Κοινωνία

5 ενδείξεις ότι έχει λήξει το άρωμά σου

332views

Μήπως έχει έρθει η στιγμή να αποχωριστείς το αγαπημένο σου άρωμα και να το αντικαταστήσεις με ένα καινούργιο μπουκάλι ή με μια διαφορετική δημιουργία;

Λήγουν άραγε τα αρώματα όπως όλα τα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ; Γνωρίζω πολύ κόσμο που θεωρεί ότι τα αρώματα «ζουν» για πάντα. Αρνούνται να πετάξουν το δικό τους αγαπημένο μέχρι να ψεκάσουν την τελευταία σταγόνα του πάνω τους, ακόμη κι αν έχουν περάσει ακόμα και δεκαετίες από τότε που το αγόρασαν!

Είναι μερικά αρώματα που δεν θέλεις με τίποτα να τα αποχωριστείς. Τα κρατάς για καιρό και τα φοράς με φειδώ. Καλή η νοσταλγία και η αφοσίωση σε μια συγκεκριμένη αρωματική δημιουργία, όμως τα κακά νέα είναι ότι όλα τα αρώματα έχουν ημερομηνία λήξης. Τα καλά νέα είναι ότι δεν λήγουν όλα με τον ίδιο τρόπο και έπειτα από το ίδιο χρονικό διάστημα. Η ημερομηνία λήξης τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση και τα συστατικά τους, αλλά και από τον τρόπο αποθήκευσής τους.

Ο κανόνας λέει ότι από τη στιγμή που θα τα ανοίξεις τα περισσότερα συνθετικά αρώματα διαρκούν από ένα έως τρία χρόνια – κάποια μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα πέντε χρόνια. Αντίθετα, τα «καθαρά» αρώματα και εκείνα που δεν περιέχουν αλκοόλ έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής, χάνοντας με το πέρασμα του χρόνου την έντασή τους. Αν πάντως κρατήσεις ένα άρωμα σφραγισμένο, τότε μπορείς να το φυλάξεις για περισσότερο χρόνο, καθώς δεν κινδυνεύει από οξείδωση.

5 σημάδια που δείχνουν ότι το αγαπημένο σου άρωμα είναι στα… τελευταία του

1. Αλλάζει η μυρωδιά του

Συνήθως στα αρώματα δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης. Θα καταλάβεις όμως ότι αυτή πλησιάζει ή έχει περάσει όταν η μυρωδιά τους αρχίζει να αλλοιώνεται. Τότε το άρωμα χάνει την ένταση αλλά και τον χαρακτήρα του, ή γίνεται πιο ξινό, όξινο ή μεταλλικό. Αυτό οφείλεται στην οξείδωση των μορίων της χημικής σύστασης του: όταν ψεκάζεις ένα άρωμα, ο αέρας εισέρχεται στο μπουκάλι και το οξειδώνει με την πάροδο του χρόνου.

2. Αλλοιώνεται το χρώμα του

Κάτι άλλο που θα δεις να αλλάζει γύρω στην ημερομηνία λήξης του αρώματος είναι το χρώμα του. Αρχίζει να γίνεται πιο σκούρο, πιο καφέ, ενώ στην αρχή ήταν πιο χρυσό και διάφανο.

iStock

 

3. Το άρωμα εξατμίζεται

Πολλά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που κυμαίνεται από 70 έως 90%, για να αποτρέπεται η οξείδωση και να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής του αρώματος. Το αλκοόλ όμως εξατμίζεται με τον καιρό. Αν παρατηρείς ότι μειώνεται η ποσότητα του αρώματος μέσα στο μπουκάλι, είναι πολύ πιθανό να κοντεύει στη λήξη του.

4. Ερεθίζει το δέρμα σου

Σημαντική ένδειξη ότι πρέπει να αποχαιρετήσεις το άρωμά σου είναι η αντίδραση του δέρματός σου σε αυτό. Αν παρατηρείς κάποιο εξάνθημα, πρήξιμο, κοκκινίλα ή αλλεργική αντίδραση, τότε πρέπει να σταματήσεις να το χρησιμοποιείς αμέσως.

5. Το άρωμα κρυσταλλώνει

Όταν δεις μικρά κρυσταλλάκια στο στόμιο του μπουκαλιού, τότε πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι το άρωμά σου έχει αρχίσει να οξειδώνεται και πάει για απόσυρση.

 

πώς θα καταλάβεις ότι έχει λήξει το άρωμά σου

iStock

 

Πώς να παρατείνεις τη ζωή ενός αρώματος

Αφήνεις το άρωμά σου στο μπάνιο πάνω σε ανοιχτό ράφι; Είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις, γιατί η υπερβολική ζέστη, το φως, η υγρασία και οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας σε αυτούς τους χώρους θα το αλλοιώσουν πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Φρόντισε, λοιπόν, να το φυλάς σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον, όπως σε ένα συρτάρι ή μια ντουλάπα.

Επίσης, το ίδιο το προϊόν και τα συστατικά του επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του! Για παράδειγμα, τα αρώματα με νότες βάσης από πικάντικα και ξυλώδη συστατικά, δέρμα και amber, διαρκούν πολύ περισσότερο απ’ όσα έχουν στην κορυφή τους νότες από εσπεριδοειδή, όπως λεμόνι, περγαμόντο και πορτοκάλι.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα ξύλα, η ρητίνη αλλά και τα φυτικά έλαια τα πάνε καλά και σταθεροποιούνται με τον χρόνο. Αντίθετα, τα εσπεριδοειδή «ξινίζουν» πιο εύκολα. Αν αγαπάς τα αρώματα με εσπεριδοειδή, είναι εξυπνότερο να επιλέγεις εκείνα που έχουν δυνατές νότες βάσης από ξύλο ή amber, ώστε να διατηρούνται περισσότερο.

Τι να κάνεις όταν έχει λήξει το άρωμά σου

Κρατάς στο ντουλαπάκι του μπάνιου ένα άρωμα που ούτε θυμάσαι από πότε έχεις να το φορέσεις; Πριν το ψεκάσεις πάνω σου, κάνε ένα τεστ για να βεβαιωθείς ότι δεν θα βρεθείς προ εκπλήξεως! Ψέκασέ το σε ένα μη ορατό σημείο του σώματος και περίμενε 24 ώρες για να δεις πώς θα αντιδράσει το δέρμα σου. Αν δεν εμφανίσεις ερεθισμό ή κοκκινίλα, μπορείς να το φορέσεις άφοβα. Σημείωσε, πάντως, ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να φοράς οποιαδήποτε αρωματική δημιουργία είναι να την ψεκάζεις στα ρούχα αντί για την επιδερμίδα σου.

ΠΗΓΗ https://www.ow.gr/

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.