ΕΛΜΕ-ΚΙ: Ανακοίνωση – Πρόσκληση Προς τους συναδέλφους αναπληρωτές, ωρομίσθιους

Συνάδελφοι αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, 5μηνίτες μέσω ΕΣΠΑ,
Το καθεστώς της ανασφάλειας/αβεβαιότητας που ζείτε τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οι συνέπειες των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας, η ωρομισθία, η αναπλήρωση, σας κρατούν ομήρους να βρίσκεσθε ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία, απαγορεύουν οποιοδήποτε προγραμματισμό για τη ζωή σας. Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές και στην ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Χιλιάδες οι χαμένες ώρες, τα κενά που δημιουργούνται, η εναλλαγή εκπαιδευτικών ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή αυτή η εναλλαγή παίρνει απάνθρωπα χαρακτηριστικά, αφενός σπάει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη δασκάλου – μαθητή και αφετέρου δημιουργεί επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.
Η λύση είναι μία. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλώς μια προσωρινή κατάσταση ή το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης διαχείρισης, όπως ενδεχομένως θέλουν κάποιοι να παρουσιαστεί. Πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν, γιατί ακριβώς αυτό το σχολείο χρειάζονται. Η πολιτική τους θέλει να πετάξει παιδιά και εκπαιδευτικούς έξω από το σχολείο. Προσαρμόζουν το σχολείο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για την εξασφάλιση φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Επιδιώκουν την βίαιη εξώθηση των παιδιών των εργατικών – λαϊκών οικογενειών στην ψευτοκατάρτιση και τη μαθητεία – απλήρωτη εργασία από μικρή ηλικία.
Συνάδελφοι, αυτό το σχολείο θέλει τον εκπαιδευτικό να ζει μέσα στην ανασφάλεια, φοβισμένο, κακοπληρωμένο, μισοεργαζόμενο, μισοάνεργο, ώστε αυτό το μοντέλο εργαζομένου να αναπαράγει και στους μαθητές του. Και ένα στελεχικό μηχανισμό -διευθυντές σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές εκπ/σης και περιφερειακοί διευθυντές – να αξιολογεί το κατά πόσο ο εκπαιδευτικός υπηρετεί το σχολείο που έχει ανάγκη το σύστημα.
Αυτές οι εξελίξεις δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν και υλοποιούνται χρόνια τώρα στις χώρες της ΕΕ, αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκπαίδευση.
Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου. Γίνε μέλος της ΕΛΜΕ-ΚΙ.
Μέσα από τη συμμετοχή σου στην πάλη μπορείς να συμβάλεις στην αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων. Απόκρουσε τη λογική που θέλει τον κλάδο διασπασμένο, διαχωρίζει του εκπαιδευτικούς, καλλιεργεί την ατομική λύση. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ο διαχωρισμός σε 24μηνίτες, 30μηνίτες, 5μηνίτες, επιτυχόντες ΑΣΕΠ και μη, κατόχους μεταπτυχιακών και μη. Αυτός ο διαχωρισμός αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, στρέφει τον εργαζόμενο ενάντια στον άλλο. Είστε όλοι εκπαιδευτικοί συμβασιούχοι και αυτό σας ενώνει.
Συνάδελφοι, -ισσες, ούτε ώρα χαμένη!
Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν από μόνα τους, αντίθετα θα γίνονται χειρότερα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε που μπορούμε και πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση.
Καλούμε τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς (ωρομίσθιους, αναπληρωτές, 5μηνίτες) να παλέψουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητές για τα μόνα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες:
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο.
• Μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Αυξήσεις στους μισθούς.
• Επίδομα ενοικίου στο 100% της αξίας του, επίδομα θέρμανσης
• Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους.
• Μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά.
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
• Κανένα πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου και ελαστικά εργαζόμενου εκπαιδευτικού.
• Να προσμετρούνται ως προϋπηρεσία και να είναι συντάξιμοι οι μήνες ανεργίας όλων των εκπαιδευτικών.
• Δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς στα παιδιά των ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση.
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ παίρνει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα αναπληρωτών – ανέργων, που θα δρα με το παραπάνω πλαίσιο.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το μεγάλο Παλλαϊκό – Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα το Σάββατο 1η Νοέμβρη, στο οποίο συμμετέχει η ΕΛΜΕ-ΚΙ, θα αποτελέσει την κορύφωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα προηγηθούν στον κλάδο και τοπικά (συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης το Σάββατο 4 Οκτώβρη). Ταυτόχρονα θα είναι μια αφετηρία νέων αγώνων ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Θα είναι ένα συλλαλητήριο που αφορά κάθε άνεργο, κάθε ελαστικά εργαζόμενο εκπαιδευτικό. Θα είναι ένα συλλαλητήριο που επιδιώκουμε να δείξουμε τη δύναμή μας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, μια φωνή, μια γροθιά να τους τρομάξουμε με την ενότητά μας, να τους αναγκάσουμε σε υποχώρηση.
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Αργοστόλι 9 Σεπτέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                              Γαλιατσάτος Νικόλας

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις