Χωρίς φόβο (ιού) και πάθος…

Χωρίς φόβο (ιού) και πάθος…

Πολλές φορές λίγες απλές λέξεις μπορούν να πείσουν ευκολότερα από ότι μακροσκελείς επιστημονικές ανακοινώσεις.

Τέτοιες λίγες λέξεις γύρω από το μεγάλο ερώτημα «γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε» βρήκα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με εντυπωσίασε, και το παραθέτω –μεταφρασμένο από τα αγγλικά– χωρίς κανένα δισταγμό, με την ελπίδα να αποδώσει τα δέοντα:

«Είμαι πλήρως εμβολιασμένος και περιμένω να κάνω την αναμνηστική (τρίτη) δόση. Όχι, δε γνωρίζω τι περιέχει το εμβόλιο εναντίον του Covid-19 όπως δε γνωρίζω τι περιείχαν τα εμβόλια που έκανα όταν ήμουνα παιδί. Ούτε γνωρίζω τι περιέχουν τα 11 μυστικά βότανα και μπαχαρικά του KFC (σημ.: Kentucky Fried Chicken).

Δε γνωρίζω ακόμα τι περιέχει η ουσία ιβουπροφαίνη ή οποιοδήποτε άλλο παυσίπονο με τα οποία απαλλάσσομαι από τον πονοκέφαλο και τους πόνους μου.

Δε γνωρίζω τι περιέχουν τα μελάνια τατού, ή τα συστατικά του σαπουνιού μου, του σαμπουάν και των αποσμητικών.

Δε γνωρίζω τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μου της χρήσης κινητού τηλεφώνου ή αν στο εστιατόριο όπου έφαγα χρησιμοποιούν ΟΝΤΩΣ υγιεινά τρόφιμα και αν οι υπάλληλοι είχαν καθαρά χέρια.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δε γνωρίζω.

Γνωρίζω, όμως, ένα πράγμα: Η ζωή είναι μικρή. Πολλή μικρή. Και εγώ, προσωπικά, θέλω να κάνω πολλά πράγματα. Θέλω να κάνω ταξίδια, να αγκαλιάζω συγγενείς και φίλους χωρίς φόβο, θέλω να ζήσω τη ζωή μου.

Στη διάρκεια της ζωής μου έχω εμβολιαστεί εναντίον πολλών ασθενειών. Εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της πολιομυελίτιδας, της ανεμοβλογιάς, της ηπατίτιδας, της γρίπης, του τέτανου. Εμπιστευτήκαμε την επιστήμη, και ποτέ δεν υποφέραμε από αυτές τις ασθένειες, ούτε σαν φορείς τις μεταδώσαμε σε άλλους.

Εμβολιάστηκα εναντίον του Covid-19 όχι γιατί είμαι πρόβατο ούτε γιατί θέλω να υπακούσω στις οδηγίες της κυβέρνησης ή να αναγκάσω άλλους να εμβολιαστούν. Εμβολιάστηκα γιατί ΔΕ θέλω:

  • Να πεθάνω από τον Covid-19
  • Να εισαχθώ σε νοσοκομείο και να ταλαιπωρηθώ, αν αρρωστήσω
  • Να μη μπορώ να αγκαλιάσω τους αγαπημένους μου
  • Να μη μπορώ να ταξιδέψω ή πάω σε ένα θέατρο ή να παρακολουθήσω ένα κονσέρτο

Εν ολίγοις δε θέλω να ζήσω μια ζωή γεμάτη φόβο.»

Αυτά ανάφερε το αγγλικό κείμενο και εγώ το μετέφρασα χωρίς φόβο και πάθος, ελπίζοντας να διαλύσει τους φόβους ορισμένων συμπολιτών μας.

Η ζωή είναι μικρή. Ας μην τη κάνουμε μικρότερη!

Γιώργος Μεσσάρης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις