Δέκα χρόνια από την “αναχώρηση” της Ντιάνας Αντωνακάτου

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ» ΤΗΣ ΝΤΙΑΝΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΤΟΥ

 

          «Έφυγε» πριν από δέκα χρόνια, στις 8 Οκτωβρίου 2011, η Ντιάνα Αντωνακάτου (1921-2011) η αρχόντισσα της Παλικής, η Ντιάνα της Κεφαλονιάς, το δυναμικό στέλεχος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας. «Αναχώρησε» πλήρης ημερών, αφήνοντάς μας πλούσιο εικαστικό και συγγραφικό έργο αλλά και όντας η ίδια ένα υπέροχο υπόδειγμα ζωής.

          Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της και να προβάλουμε την προσφορά της, καθώς η ίδια ως ζωγράφος αλλά και ως συγγραφέας και ερευνήτρια της Ιστορίας και της Λαογραφίας, «περπατώντας» άξια στη ζωή, άφησε δυνατή τη σφραγίδα της.

          Ευχόμαστε να έχει θετικό αποτέλεσμα η προσπάθεια του Δήμου Ληξουρίου για το σπίτι της στα Βιλατώρια – ένα σπίτι υπεραιωνόβιο, χτισμένο στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, ανθεκτικό στο χρόνο και στους σεισμούς, το οποίο για χρόνια  φιλοξενούσε τις Εκθέσεις Ζωγραφικής της «Κυράς της Παλικής».

          Εμείς κάνουμε προσπάθειες να περιέλθει στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη δικό της αλλά και του φιλολόγου πατέρα της αρχειακό και βιβλιακό υλικό.

          Ελπίζουμε του χρόνου τέτοια εποχή να διοργανώσουμε ως Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη την τιμητική εκδήλωση που δεν προλάβαμε φέτος, καθώς η πανδημία δεν επέτρεψε κάποιες  προετοιμασίες να γίνουν στο χρόνο που έπρεπε.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις