Η ομιλία του νέου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου κατά την τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με ένα νέο Ριζοσπαστικό, για την νέα, δημοκρατική, βιώσιμη οντότητα της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.
Αξιότιμοι εκπρόσωποι της ελληνικής βουλής, των εκκλησιαστικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες της Κέρκυρας και του Ιονίου.

Οι στιγμές που βιώνουμε σήμερα είναι ιστορικές.

orkomosiaΓιατί δώσαμε πριν λίγο τον όρκο στον χώρο της Ιονίου Ακαδημίας που, σαν ζωντανός πνευματικός οργανισμός, συνεχίζει ένα έργο που άρχισε πριν από 190 χρόνια με την ίδρυση της, και συμβολίζει την διαχρονική πνευματική και πολιτιστική ενότητα των νησιών της περιφέρειας μας.
Γιατί δώσαμε τον όρκο για πίστη στην πατρίδα, στην επέτειο των 150 χρόνων από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το 1864, και ο ίσκιος του νέου Ριζοσπαστισμού πλανιέται και πάλι στους ουρανούς του Ιονίου.
Γιατί ο όρκος που δώσαμε μπορεί να είναι μια τυπική φράση, αλλά την ίδια στιγμή υποσχεθήκαμε σιωπηρά να εργαστούμε με τιμιότητα, αξιοκρατία, συλλογικότητα, διαφάνεια, δημοκρατία, και προ παντός αλληλεγγύη. Και είμαι βέβαιος ότι με την ίδια διάθεση θα εργαστούν και θα προσφέρουν όλοι οι συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι της νέας περιόδου.
Οι συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν επιβληθεί στην χώρα μας από την νεοφιλελεύθερη εκδοχή της παγκοσμιοποιημένης εξουσίας του κεφαλαίου, πλήττουν ασφαλώς και την περιοχή μας και δημιουργούν μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία.

Για αυτό:

– Αποφασίζουμε να τοποθετήσουμε στο κέντρο της προσοχής, στην απόλυτη προτεραιότητα τον μη προνομιούχο πολίτη του Ιονίου, να «βάλουμε πλάτη», με αλληλεγγύη, για να μην καταρρεύσει ο κοινωνικός ιστός της εργασίας και του πολιτισμού.

– Αποφασίζουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα της νησιωτικότητας και, με σχέδιο και επιμονή, να επιβάλλουμε την κρατική υποχρέωση για την αντιμετώπιση τους.

-Αποφασίζουμε να χαράξουμε το νέο φωτεινό μονοπάτι της Περιφέρειας του Ιονίου με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία καιorkomosia3 τον πολιτισμό.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Γνωρίζουμε ότι η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σταδιακά σε μακρύ χέρι μιας ανάλγητης εξουσίας. Γνωρίζουμε ότι για να προκόψουν οι νέες ιδέες στο Ιόνιο χρειάζονται και γενικότερες ανατροπές.

Τα γνωρίζουμε όλα αυτά.

Αλλά αισιοδοξούμε.

Η δυνατή σχέση που δημιουργήσαμε με τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες του Ιονίου, από τα Διαπόντια μέχρι τα Στροφάδια, είναι ο καταλύτης για τα μελλούμενα.

Σχέση ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού, στην βάση της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της συλλογικότητας, της συμμετοχής. Αυτή είναι η πρόσκληση μας.

Ελάτε μαζί μας για την νέα, δημοκρατική, βιώσιμη οντότητα της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.

Πρόσκληση και πρόκληση ταυτόχρονα και στους συμπολίτες και συμπολίτισσες και στους συναδέλφους της νέας σύνθεσης του περιφερειακού συμβουλίου.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους τους νεοεκλεγμένους ωφέλιμη και δημιουργική θητεία.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Δήλωση του Σπύρου Γαλιατσάτου αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής

galiatsatos-spiros“Μας περιμένει έργο βαρύ και η πεμπτουσία της επιτυχίας τους έργου μας θα είναι η διαφάνεια, η κοινωνική συμμετοχή και ο σεβασμός στον πολίτη”.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις