Ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου της Εβδομάδας Αποδήμων-Η Κεφαλονιά διαθέτει όλα τα φόντα για να πετύχει

Ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Ο Κέφαλος στα πλαίσια της Εβδομάδας Αποδήμου 2014.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο Αρχιμανδρίτης Φώτης Γαβριελάτος, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Παναγιώτης Κανελλόπουλος, η Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο τ. Νομάρχης Διονύσης Λευκαδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Ανουσάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Πρόεδρος της Παγκόμιας Ομοσπονδίας Γιάννης Χιόνης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομποσπονδίας Μαρίνος Χιόνης, ο Υποδιοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, Διονύσης Μαρκάτος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων, Αγησίλαος Κονιδάρης, ο Πρόεδρος της Χορωδίας Αργοστολίου Ρωσσέτος Λούζης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βίκτωρ Ρουχωτάς και ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Σπύρος Γαλιατσάτος.

Το Προεδρείο του Συνεδρίου αποτελείτο από τους Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού, Ευάγγελο Κεκάτο, την Ταμία της Ομοσπονδίας Αγγελική Χιόνη και τον Αντιπρόεδρο, Φίλιππο Ρασσιά.

Το Συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του με το πόσο σημαντικό είναι σαν χώρα αλλά και ειδικότερα σαν Κεφαλονιά να μπορέσουμε να βρούμε την ταυτότητά μας, μέσω της Παιδείας και του Πολιτισμού για να μπορέσουμε να εδραιώσουμε τη θέση μας στον Παγκόσμιο χάρτη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου βραβεύτηκαν με τιμητική πλακέτα ο Επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαρίνος Χιόνης και ο νυν Πρόεδρος Γιάννης Χιόνης για την μεγάλη προσφορά τους στο νησί και τους Κεφαλονίτες ανά της γης.

Ο  κ. Κανελλόπουλος μίλησε για την κινητικότητα των νέων επιστημόνων και τη διαρροή σε ανθρώπινο δυναμικό που προσθέτει ακόμα ένα αρνητικό κρίκο στην αλυσίδα, καθώς κανείς δεν μπορεί να θεωρεί θετικό το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες με γνώσεις και προσόντα που θα μπορούσαν να προσφέρουν στη χώρα ένα φως στο τούνελ, μία διέξοδο στο αδιέξοδο που μας έχουν φέρει οι διάφοροι πολιτικοί που βάζουν το συμφέρον τους πάνω από το συμφέρον του συνόλου και της χώρας. Οι νέοι επιστήμονες, οι οποίοι μην βλέποντας μέλλον στην χώρα μας με το που αποφοιτούν από τη σχολή τους βάζουν πλώρη για το εξωτερικό όπου οι συνθήκες είναι ακόμα καλές και προσοδοφόρες για να μπορέσουν να πετύχουν και να κάνουν την καριέρα που ονειρεύουνται, κάτι που στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή φαντάζει ένα μακρινό και άπιαστο όνειρο με την οικονομική κρίση να συνεχίζει ακάθεκτη.

Στη συνέχεια ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικός μπορεί να ο ρόλος και η συμβολή των αποδήμων στο θέμα της εκπαίδευσης, με την ανάδειξη και αναβάθμιση των σχολών που βρίσκονται στο νησί μας και τον εμπλουτισμό τους τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Θα μπορούσαν όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας οι ομογενείς να χρηματοδοτούν ένας καθηγητή ενός Πανεπιστημίου του εξωτερικού να έρχεται και να διδάσκει στα παιδιά αλλά και πολλά άλλα που θα συμβάλουν στην μονιμότητα των Τεχνολογικών ιδρυμάτων στην Κεφαλονιά, αφού θα παρέχουν συνεχώς σημαντικές γνώσεις και θα προσφέρουν στην κοινωνία και αργότερα στην χώρα.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που κρύβει η Κεφαλονιά και που είναι παραμελλημένος ή παρατημένος στο έλεος του Θεού, ελλείψη χρημάτων και ενδιαφέροντος της Πολιτείας.

Ο κ. Γιάγκος Μεταξάς, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προϊστορικών Μελετών Κεφαλληνίας μίλησε για την έλλειψη ταυτότητας από την Κεφαλονιά, καθώς το νησί μας δεν έχει brand name, κάτι που να μπορεί ο τουρίστας αλλά και ο οποιοσδήποτε θελήσει να μάθει και να επισκεφθεί την  Κεφαλονιά να την ταυτίσει. Έγινε αναφορά στον Οδυσσέα και στο γεγονός ότι ενώ υπάρχουν ισχυρά δείγματα και εμπεριστατωμένες μελέτες και εκσκαφές στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού και συγκεκριμένα στα Τζανάτα, έξω από τον Πόρο στην περιοχή Ρίζα, που αποδεικνύουν περίτρανα ότι εκεί ήταν το βασίλειο του πολυμήχανου Οδυσσέα, αυτό δεν προβάλεται πουθενά, αντίθετα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα που πάντα μας πάνε μερικά βήματα πίσω, κάποιοι προσπάθησαν να το κρύψουν. Ο κ. Μεταξάς τόνισε ότι μέσω του Πολιτισμού και του αρχαιολογικού πλούτου θα μπορέσει να επανέλθει η ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε, αν εκμεταλλευτούμε σωστά όλα όσα έχει να προσφέρει το νησί μας τότε η αναστροφή του κλίματος είναι βέβαιη.

Άλλο ένα σημαντικό γεγονός που μπορεί να καταστήσει την Κεφαλονιά διεθνή προορισμό, είναι το ναυάγιο του Απόστολου Παύλου, για χρόνια ο κόσμος, οι επιστήμονες και η εκκλησία πίστευαν ότι ο τόπος του ναυαγίου του Απόστολου Παύλου, ήταν η Μάλτα, καθώς στις πράξεις των Αποστόλων το μέρος εκείνο κατονομάζεται ως Μελίτη (Melite), από το χρώμα των βράχων. Μετά όμως από έρευνες και μελέτες επιστημόνων όπως ο κ. Χάιντζ Βάρνακε (Heinz Warnecke) αλλά και ιερέων έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο τόπος που ναυάγησε ο Απόστολος Παύλος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Ρώμη για να δικαστεί, δεν ήταν άλλος από την περιοχή της Πεσσάδας. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που αντιτίθενται σε αυτή την θεωρία όπως ο κ. Πεφάνης πρώην συνταξιούχος ναυτικός, που αμφισβητεί τις μελέτες που έχουν γίνει.

Όλα τα παραπάνω μέσα από μία σωστή διαχείριση και προώθηση μπορούν να επιφέρουν αναγνωρισιμότητα και ανάπτυξη στο νησί μας, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου. Το νησί μας τα προσφέρει όλα απλώχερα,  ομορφιά, παραλίες, φύση, αρχαιολογικό πλούτο και τόσα άλλα τόσα, και εμείς αντί να κοιτάμε πως όλα αυτά θα τα κάνουμε να δουλέψουν υπέρ μας  γκρινιάζουμε ενώ θα έπρεπε να ενωθούμε και να παλέψουμε να αποκτήσει επιτέλους η Κεφαλονιά το όνομα και τη θέση που της αξίζει.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσία του βιβλίου της κας Εύης Λειβαδά Ντούκα με τίτλο “The straits of Chimera” και αναφέρεται στον Κεφαλονίτη Χουάν Ντε Φούκα, ή αλλιώς Αλέξανδρο Φωκά Βαλεριάνο, που έφτασε στα πέρατα του κόσμου και ανακάλυψε τα στενά του Βανκούβερ που ενώνουν τον Καναδά και την Αμερική και πήρα φυσικά το όνομά του.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκτός από την πολιτική ηγεσία του τόπου η πρόεδρος του Ομίλου Unesco Κεφαλληνίας Αναστασία Παπαδάτου-Αποστολοπούλου, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βενετίας κας Λιοσάτου και ο υπεύθυνος του Τμήματος Νεολαίας Γεράσιμος Ιλινόιου Τσουρούφλης. Για το πολύπαθο τομέα της Υγείας αλλά και για τις σπουδαίες υπηρεσίες που προσφέρει το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο μίλησε ο Υποδιοικητής κος Μαρκάτος.

1-DSC01785 1-DSC01867 1-DSC01866 1-DSC01864 1-DSC01859 1-DSC01855

1-DSC01790 1-DSC01789 1-DSC01788 1-DSC01798 1-DSC01818 1-DSC01822 1-DSC01831 1-DSC01844 1-DSC01843 1-DSC01835 1-DSC01845 1-DSC01847 1-DSC01848 1-DSC01850 1-DSC01854

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις