Ιωσήφ Λουκέρης: Νίκο, θέλω την γνώμη σου….

Αγαπητέ Νίκο Ανουσάκη,

Συγνώμη που σε απασχολώ, μέρες που είναι, αλλά θέλω την γνώμη σου σε θέμα σχετικό με την προσβολή της προσωπικότητας διά του τύπου.
Βεβαίως δεν είμαι τόσο αδιάκριτος ώστε να ζητώ τη δικηγορική σου συμβουλή δημόσια και …. αμισθί.
Πολιτικό είναι το ζήτημα και, για την ακρίβεια, ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής ηθικής.

Πέρυσι, τέτοια εποχή, «μες τον δεκαπενταύγουστο», τοπική, ειδησεογραφική ιστοσελίδα ανέφερε, ότι σε κάποια εκδήλωση, σε απάντηση φιλοφρόνησης από τον ηθοποιό κ. Βαλτινό προς τον Δήμαρχο κ. Παρίση για τις θεατρικές, επιχειρηματικές του δραστηριότητες, το κοινό ζήτησε από τον ηθοποιό να πάρει πίσω τον Δήμαρχο στο θέατρο.
Η «Ισχυρή Κεφαλονιά» κι εσύ προσωπικά, αντιδράσατε αμέσως στο δημοσίευμα και τελικά ο κ. Δήμαρχος κατέθεσε αγωγή κατά της υπεύθυνης της ιστοσελίδας.
Σε δήλωσή σου, μάλιστα, ανέφερες ότι «πλέον έχει αποφασιστεί να τερματιστεί η ανοχή απέναντι στους γνωστούς μηχανισμούς παραπληροφόρησης και όσοι παραβιάζουν τις διατάξεις του ποινικού δικαίου θα υφίστανται αυτά που προβλέπει η Ελληνική Πολιτεία….».

Μετά από ένα χρόνο, άλλη τοπική, ειδησεογραφική ιστοσελίδα, έχει επιδοθεί σε ανώνυμα δημοσιεύματα κατά της παράταξης του ΦΙ.Κ.Ο., κατά του αρχηγού της κ. Ηλία Παρίση κι εμένα προσωπικά και, κυρίως, προσβλητικά για τις ιδέες που στο ΦΙ.Κ.Ο. πιστεύουμε. Εμένα, μάλιστα, προκαλεί συνεχώς να εμφανιστώ, ως άλλο …. «φιδάκι της Παναγίας» και ν’ απαντήσω στα γραφόμενα, και, αφού δεν ανταποκρίθηκα στις προκλήσεις, «περιέλαβε» τον κοινό μας φίλο Σπυρογιάννη Περδίκη, σε άρθρο με υπογραφή το όνομά μου παραποιημένο, κατά το οποίο εμπλέκει την επαγγελματική του δραστηριότητα με τις πολιτικές του απόψεις. (Εδώ μάλλον μπέρδεψε τις παρατάξεις). Στη συνέχεια είτε ηθελημένα είτε από βαρεία αμέλεια (δεν μπορώ να γνωρίζω), ταυτίζει με “ρεπορτάζ” της τον υποψήφιο με το ΦΙΚΟ Σπυρογιάννη με τον αδελφό του και “πληροφορεί” για διάλυση της παράταξής μας.
Τα δημοσιεύματα αυτά, παρότι από την ιστοσελίδα χαρακτηρίζονται «ρεπορτάζ», δεν αναφέρουν κανένα γεγονός, ουδεμία πολιτική κριτική, αλλά μόνο αστήρικτους, άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Σε καμία δε περίπτωση, δεν φέρουν τον χαρακτήρα ευθυμογραφήματος, ή σατιρικού κειμένου, έστω και “κρύου”, όπως προσπαθήσαμε στην αρχή, να τα αντιληφθούμε, για να «δώσουμε τόπο στην οργή».
Και γνωρίζεις καλά, όπως κάθε Κεφαλονίτης, που μου έχει κάνει την τιμή να διαβάσει τα «πιπεράτα» άρθρα μου, ότι έχω πλήρη επίγνωση πού σταματάει το «πιπέρι» και πού αρχίζει το «δηλητήριο».
Για να μην κατηγορούμε αποκλειστικά τις ιστοσελίδες, σου αναφέρω ότι έχω «πέσει θύμα» ανάλογης κατάστασης και από ιστολόγιο. Κάποιος ψευδώνυμος μπλόγκερ έγραφε εναντίον μου σχόλια με επικεφαλίδα το ονοματεπώνυμό μου και, όταν του απάντησα, έσβησε ο αθεόφοβος τα σχόλιά μου! Τι να πεις;;
Επειδή, λοιπόν, έχεις δραστηριοποιηθεί στο πρόβλημα των δημοσιευμάτων, που θίγουν, άνευ λόγου και αιτίας, την προσωπικότητα του ατόμου και επειδή κατέχεις τις ιδιότητες του πολιτικού, του νομικού, αλλά και, νομίζω, κάποτε του δημοσιογράφου, σε παρακαλώ να διατυπώσεις δημόσια τη γνώμη σου για τα δημοσιεύματα αυτά:
Πρέπει ή δεν πρέπει να προσφύγουμε οι θιγόμενοι στα δικαστήρια κατά της υπεύθυνης του σάιτ;;
Θεωρώ ότι η απάντησή σου θα συμβάλει τα μέγιστα κυρίως στον ορισμό της πολιτικής ηθικής και της «ανοχής στην παραπληροφόρηση», καθώς και στην οριοθέτηση μεταξύ ελευθερίας του τύπου και «ψευτοδημοσιογραφικής ασυλίας».

Σ’ ευχαριστώ
Ιωσήφ Λουκέρης του Βασιλείου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις