Απολογισμός των ζημιών από το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου

Τον απολογισμό για τις μέχρι σήμερα δράσεις του υπουργείου Υποδομών για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου στην Κεφαλλονιά έκανε την Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

– H Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων πραγματοποίησε περισσότερες από 3.000 αυτοψίες, εκ των οποίων 1.500 έδειξαν κατάλληλα κτίρια, 1.500 «κίτρινα» και 200 ήταν κατεδαφιστέα.

– Περί τις 600 οικογένειες έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου ή επιδότηση συγκατοίκησης, συνολικού ύψους 400 χιλιάδων και πλέον ευρώ, ενώ εκκρεμούν άλλες 370.

– Από τα 17 ξενοδοχεία που κατέθεσαν άδεια επισκευής, έχουν προχωρήσει εννέα περιπτώσεις, ενώ υπό έκδοση βρίσκονται άλλες οκτώ. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την επισκευή των ξενοδοχείων ανέρχεται στα 1,1 εκατ. ευρώ.

– Παράλληλα, από 190 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής κτιρίων έχει γίνει αυτοψία σε 53 περιπτώσεις, τελούν υπό έκδοση 27 άδειες, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10.

– Για κτίρια με μικρότερες βλάβες, έχουν κατατεθεί 200 αιτήσεις για άδεια μικρής κλίμακας.

– Έχουν τοποθετηθεί 75 λυόμενες αίθουσες και μεταφέρονται άλλες 12 τις επόμενες ημέρες για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών στα σχολεία, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό. Επίσης, έχουν γίνει πυρηνοληψίες και εργαστηριακές δοκιμές.

– Στο λιμάνι του Ληξουρίου έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακατασκευής του, με τη δεύτερη φάση προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ να έπεται, καθώς έχει προκύψει ανάδοχος και τις επόμενες μέρες υπογράφεται σύμβαση. Η συνολική διάρκεια του έργου, τα οποίο θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, είναι εννέα μήνες.

– Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση, ύψους 24,5 εκατ. ευρώ μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των περιφερειών για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο. Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου στην περιοχή του Μύρτου, προκειμένου να ανοίξει η διάσημη παραλία. Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης στον δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου – Άσσου – Φισκάρδου, που σήμερα είναι κλειστός, καθώς και άλλη μία εργολαβία για το επαρχιακό δίκτυο της Χερσονήσου της Παλικής.

– Το υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει αναλάβει τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του λιμανιού του Αργοστολίου.

– Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει νομικό ζήτημα για τη δημιουργία νέων εργατικών κατοικιών. «Είμαστε σε καλό δρόμο να αναλάβουμε, μετά από προσφυγή και κατάθεση ενός νομοσχεδίου στη Βουλή, να χτίσουμε εμείς τις εργατικές κατοικίες, γιατί είναι φτωχοί άνθρωποι. Αυτά κατέρρευσαν με έναν τρόπο που έδειχνε ότι η κατασκευή τους ήταν εξαιρετικά κακή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περί τις 50 οικογένειες αυτή τη στιγμή άστεγες» σημείωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Κερατσίνι μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το Δημόσιο θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των πληγέντων ιδιοκτητών προκειμένου να ανοικοδομήσει στις ιδιοκτησίες τους νέο συγκρότημα κατοικιών. Θα χρειαστεί ωστόσο νομική ρύθμιση.

– Επίσης, το Μουσείο του Αργοστολίου θέλει κατεδάφιση, επειδή είναι ακατάλληλο, όπως συμβαίνει και σε μία σειρά άλλα δημόσια κτήρια.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»

Ολόκληρη ομιλία Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με την εξέλιξη της αποκατάστασης των βλαβών από τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου στην Κεφαλονιά. Βουλή, 08/07/2014

Πρωτολογία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μεγάλη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα με τους συνεργάτες μου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για να κάνουμε, μια κατά το δυνατόν, ουσιαστικότερη συνεδρίαση και συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που προέκυψαν μετά το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014 στην Κεφαλονιά. Ένας σεισμός τον οποίο ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί. Ο ένας εξ αυτών, 10 ημέρες περίπου αργότερα, ήταν πολύ ισχυρός με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλές υλικές ζημιές. Ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Η Κεφαλονιά άντεξε, ήταν ισχυρή μετά το σεισμό του 1953 και μπόρεσε έτσι να προστατεύσει τους κατοίκους της.

Από την πρώτη στιγμή, που προέκυψε το πρόβλημα της κρίσης, υπήρξαν μια σειρά από δράσεις, οι οποίες είχαν σαν στόχο να αντιμετωπίσουν τα πρώτα ζητήματα διαχείρισης της κρίσης. Αναφέρομαι καταρχήν, στην ενημέρωση του πληθυσμού, στην πρώτη στέγαση κάποιων ανθρώπων, που είχαν μείνει χωρίς στέγη, στη σίτιση, στην ιατρική περίθαλψη και μια σειρά από ζητήματα, τα οποία προέκυψαν εκείνο το διάστημα με μια πρωτοφανή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος από το στρατό μέχρι την πολιτική προστασία και από την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία, τα σώματα ασφαλείας μέχρι τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προσέτρεξαν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων.

Πρέπει να πω, ότι οι πρώτες 15 ημέρες, που ήταν οι θερμές ημέρες της κρίσης, πέρασαν με αρκετά προβλήματα, βεβαίως, αλλά με θετικό τρόπο έτσι ώστε να εμπεδωθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στην πολιτεία, των κατοίκων του νησιού.

Επίσης, είναι σημαντικό, ότι προσέτρεξαν χιλιάδες συμπολίτες μας απ’ όλη τη χώρα, φορείς, θεσμοί, εθελοντές, απλοί  πολίτες για να στηρίξουν τους συμπολίτες μας στην Κεφαλονιά και αυτό ήταν μια ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι στους πληγέντες ανθρώπους του νησιού.

Στη συνέχεια, μπήκαμε στη δεύτερη φάση, όπου ακολούθησαν οι διαδικασίες αποκατάστασης και εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Έχουν γίνει από τις υπηρεσίες της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων πάνω από 3.000 αυτοψίες, οι 1.500 από αυτές ανέδειξαν κτίρια πράσινα, κατάλληλα δηλαδή, 1.500 κίτρινα κτίρια και 200 κατεδαφιστέα.

Υπάρχουν δύο γραφεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στο νησί. Τώρα πλέον αυτά έχουν στελεχωθεί με  υπαλλήλους εργαζόμενους της αποκεντρωμένης διοίκησης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι αυτή τη στιγμή, οι οποίοι πραγματοποιούν τη διαδικασία της αποκατάστασης. Δόθηκε επιδότηση ενοικίου ή επιδότηση συγκατοίκησης σε 600 περίπου οικογένειες συνολικού ύψους 400.000 και πλέον ευρώ και εκκρεμούν άλλες 370. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία από τις 17 αιτήσεις για άδεια επισκευής έχουν διεκπεραιωθεί οι 9, το 53%, ενώ υπό έκδοση τελούν άλλες 8. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την επισκευή των ξενοδοχείων ανέρχεται χονδρικά στα 1.100.000 €. Για τα υπόλοιπα κτίρια από τις 190 αιτήσεις, για έκδοση άδειας επισκευής, έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία στις 53 περιπτώσεις. Υπό έκδοση τελούν 27, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10. Στα κτίρια με μικρότερες βλάβες, που οι εργασίες είναι περιορισμένες, έχουν κατατεθεί 200 αιτήσεις για άδεια μικρής κλίμακας και προχωρούν. Μεγάλο θέμα προέκυψε με τα σχολεία. Υπάρχουν τέσσερα οικόπεδα που είχαν σχεδιαστεί εξαρχής για την στέγαση τεσσάρων σχολείων. Έχουν τοποθετηθεί 75 αίθουσες και για την περαιτέρω βελτίωση θα μεταφερθούν στο νησί τις επόμενες μέρες άλλες 12 σχολικές αίθουσες και βοηθητικοί χώροι.

Ολοκληρώνεται και ένα πέμπτο οικόπεδο για τοποθέτηση επιπλέον λυόμενων αιθουσών. Έχουν γίνει πυρηνοληψίες και εργαστηριακές δοκιμές στα σχολεία, γιατί είναι ευαίσθητο ζήτημα και ετοιμάζονται και μελέτες αποκατάστασής τους.

Στον τομέα των υποδομών, το λιμάνι του Ληξουρίου έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ανασύνταξής του, της ανακατασκευής του. Η δεύτερη φάση οδηγείται με προϋπολογισμό 3,7 εκατομμύρια, έχει  προκύψει ανάδοχος και τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί σύμβαση. Η συνολική διάρκεια του έργου είναι 9 μήνες. Επαναλαμβάνω, ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί σύμβαση, ούτως ώστε μετά την λήξη της τουριστικής περιόδου Σεπτέμβριου – Οκτώβριου να ξεκινήσει το έργο.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προέκυψαν αρκετά προβλήματα από την καταστροφή του σεισμού. Πρέπει να σας πω, ότι υπεγράφη μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, του Υπουργείου Υποδομών και τις Περιφέρειες ύψους 24.500.000. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου σε ότι αφορά στις βροχοπτώσεις. Υπάρχει μια εργολαβία που τρέχει αυτή τη στιγμή και αφορά τις βροχοπτώσεις της περιοχής του Μύρτου, προκειμένου να ανοίξει η παραλία, η οποία είναι περίφημη και την επισκέπτονται όλοι οι επισκέπτες του νησιού, έτσι ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα το νησί να μπορεί να δεχτεί και στο συγκεκριμένο σημείο επισκέπτες και λουόμενους, γιατί εκεί προστρέχουν χιλιάδες άνθρωποι. Ελπίζω τις επόμενες μέρες να μπορέσουμε να παραδώσουμε το χώρο αυτό και να υπάρξει μία εξυγίανση στη γύρω περιοχή από τις βροχοπτώσεις.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο σημείο λίγο πιο πάνω στο δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου – Άσσου – Φισκάρδου το οποίο είναι κλειστό αυτή τη στιγμή, γιατί υπήρξε μία παλιά εργολαβία. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο, διότι εκεί ακουμπά το ρήγμα του σεισμού. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες αποκατάστασης προκειμένου να υπάρξει μία μόνιμη λύση ακίνδυνη και ασφαλής για τους διερχόμενους.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο εργολαβίες στον αέρα αυτή τη στιγμή, που αφορούν την αποκατάσταση το οδικού δικτύου του δρόμου Αργοστολίου – Φισκάρδου, όπως επίσης και μία εργολαβία για το επαρχιακό δίκτυο της Χερσονήσου της Παλικής. Θα χρειαστούν επιπλέον παρεμβάσεις, προκειμένου να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις πρόσβασης σε όλους τους οικισμούς. Αυτή τη στιγμή μελετάται ακριβώς αυτό το ζήτημα. Έχουν εντοπιστεί όλα τα σημεία όπου υπάρχουν ζητήματα προσβασιμότητας σε διάφορους οικισμούς- αναφέρομαι καθαρά σε δημοτική οδοποιία- για να αντιμετωπιστούν.

Επίσης, τις τελευταίες μέρες μόλις προχθές το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε και το ζήτημα της αποκατάστασης του λιμανιού του Αργοστολίου, το οποίο επίσης έχει υποστεί ζημιές. Θα αναλάβει τη σύνταξη μελέτης, προκειμένου να αποκαταστήσει τη συγκεκριμένη υποδομή, η οποία πραγματικά έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Είχε ανατεθεί καταρχήν στο Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά τελικά μετά από ενέργειες και προτάσεις που έκανε ο κ. Δήμαρχος το ζήτημα αυτό ήρθε ως αρμοδιότητα στο Υπουργείο Υποδομών.

Πιστεύω, ότι τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση της ζωής στη Κεφαλονιά έγιναν σωστά. Τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση των υποδομών ξεκίνησαν, αλλά η εντύπωσή μου είναι, όπως κουβεντιάζουμε και με το δήμαρχο και με τις υπόλοιπες τοπικές αρχές και σε επίπεδο κυβέρνησης, ότι πρέπει να δούμε τις δημόσιες υποδομές, τα δημόσια κτήρια που έχουν πληγεί, κάποια πολιτιστικά κέντρα, πολιτιστικές αίθουσες.

Υπάρχουν ζητήματα εργατικών κατοικιών, τα οποία θέλουν αντιμετώπιση. Είμαστε διατεθειμένοι, έχω κουβεντιάσει και με συναδέλφους, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των εργατικών κατοικιών, εφόσον λυθούν κάποια νομικά θέματα. Είμαστε σε καλό δρόμο να αναλάβουμε, μετά από προσφυγή και κατάθεση ενός νομοσχεδίου στη Βουλή, να χτίσουμε εμείς τις εργατικές κατοικίες, γιατί είναι φτωχοί άνθρωποι. Αυτά κατέρρευσαν με έναν τρόπο που έδειχνε, ότι η κατασκευή τους ήταν εξαιρετικά κακή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν  περί τις 50 οικογένειες αυτή τη στιγμή άστεγες. Επαναλαμβάνω, είμαστε διατεθειμένοι να χτίσουμε εμείς ως δημόσιο τις κατοικίες  και να μην εμπλακούν οι άνθρωποι. Επειδή υπάρχουν κάποια ζητήματα νομικού, συνταγματικού τύπου περιμένουμε να επιλυθούν και από τους ίδιους και από τους νομικούς τους και από εμάς και να έρθουμε, ελπίζω σύντομα, αγαπητοί συνάδελφοι, στη Βουλή φέρνοντας ένα νομοσχέδιο για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως και ζητήματα που αφορούν δημόσιες υποδομές, όπως είναι το Μουσείο του Αργοστολίου, το οποίο θέλει κατεδάφιση, γιατί είναι ακατάλληλο και μία σειρά άλλα τέτοια δημόσια κτήρια που απαιτούν παρεμβάσεις, για τις οποίες υποθέτω ο κύριος Δήμαρχος θα αναφερθεί στη συνέχεια.

Η δική μου απόφαση ως αρμοδίου Υπουργού, είναι να προχωρήσουμε, εφόσον φυσικά υπάρξουν και οι ανάλογες παρεμβάσεις από τα υπόλοιπα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρξει μία συνολική πολιτική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία

Σας ευχαριστώ όλους και όλες τους συναδέλφους, για τη συμμετοχή στην ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση για ένα θέμα, το οποίο απασχόλησε την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη για πολλές μέρες και απασχολεί καθημερινά τους ανθρώπους της Κεφαλονιάς, στην προσπάθειά τους να ξαναζωντανέψουν το νησί.

Η δική μου γνώμη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι ότι, όταν υπάρχει μια τέτοια κρίση, όταν γίνεται ένα τέτοιο γεγονός, είναι ευκαιρία για το χώρο στον οποίο γίνεται η κρίση, να υπάρξει και μία συνολική ανασύνταξη. Η Κεφαλονιά, το δικαιούται φέτος και θα πρέπει να σας πω, ότι η Κεφαλονιά έχει αύξηση φέτος στις πτήσεις κατά 50%, έχει μία επισκεψιμότητα πρωτοφανή, μετά από πολλά χρόνια και συνεπώς, δικαιούται τις υποδομές, γιατί μας τις επιστρέφει. Εξάλλου, είναι τόσο όμορφη και τόσο καλά διατηρημένη και από το δημόσιο αλλά κυρίως, από τους κατοίκους της που έχουμε υποχρέωση να την φροντίσουμε. Θα ήθελα να σας πω, ότι είμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε και εξειδικευμένα θέματα, όπως αυτό που ανέφερε ο κ. Καλαφάτης και είναι σημαντικό και αφορά τη Θεσσαλονίκη, για να υπάρξει πράγματι μια καλή και ουσιαστική ενημέρωση της Επιτροπής γύρω από ένα εξαιρετικά κρίσιμο για την πόλη, ζήτημα.

Κάποια θέματα, που έθεσε ο κ. Καλογιάννης και ήμασταν πριν από λίγες ημέρες εκεί και τα εξετάσαμε και τα προχωρούμε. Ελπίζω σε λίγο διάστημα, να τελειώσουν οι διαδικασίες και με το κλείσιμο του ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε πιο ουσιαστικές εργασίες. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι η Ιόνια Οδός προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θέλω να σταθώ σε ένα θέμα, που εξέθεσε η κυρία Θεοπεφτάτου και είναι το θέμα των μνημείων. Χρειάζεται εδώ μια πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει να γίνουν όλες οι εργασίες και γρήγορα και σωστά, ούτως ώστε τα δύο με τρία επόμενα χρόνια,  να υπάρξει μια συνεχής διαδικασία αποκατάστασης των αρχαιοτήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επισκέψιμα. Δηλαδή, είναι τουριστικά αξιοποιήσιμα, είτε αυτά είναι κάστρα, είτε είναι σπήλαια, είτε είναι μονές. Υπάρχει ένας πλούτος πολιτισμικός, που χρειάζεται μία πολύ προσεγμένη και ταυτόχρονα μεθοδική αποκατάσταση, γιατί αποτελούν και κληρονομιά αλλά ταυτόχρονα και πλούτο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα σχολεία σε 20 μέρες από σήμερα, θα έχουν όλα μελέτες και θα ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασής τους. Όπως αντιλαμβάνεστε, για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ηρεμήσει η σεισμική δραστηριότητα, απαιτείται να περιμένει κανείς για το ποιες θα είναι  οι ακριβείς ζημίες. Όταν, δηλαδή, υπάρχουν διαρκείς μετασεισμοί, οι οποίοι προκαλούν περαιτέρω ζημιές, δεν μπορεί κανείς, ιδιαίτερα στο θέμα των σχολείων, να πάει να κάνει αποκαταστάσεις. Όπως σας είπα, με δική μου εντολή,  πήγαν και πήραν «καρότα» (πυρηνοληψίες). Δοκιμαστικά δηλαδή, έγιναν δοκιμές σε διάφορα σχολεία από το αρμόδιο εργαστήριο του υπουργείου, έτσι ώστε να υπάρχει μια πολύ καθαρή εικόνα για την ασφάλεια των σχολείων. Θέλω λοιπόν να σας πω,  ότι η αποκατάσταση των σχολείων θα γίνει με τον ισχύοντα πλέον αντισεισμικό κανονισμό, που σημαίνει ότι πλέον, από εδώ και πέρα η διαδικασία αυτή  θα είναι και πιο ακριβή και πιο επίπονη και τεχνικά τέτοια, που θα «δέσει» με τέτοιο τρόπο τα κτίρια, ώστε η ανακατασκευή που θα γίνει θα μας εξασφαλίσει γερά σχολεία. Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο.

Σε σχέση με τις εργατικές κατοικίες. Θα παρακαλέσω πολύ, όποιος μπορεί να βοηθήσει, να κλείσουν κάποια θέματα εσωτερικά που υπάρχουν εκεί, έτσι ώστε πάρα πολύ γρήγορα να φέρουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, για να προχωρήσουμε στην ανέγερση των κατοικιών. Οι υπηρεσίες θα κάνουν αυτό που πρέπει και ήδη, το έχουν κάνει. Θα αποστείλω στις αρμόδιες αρχές  όλο το υλικό, έτσι ώστε να αναζητηθούν ευθύνες, αν υπάρχουν, αυτό δεν το ξέρω και δεν είναι δική μου δουλειά.

Υπήρχε το θέμα της διεκπεραίωσης των φακέλων. Αυτή τη στιγμή, οι φάκελοι λειτουργούν απολύτως αποκεντρωτικά και πρέπει να σας πω, ότι από τη στιγμή που ο πολίτης ή ο ιδιοκτήτης εμφανίζεται στην υπηρεσία, ζητώντας αποκατάσταση για την επισκευή του σπιτιού του, ξέρει πολύ καλά τι λείπει από το φάκελο. Εκεί υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, που πολλές φορές ταλαιπωρούν τους ανθρώπους, αλλά και τις υπηρεσίες. Έχουν μείνει λίγοι φάκελοι που δεν έχουν διεκπεραιωθεί και ελπίζω τις επόμενες μέρες, επειδή υπάρχει πολύ προσωπικό από το ΤΑΣ Δυτικής Ελλάδας, από το Τμήμα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που είναι και εξαιρετικά έμπειροι υπάλληλοι, να λύσουν αυτά τα προβλήματα.

Ο κ. Καραθανασόπουλος έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Πρέπει να σας πω, ότι γίνεται μια προσπάθεια τώρα, που αφορά την κωδικοποίηση ενεργειών, έτσι ώστε να υπάρχει ένας αυτοματισμός κινήσεων, δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών, καθηκόντων, κάθε υπηρεσίας του δημοσίου προς τη σωστή κατεύθυνση, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στη διαχείριση των κρίσεων. Είναι ένα κρίσιμο στοιχείο εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο δημόσιο και απέναντι στο κράτος.

Επίσης, το εσωτερικό δημοτικό δίκτυο της χερσονήσου της Παλικής, έγινε αντικείμενο καταγραφής, μελέτης. Έδωσα μια σχετική κατεύθυνση εχθές στις υπηρεσίες, έτσι ώστε πολύ σύντομα να γίνει ένας διαγωνισμός, που θα αναλάβει αποκλειστικά το εσωτερικό δίκτυο, διότι έρχεται χειμώνας και τα εδάφη εκεί, όπως ξέρετε, είναι δύσκολα εδάφη και χρειάζονται σωστή αντιμετώπιση.

Συνεπώς, όσον αφορά τις υποδομές στο οδικό δίκτυο υπάρχουν και θα υπάρξουν παντού παρεμβάσεις, απλά περιμένουμε να περάσει και ο Αύγουστος, έτσι ώστε σε όλο το νησί να αναδειχθούν δραστηριότητες ανακατασκευής του οδικού δικτύου, όχι απλώς για να το αποκαταστήσουμε, αλλά ουσιαστικά να φτιάξουμε  στην Κεφαλονιά  ένα δίκτυο  ευπρόσωπο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω αυτό, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής. Είναι μια σειρά πέρα από το θέμα των αρχαιοτήτων, που δεν μπορώ να πω, ότι έχω μια άποψη για τα πράγματα με μία προσέγγιση και γνώση, γιατί είναι ένα πολύ εξειδικευμένο ζήτημα.  Ωστόσο, το ζήτημα των δημοσίων κτιρίων χρειάζεται μια προσέγγιση τέτοια, που να υπάρξουν πολύ γρήγορα αποφάσεις, σχετικά με το μουσείο του Αργοστολίου και την κατεδάφισή του, αν πρέπει.

Τα δύο τρία μεγάλα σημαντικά κτίρια του Ληξουρίου που έχουν σχέση με το πολιτιστικό κέντρο και η βιβλιοθήκη, αυτά λοιπόν νομίζω ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε έτσι. Έκανα μια συζήτηση με τον κ. Δήμαρχο, περιμένω κάποιες κατευθύνσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στην αποκατάσταση και αυτών των κτιρίων. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν άμεσα προβλήματα, είναι τα προβλήματα των ξενοδοχείων τα οποία αντιμετωπίστηκαν πολύ γρήγορα και ελπίζω κύρια Θεοπεφτάτου και κύριε Δήμαρχε σε λίγες μέρες να δώσουμε και τον Μύρτο για να μπορούν οι άνθρωποι να πάνε στην τόσο  ελκυστική και πολύ όμορφη παραλία, ίσως η καλύτερη του κόσμου. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και εσάς και τους κύριους συναδέλφους. Θα είμαστε και πάλι εδώ στη διάθεσή σας για πλήρη ενημέρωση.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις