Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου

200 ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

◘ Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021, 7.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων για το 1821 η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσει τη δωδέκατη – και τελευταία – διαδικτυακή της ομιλία-συζήτηση την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης με θέμα «Η Επανάσταση και η Ανεξαρτησία. Συζήτηση για δυο βιβλία για το 1821*» και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

*Πρόκειται για τα βιβλία του Γιώργου Μαργαρίτη:
— «Ενάντια σε φρούρια και τείχη. Μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση», εκδ. Διόπτρα, Αθήνα 2020.
— «Η υπεράσπιση της Ελεύθερης Ελλάδας 1825-1827. Οι κρίσιμες αναμετρήσεις που οδήγησαν στη θεμελίωση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας», εκδ. Διόπτρα, Αθήνα 2021.


◘ Τα Εκθέματα του Δεκεμβρίου

Σχετικά με τα Εκθέματα του μήνα Δεκεμβρίου, τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el): Πρόκειται για δύο ενδιαφέροντα βιβλία σχετικά με ζητήματα της Ελληνικής Επανάστασης. Το πρώτο βιβλίο είναι «Δύο πρίγκιπες στην Ελληνική Επανάσταση» με εισαγωγή και επιμέλεια του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου. Το δεύτερο βιβλίο είναι της ιστορικού Βασιλικής Λάζου με τίτλο «Γυναίκες και Επανάσταση 1821» – Τα βιβλία αυτά απόκεινται στο Δανειστικό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΔΥΟ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Εισαγωγή και σχόλια από τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο

 

 

          Τα ακριβή στοιχεία του βιβλίου είναι: «Δύο Πρίγκιπες στην Ελληνική Επανάσταση. Επιστολές αυτόπτη μάρτυρα και ένα υπόμνημα του πρίγκιπα Γεωργίου Καντακουζηνού», μετάφραση Χρίστος Μ. Οικονόμου, εισαγωγή-σχόλια-επιμέλεια Βασίλης Παναγιωτόπουλος, κοινή έκδοση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των Εκδόσεων Ασίνη, Αθήνα 2015.

        Το βιβλίο συγκροτείται από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει 33 ανώνυμες Επιστολές του 1821 από τη νότια Ελλάδα, όπου διαβάζουμε τα συμβάντα, στα οποία συμμετείχε ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός,  συνεργάτης του Δημητρίου Υψηλάντη, που μπορεί να είναι και ο συντάκτης των επιστολών αυτών. Ο Αλέξανδρος Κατακουζηνός είχε οριστεί από το επιτελείο της Φιλικής Εταιρείας να συνοδέψει τον Δημήτριο Υψηλάντη στην Πελοπόννησο. Πράγματι, έφτασε μαζί με τον τελευταίο στην επαναστατημένη Ελλάδα τον Ιούνιο του 1823, πήρε μέρος σε διάφορες μάχες και πολιορκίες, αλλά το Σεπτέμβριο του 1821 αποχώρησε από τα πεδία των μαχών, για να εγκατασταθεί τελικά στη Δρέσδη της Σαξονίας.

          Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιέχει το Υπόμνημα που ο Γεώργιος Καντακουζηνός, αδελφός του Αλέξανδρου Καντακουζηνού, συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού και συνεργάτης του Αλέξανδρου Υψηλάντη, συνέταξε τον Οκτώβριο του 1821, μετά την αναχώρησή του από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, και εξιστορούσε τη δράση του σ’ εκείνα τα μέρη κατά την έναρξη της Επανάστασης. Πριν από την οριστική ήττα των εκεί επαναστατικών δυνάμεων, ο Γεώργιος Καντακουζηνός εγκατέλειψε τους συμπολεμιστές του στη φονική μάχη του Σκουλενίου και κατέφυγε στο γειτονικό ρωσικό έδαφος, για να καταλήξει, όπως και ο αδελφός του Αλέξανδρος, στη Δρέσδη της Σαξονίας.

          Το 1824 κυκλοφόρησε στα γερμανικά, ανώνυμα, στη Χάλλη της Σαξονίας βιβλίο με το παραπάνω υλικό, τις Επιστολές και το Υπόμνημα, γνωστό στη βιβλιογραφία, αλλά ελάχιστα αξιοποιημένο από τους Έλληνες ερευνητές. Η παρούσα έκδοση με τη μετάφραση των Επιστολών και του Υπομνήματος από τον πολιτικό μηχανικό Χρ. Οικονόμου, καθηγητή στο Δημοκρήτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και με την πλούσια εισαγωγή και τα κατατοπιστικά σχόλια του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου, ομότιμου διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έχει λύσει προηγούμενες ασάφειες και συγχύσεις, έχει απαντήσει σε προγενέστερα ερωτήματα, έχει θέσει νέους προβληματισμούς και γενικότερα έχει εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία για τα πρώτα βήματα της Επανάστασης του 1821. – Το βιβλίο απόκειται στο Δανειστικό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

 

 

                                                                                            Πέτρος Πετράτος

                                                                                       Φιλόλογος, δρ Ιστορίας

 

 
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις