Εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την επέτειο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια-Παρουσίαση του βιβλίου της Εύης Λειβαδά

Πρόσκληση – Πρόγραμμα:
Το Κέντρο UNESCO Ιονίου και οι συνδιοργανωτές φορείς, έχουν την τιμή να σας καλέσουν στο 3ήμερο των καθιερωμένων εκδηλώσεων «διαλόγου με την ιστορία» 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου 2014.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται με την ευκαιρία της επετείου της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια και των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλομούσου και της Φιλικής Εταιρίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014
Ώρα 10.00 Στην Ιερά Μονή της Υ.Θ. Πλατυτέρας
Μνημόσυνο στον τάφο του Κυβερνήτη με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ.κ. Νεκταρίου.
Ώρα 12:00 μεσημβρινή Στο Χωριό Λιαπάδες
Ονοματοθεσία Σχολείου Λιαπάδων, σε Σχολείο «Ιωάννης Καποδίστριας» και ανακήρυξη των Λιαπάδων σε Χωριό της δάφνης.
Ώρα 19:30 Στο Πνευματικό Κέντρο Λιαπάδων
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια.
Ομιλίες με θέματα: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας, οραματιστής και θεμελιωτής της νέας Ελληνικής παιδείας» και «Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ηγέτης στρατιωτικός και πολιτικός, της Εθνεγερσίας».
Ομιλητές, η κ. ΄Ελενα. Βουσολίνου (εκπαιδευτικός, Δρ. Ιστορίας) και ο κ Γ. Σκλαβούνος.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία Χλομού
Συνδιοργανωτές φορείς:
Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων | Ιόνιο Πανεπιστήμιο | Περιφέρεια Ιονίων Νήσων | Περιφέρεια Ηπείρου | Δήμος Κέρκυρας | Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας | Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας | Φαρμακευτικός Σύλλογος Κέρκυρας | Επιμελητήριο Κέρκυρας | Εταιρία Ελλήνων Ευεργετών/ Σύλλογος Ηπειρωτών Κέρκυρας | οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λιαπάδων και Χλομού| και ο 7 Τεχνών Τόπος |

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014
Ώρα 10.00 Αίθουσα τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ομιλία με θέμα: «Άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα». Ομιλητής ο πατήρ Εμμανουήλ Γιαννούλης, Θεολόγος, Νομικός, ιστορικός ερευνητής.
Ώρα 11:00 Αίθουσα τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Παρουσίαση αποκαλυπτικών επιστολών από την αλληλογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια και Εφημερίδων (Κέρκυρας- Κεφαλληνίας) αποκαλυπτικών των αντιπαραθέσεων που σφράγισαν την εποχή αλλά και τις εξελίξεις.

Ακολουθεί συζήτηση.

Ώρα 19:30 Αίθουσα τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Παρουσίαση του Ιστορικού μυθιστορήματος (περίοδος Αγγλοκρατίας στο Ιόνιο) της κυρίας Ευρυδίκης Λειβαδά «Τα Σκαλοπάτια του Ουρανού».
Το βιβλίο παρουσιάζουν: ο Γ. Σκλαβούνος, ο πρωτοπρεσβύτερος Θ. Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας, Φιλόλογος, ο Ν. Παργινός, μηχ. μηχανικός, συγγραφέας και η συγγραφέας του βιβλίου κ. Λειβαδά.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θ. Γαλιατσάτος.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014
‘Ωρα: 08:00
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Άνω Κορακιάνας
‘Ορθρος
Ιερουργούντος του π. Εμμανουήλ Γιαννούλη*
Ώρα: 09:15 Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Άνω Κορακιάνας
Θεία λειτουργία
Ιερουργούντος του π. Εμμανουήλ Γιαννούλη
Ώρα: 19:30 Αίθουσα τελετών του Ιονίου Πανεπιστήμιου

Συζήτηση με θέμα: Τρεις διακεκριμένοι Ηπειρώτες, στενοί φίλοι και συνεργάτες του Ιωάννη Καποδίστρια: Ανδρέας Ιδρωμένος, Χριστόφορος Περραιβός, Ιωάννης Δομπόλης.

Το θέμα παρουσιάζουν και συζητούν οι: Γ. Σκλαβούνος | Σπυρίδων Εργολάβος, συγγραφέας | Δημ. Μεταλληνός, διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο | Α. Δημητροπουλος, νομικός, πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, κ. Φρίξος Φούρλης.

*ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Γιαννούλης είναι εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας.

Prosk LEIBADA-KerkirasA41

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις