμενου, αξιολογητή – αξιολογούμενου, προϊσταμένου – υφισταμένου δε μπορεί να υπάρξει, όπως ισχυρίζεται η ΔΕ του ΠΕΤΙΝ της ΠΕΣΣ. Η ιστορία των συνδικάτων διδάσκει ότι οι εργαζόμενοι βγήκαν ηττημένοι όποτε υπηρέτησαν «ξένες σημαίες», στο όνομα της ενότητας, υπονομεύοντας τον ταξικό χαρακτήρα στη συγκρότηση και δράση του κινήματος. Πάει πολύ να συμβουλεύει η ΔΕ του ΠΕΤΙΝ της ΠΕΣΣ τους συναδέλφους να μάθουν να συμβιώνουν «ψύχραιμα και αποφασιστικά» με τους αξιολογητές τους. Όποιο στέλεχος θέλει να είναι να είναι με τον κλάδο παραιτείται από τη «θέση ευθύνης» και συντάσσεται με τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους συναδέλφους να απομονώσουν τις σειρήνες της συμφιλίωσης με τα όργανα διαχείρισης για τη σφαγή των δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας. Να κάνουν πέρα την κοινωνική βάση του παλιού και νέου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να οικοδομήσουν μια πλατιά συμμαχία με γονείς, μαθητές, εργαζόμενους, ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και το σχολείο της αγοράς. Η πάλη των εκπαιδευτικών για το δικαίωμα σε ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, για άλλο δρόμο ανάπτυξης που να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι ο δρόμος της αισιοδοξίας και της αποτελεσματικότητας.

Αργοστόλι 30 Σεπτέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις