Κεφαλονιά Νησί απαλλαγμένο από τα πλαστικά-Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Φαναριού

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωϊ στα πλαίσια του προγράμματος Plastic Free Island (Κεφαλονιά, νησί απαλλαγμένο από πλαστικά) που περιελάμβανε τον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας του Φαναριού και πολλές άλλες σπουδαίες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στην εβδομάδα.
Πραγματικά μια ιδιαίτερη προσπάθεια για τον καθαρισμό της πανέμορφης παραλίας του Φαναριού με μεγάλη επισκεψιμότητα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις κοσμικές και πιο γνωστές παραλίες του νησιού, η οποία βρίσκεται κοντά στο Αργοστόλι και αποτελεί μία πηγή δροσιάς, λίγα μόλις λεπτά έξω από την πόλη.
Η συγκεκριμένη παραλία φιλοξενεί οικογένειες όπου τα μικρά παιδιά μπορούν να παίξουν και να κολυμπήσουν άφοβα καθώς τα νερά είναι ρηχά και ήρεμα καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.
Δυστυχώς πολλοί από εμάς χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς καθόλου ντροπή σβήνουμε τα τσιγάρα στην άμμο, αφήνουμε τις πλαστικές σακούλες με τα σκουπίδια έξω από τους κάδους με αποτέλεσμα να μυρίζει η παραλία αλλά και τις μέρες που έχει αέρα να σκορπίζουν τα σκουπίδια δεξιά και αριστερά.
Μία από τις άσχημες συνέπειες είναι κάποιες από αυτές τις πλαστικές σακούλες πολλές φορές να καταλήγουν στην θάλασσα όπου κάποια ανυποψίαστη χελώνα ή πτηνό να τις περνάει για φαγητό να τις καταπίνει και καταλήγει νεκρό. Για αυτό το θέμα έγινε ενημέρωση από την ομάδα Wildlife Sense στις εγκαταστάσεις του Κάμπινγκ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού. Στον καθαρισμό της παραλίας συμμετείχαν παιδιά από Δημοτικά Σχολεία μαζί με τους γονείς και τους κηδεμόνες του και από την ομάδα του καλοκαιρινού camp ΑΣΚ-NOKI. Στην ιδιαίτερη εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Ευάγγελος Κεκάτος όπου βράβευσε με αναμνηστικές πλακέτες την κα Cohen και την κα Longobardi για την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για την Κεφαλονιά αλλά και για το σπουδαίο εγχείρημα που ανέλαβαν.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πόλη του Αργοστολίου με το τουριστικό τρενάκι τραγουδώντας και φωνάζοντας, το σύνθημα του προγράμματος, Όχι πλαστικό καλαμάκι”.
Το πρόγραμμα Plastic Free Island ξεκίνησε σαν ιδέα από την Αμερική και συγκεκριμένα από την ιδρύτρια του Οργανισμού Plastic Pollution Coalition, κα Dianna Cohen με καταγωγή από Κεφαλονιά και συγκεκριμένα από την Έρισο, και την υπεύθυνη του προγράμματος Drifters Project, κα Pam Longobardi του Πανεπιστημίου State of Georgia, από την ανάγκη να ενημερώσουν τον κόσμο για τον κατακλυσμό της ζωής μας από πλαστικά πράγματα, που δεν ανακυκλώνονται και που πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη μη λογαριάζοντας τις επιπτώσεις που έχει αυτή η απερίσκεπτη κίνηση στην ζωή μας και στην ζωή των παιδιών μας.
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε στην Κεφαλονιά η υπεύθυνη του Ιόνιον Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού, κα Σοφία Καγκάδη σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και το Κοργιαλένειο Ίδρυμα. Αυτές τις μέρες φοιτητές και καθηγητές των δύο μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, UTS του Σύδνεϋ και το State of Georgia έχουν ξεκινήσει τις οικολογικές τους δράσεις σε πολλά σημεία του νησιού.

Στον καθαρισμό της παραλίας συμμετείχαν και η δημιουργός της οικολογικής ομάδας, “Carbon Βusters Club” , Laurel Colless,  η κα Λίλυ Ιακωβίδου-Αλευρά, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, oι κ.κ. Νίκος Βαλλιάνος και Chanel Comis, υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής ομάδας Wildlife Sense Κefalοnia, με τη συνοδεία εθελοντών από το εξωτερικό, η κα Έμελη Χατζηχρήστου, βιβλιοθηκονόμος της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης της Future Library, μέλη της αγέλης Λυκόπουλων του 2ου Συστήματος Ναυτοπρόσκοπων Αργοστολίου με την αρχηγό τους Aναστασία Σπυράτου, η θεατροπαιδαγωγός Καλλιόπη Λιοσάτου και συντονίστρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά του Προγράμματος ενώ πολύτιμη βοήθεια παρείχε και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Κεφαλληνίας.

plasic3 plastic plastic1 plastic4 plastic5

plastic6 plastic7 plastic8 plastic10 plastix11

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις