Πολιτική

4η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

168views

Η 4η Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν στον πλανήτη μας.

Η φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα αποτελεί δείγμα πολιτισμού και ο Δήμος Σάμης εντείνει την προσπάθεια για να κάνει τις συνθήκες διαβίωσης τους καλύτερες. Από τα πρώτα κιόλας βήματα της σύστασης του έχει σκύψει με ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο εθελοντών οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους προς τα αδέσποτα, σιτίζοντας και περισυλλέγοντας τα για στειρώσεις, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις.

Παράλληλα, ο Δήμος Σάμης με ίδια έξοδα αλλά και με την βοήθεια φιλοζωικών οργανώσεων, (KATS και Νetwork for animals) έχει στειρώσει και περιθάλψει έως σήμερα περισσότερα από 500 ζώα. Για πρώτη φορά σε διάφορα σημεία των ορίων του Δήμου έχουν τοποθετηθεί 26 ταΐστρες ενώ γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί σε προγράμματα με γνώμονα πάντα την καλυτέρευση της διαβίωσης αυτών των ζώων.

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί σε όλη την επικράτεια του Δήμου μεγάλη θνησιμότητα αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Έχουν περισυλλεγεί πολλά νεκρά ζώα από τις υπηρεσίες του Δήμου και τους εθελοντές μας. Ο Δήμος Σάμης καταδικάζει τέτοιες πρακτικές και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τον κτηνίατρο και τις αστυνομικές αρχές.  Η πράξη κακοποίησης και θανάτωσης αδέσποτων ζώων, πέραν του ότι είναι εγκληματική, απάνθρωπη και αντικοινωνική, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία διώκεται και προβλέπονται πρόστιμα (Ν.4830/2021).

Με πολύπλευρες δράσεις δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια πόλη ανθρώπινη που σέβεται τη ζωή σε όλες τις μορφές της. Έτσι, αθώες ψυχές που μέχρι σήμερα ήταν μόνες και αβοήθητες στους δρόμους του Δήμου, φροντίζονται καθημερινά, και σε συνεργασία με εθελοντές λαμβάνουν τις κατάλληλες θεραπείες και στειρώνονται, χτίζοντας βήμα-βήμα ένα αξιοπρεπές περιβάλλον για να ζουν.

Στοιχεία Επικοινωνίας για τα αδέσποτα και όσους θέλουν να γίνουν εθελοντές

Οι πολίτες μπορούν πλέον να δηλώνουν σε ποιους τομείς επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια. Οι τομείς εθελοντισμού που μπορεί κανείς να προσφέρει είναι:

– Σίτιση αδέσποτων στη γειτονιά που μένει

– Φιλοξενία αδέσποτου ζώου (με όλα τα έξοδα του ζώου καλυμμένα από τον δήμο)

– Προώθηση αδέσποτων ζώων σε υιοθεσία στα social media

– Επίβλεψη γατοαποικίας στη γειτονιά που μένει

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2674360517 – Δήμος Σάμης

Από το Γραφείο Τύπου Δήμου Σάμης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.