Ερώτηση της Βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για την προστασία ακίνητων και κινητών πολιτιστικών αγαθών»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

-Πολιτισμού και Αθλητισμού

23/07/2014

Μετά τους πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς στο νησί μας και μετά την καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έγινε υποστύλωση μόνο τριών κτιρίων (Μουσείο Αργοστολίου, Αγία Μαρίνα Σουλλάρων και Παναγία των Ρόγγων Μονοπωλάτων) ενώ οι Ιερές Μονές, οι Ιεροί Ναοί, τα κοιμητήρια, τα μουσεία και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη έχουν εγκαταλειφθεί. Επειδή η σεισμική δραστηριότητα στο νομό μας έχει στερήσει τη σύνδεσή μας με το παρελθόν και τη λαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι επιτακτική η ανάγκη διάσωσης αυτών που μας έχουν απομείνει. Θα πρέπει να φυλαχθούν τα κινητά κειμήλια, να υποστηλωθούν τα κτίρια και να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες, ώστε να προχωρήσει η σταδιακή αποκατάστασή τους.

Για άλλη μια φορά κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία Γραφείου Νεωτέρων Μνημείων με έδρα το Ληξούρι, ώστε να γίνει ο απαραίτητος συντονισμός και να δοθούν οι σχετικές οδηγίες, προκειμένου η όποια αποκατάσταση να γίνει σύμφωνα με την παράδοση και την ιστορικότητα των μνημείων.

Επειδή τα ιερά και ιστορικά μας κειμήλια, κινητά και ακίνητα, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους,

Επειδή η κεντρική διοίκηση οφείλει να παρεμβαίνει άμεσα ή έμμεσα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών,

Επειδή τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου στενεύουν.

Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πως σκοπεύετε να προχωρήσετε στην υποστύλωση και αποκατάσταση των πληγέντων μνημείων στην Κεφαλονιά;
2. Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προφυλάξετε τα ιερά και ιστορικά μας κειμήλια ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις