Ελλάδα-Διεθνή

CNN Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με ευρωπαϊκές αρχές και φόβοι για νέο «χτύπημα»

32views

Την αναβίωση περιστατικών τρόμου που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία και οι ειδικές υπηρεσίες του σώματος, καθώς το τελευταίο «χτύπημα» στο υπουργείο Εργασίας ήρθε να δώσει συνέχεια σε μια σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες που κρατούν σε απόλυτο συναγερμό τις Αρχές.

Μάλιστα, μετά την έκρηξη βόμβας στη Σταδίου, στην καρδιά της πρωτεύουσας, σε μία ημέρα και ώρα που ακόμα κυκλοφορούσε κόσμος στο κέντρο της Αθήνας, έχει δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ανασφάλειας, το οποίο η ΕΛΑΣ καλείται να αντιμετωπίσει. Έτσι, αυτό που φαίνεται πως έχει ήδη αποφασιστεί στα υψηλά κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής, είναι η διεθνής συνεργασία με ευρωπαϊκές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, τις επόμενες ημέρες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να δώσουν έμφαση στη συνεργασία με ευρωπαϊκές Αρχές, οι οποίες έχουν αναπτύξει τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε μια προσπάθεια να φτάσουν πιο κοντά στα ίχνη των δραστών και να τους ταυτοποιήσουν.

Οι φόβοι για επόμενο τρομοκρατικό στόχο

Μία άλλη παράμετρος που προβληματίζει, τις Αρχές είναι ότι, όσο καθυστερεί η προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης, τόσο εντείνεται ο φόβος για ένα επόμενο χτύπημα, είτε με βομβιστική επίθεση είτε με πυροβολισμούς σε αστυνομικό στόχο.Σε περίπτωση που βγει η προκήρυξη, οι Αρχές θα εξετάσουν και θα συγκρίνουν εάν υπάρχουν κοινά στοιχεία με παλαιότερες αναλήψεις ευθύνης άλλων οργανώσεων.

Οι κάμερες κατέγραψαν τους δράστες

Εν τω μεταξύ, φύλλο και φτερό έχουν κάνει οι αρχές το υλικό από κάμερες ασφαλείας που έχουν στα χέρια τους από επιχειρήσεις που βρίσκονται γύρω από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να μην τους ξεφύγει και η παραμικρή λεπτομέρεια που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταυτοποίηση προσώπων που σχετίζονται με την τοποθέτηση της βόμβας.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να «σκιαγραφήσουν» το προφίλ των δραστών και οι πρώτες εικόνες από τα βίντεο που έχουν αναλύσει, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες ήταν δύο. Ο ένας πιθανότατα κινήθηκε πεζός, διέσχισε το πεζοδρόμιο ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, έδεσε το σακίδιο με tie wrap πάνω σε κάγκελα και στη συνέχεια διέφυγε έχοντας τη βοήθεια συνεργού που τον περίμενε με μηχανή πριν εξαφανιστούν.

Οι αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για δύο άτομα τα οποία έδρασαν αποφασιστικά, κάτι που μαρτυρά άρτιο σχέδιο και εμπειρία σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει καρέ – καρέ τις κινήσεις των δραστών, τόσο πριν την τοποθέτηση του μηχανισμού, όσο και κατά τη διαφυγή τους και ήδη έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το άτομο που άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, στη συνέχεια κινήθηκε επί της Σταδίου.

Το δρομολόγιο, τα κινητά και οι καταθέσεις

Μάλιστα, οι αξιωματικοί φαίνεται πως έχουν χαρτογραφήσει πλήρως το δρομολόγιο των τρομοκρατών και παρά το γεγονός ότι οι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επικρατεί αισιοδοξία πως σύντομα θα υπάρξει αποτελέσματα στις έρευνες. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται βίντεο ακόμη και ένα μήνα πίσω χρονικά σε σχέση με το χτύπημα.

Παράλληλα, στις έρευνες εντάσσεται και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τη «σάρωση» των τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα με επίκεντρο το σήμα που εξέπεμψαν οι κεραίες των κινητών γύρω από το σημείο της έκρηξης.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών γύρω από την εξέταση των υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού, ελπίζοντας στον εντοπισμό κάποιου αποτυπώματος ή άλλου ίχνους των δραστών. Την ίδια ώρα, συγκεντρώνονται καταθέσεις από περαστικούς που έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ώρα στο πολυσύχναστο σημείο.

Η νέα οργάνωση και η… δεξαμενή προσώπων

Στην ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», αποτελείται από «φρέσκο αίμα» που όμως έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από τους «παλιούς», οι οποίοι παρείχαν τεχνογνωσία και οργανωτικές κατευθύνσεις. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι δράστες προέρχονται από την ίδια «δεξαμενή» με τα μέλη της «Ένοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης», που ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας στα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μετά την εξάρθρωση, ή διάσπαση κάποιων οργανώσεων, όταν αργότερα εμφανίζονται κάποιες άλλες, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μεταφορά τεχνογνωσίας από τους παλιότερους στους νεότερους. Το ίδιο πιθανόν συμβαίνει και εδώ, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως νέα απειλή, που πρέπει να την διερευνήσουμε μεθοδικά, ώστε να κλείσει ολοκληρωτικά αυτή η υπόθεση», ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι τα δύο περιστατικά συνδέονται και απoτελούν το ένα συνέχεια του άλλου και δεν αποκλείουν να πρόκειται για τα ίδια άτομα τα οποία αλλάζουν όνομα στην οργάνωση για να «θολώνουν» τα νερά.

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα αναβιώσει η τρομοκρατία

Στην έκρηξη βόμβας απέναντι από το υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.«Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ έκανε λόγο για σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης, την ώρα που κυκλοφορούσαν παιδιά για διασκέδαση.

«Κάποιοι τόσο θρασείς και επικίνδυνοι προέβησαν σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΦΩΤΟ

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr/
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.