Προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών στα νησιά μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Αργοστόλι, 147-2021

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

Δυστυχώς το κακό σενάριο επιβεβαιώθηκε. Η ανεπαρκής επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τον εμβολιασμό τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με την απρόσεκτη και παρορμητική άρση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού, έδωσε το λάθος μήνυμα στους πολίτες, ότι έχουμε τελειώσει με τη πανδημία και δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε ξανά στην έξαρση των κρουσμάτων μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στο μέσο της τουριστικής σεζόν.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της έλευσης της ινδικής μετάλλαξης (μετάλλαξη Δ), που έφτασε πριν από λίγο καιρό και στην χώρα μας και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα κυριαρχήσει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Μέσα στο κλίμα αυτό, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη περιορίζεται σε επικοινωνιακά εφέ παρά σε πράξεις ουσίας για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα κραδαίνει απειλές στους μη εμβολιασμένους επενδύοντας στον κοινωνικό διχασμό. Επιμένει να ανακοινώνει μη πρακτικά, τιμωρητικά και δυσανάλογα σκληρά μέτρα που είναι αμφίβολο όμως εάν θα εφαρμοσθούν στην πράξη.

Ζούμε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Δύο νησιά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι κάτοικοι των νησιών βιώσαμε έντονα τις συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό τόσο πέρισυ όσο και φέτος. Οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στην τουριστική κίνηση στα νησιά μας περιλαμβάνουν:

1. Άμεση έναρξη διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων με την χρήση rapid test στους ταξιδιώτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς και στα λιμάνια Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος στους τουρίστες θα βοηθήσει αφενός στην πρόληψη διασποράς του ιού στα νησιά μας και αφετέρου θα επιτρέψει την άμεση και έγκαιρη λήψη τοπικών μέτρων με σκοπό τον περιορισμό του ιού εάν εμφανισθούν κρούσματα.

2. Εξασφάλιση δυνατότητας για διενέργεια δωρεάν rapid test στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς για τους τουρίστες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

3. Ενεργοποίηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – που μέχρι σήμερα λάμπει δια της απουσίας της – με σκοπό την εξασφάλιση της εγκατάστασης μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην Κεφαλονιά, ώστε να παρέχονται δωρεάν rapid test σε τουρίστες αλλά και μόνιμους κατοίκους. Το μέτρο αυτό κρίνεται ενδεδειγμένο καθώς η διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ από το Γ.Ν. Κεφαλονιάς θα επιβαρύνει σημαντικά την λειτουργία του καθώς έχει επιφορτισθεί και με τον εμβολιασμό έναντι του Covid 19.

4. Θεσμοθέτηση της δυνατότητας για συνταγογράφηση των rapid test ή των μοριακών PCR test ανίχνευσης του κορονοϊού ώστε να γίνεται το τεστ δωρεάν ή με ελάχιστη συμμετοχή σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η δωρεάν παροχή rapid test είναι επιβεβλημένη για εργαζόμενους στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά για εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα self test που είναι σήμερα υποχρεωτικά για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους θα πρέπει να αντικατασταθούν από τεστ με μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια.

5. Είναι γεγονός, ότι για ένα μεγάλο μέρος των ξένων τουριστών που είναι μη εμβολιασμένοι, το αρνητικό PCR test είναι απαραίτητο για την επιστροφή τους στη χώρα τους. Επίσης συχνά οι μη εμβολιασμένοι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας και οι Έλληνες τουρίστες αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για την διενέργεια rapid test ή PCR test για τακτικό διαγνωστικό έλεγχο κάθε 72 ώρες. Μαρτυρίες για ουρές έξω από τα μικροβιολογικά εργαστήρια, καθυστερημένη εξυπηρέτηση και καταγγελίες για αισχροκέρδεια που έχουν καταγραφεί ήδη σε νησιά του Αιγαίου και δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για τον τουρισμό στην χώρα. Προτείνουμε αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας και διενέργεια πολλαπλών ελέγχων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με σκοπό την διαπίστωση της τήρησης του πλαφόν τιμής που όρισε έστω και καθυστερημένα το Υπουργείο Ανάπτυξης για την διενέργεια rapid test και μοριακών PCR test με σκοπό την αποφυγή αλλά και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. Τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο εάν εφαρμοσθούν σωστά. Τα διαγνωστικά τεστ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν ασπίδα προστασίας έναντι του κορονοϊού και όχι σαν μέσο πρόκλησης οικονομικής επιβάρυνσης και κοινωνικού αποκλεισμού σε άτομα που διστάζουν ακόμα να εμβολιασθούν.

6. Απλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών για την μετακίνηση των τουριστών στα νησιά με σκοπό την αποφυγή καθυστερήσεων και ταλαιπωρίας των επιβατών στα λιμάνια. Παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες ουρές στα εκδοτήρια σε λιμάνια και αεροδρόμια. Οι εικόνες αυτές κάνουν το γύρο του κόσμου και δυσφημούν τα νησιά μας.

7. Άμεση ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, με ιατρικό και νοσηλευτικόπροσωπικό και κυρίως με ειδικότητες όπως παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι. Το Γ.Ν. Κεφαλονιάς κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού τον περασμένο χειμώνα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του που εργάζεται με απαράμιλλη ευσυνειδησία, υπευθυνότητα και αυταπάρνηση. Απαιτείται όμως ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου ώστε να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν και πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού με την έλευση τουριστών. Η ενίσχυση του νοσοκομείου είναι απαραίτητη ώστε οι πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να δέχονται υψηλού επιπέδου περίθαλψη χωρίς να απαιτούνται συχνά διακομιδές σε γειτονικά νοσοκομεία στην ηπειρωτική Ελλάδα.

8. Διευκρίνιση των κανόνων που θα ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους ξένους τουρίστες που εισέρχονται στην χώρα μας με αρνητικό self test ή rapid test. Με το πέρας της χρονικής περιόδου ισχύος των διαγνωστικών αυτών τεστ, γεννάται το ερώτημα εάν οι τουρίστες θα έχουν υποχρέωση να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο με μοριακό ή rapid test όπως θα συμβαίνει από 15 Ιουλίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

9. Ενημέρωση των πολιτών από τους επιστήμονες για την αναγκαιότητα και τα οφέλη από τον εμβολιασμό με σαφή επιχειρήματα χωρίς απειλές και φθηνές προσπάθειες δωροδοκίας. Το Κίνημα Αλλαγής, ως η μόνη πολιτική δύναμη που ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση ήδη οργανώνει καμπάνια για την προώθηση του εμβολιασμού στην χώρα. Η λύση για την πανδημία είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Όμως το στόχο αυτό θα τον πετύχουμε με επιστημονικά επιχειρήματα, με την πειθώ και όχι με διαγγέλματα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού και με απειλές για απώλεια της εργασίας του εάν αρνηθούν τον εμβολιασμό.

10. Σχεδιασμός και άμεση εφαρμογή προγραμμάτων για κατ’ οίκον εμβολιασμό σε ηλικιωμένους, ασθενείς με κινητικά προβλήματα και άτομα που διαμένουν σε απομακρυσμένα χωριά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του εμβολιασμού. Για να χτίσουμε όμως το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας απαιτείται να προσπαθήσουμε λίγο ακόμα.Έτσι το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να διχάζει τους πολίτες και να ενισχύει την δυσπιστία τους απέναντι στα εμβόλια.

10. Ενημέρωση των τουριστικών επιχειρήσεων για τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού

11. Οικονομική στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης έναντι του κορονοϊού έχουν οικονομικό κόστος που είναι δυσβάστακτο για εποχιακές τουριστικές επιχειρήσεις που πέρσι ήταν κλειστές ή υπολειτουργούσαν ή για καταστήματα εστίασης και διασκέδασης που παράμεινανκλειστά για 6 και πλέον μήνες. Παράλληλα, κρίνεται επιτακτική, η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων από τους Δήμους των νησιών μας με μείωση των δημοτικών τελών, μείωση του τέλους για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισματων σε δημόσιους χώρους και με αύξηση του διαθέσιμου χώρου για τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες και το παραλιακό μέτωπο.

12. Έλεγχος για τη τήρηση των υγειονομικών μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε μια ισχνή μειοψηφία να χαλάσει την καλή εικόνα του νησιού μας. Είναι χρέος όλων μας να εξασφαλίσουμε ένα υγειονομικά ασφαλές και χαρούμενο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει συνεχώς μέτρα. Για να μπορέσουν όμως να έχουν τα μέτρα αυτά κάποιο αποτέλεσμα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τηρούνται. Αλλιώς είναι μόνο κούφια λόγια.

13. Έναρξη δειγματοληπτικών ελέγχων στους τουρίστες στα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές στα νησιά ώστε να εξασφαλισθεί ότι είναι υγιείς. Το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα ύστερα από την επιστροφή των εκδρομέων.

Το Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί τη μοναδική φωνή υπεύθυνης αντιπολίτευσης στην Βουλή και στην Κοινωνία, απέναντι τόσο στον αυταρχισμό και την ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στο λαϊκισμό του Σύριζα. Το Κίνημα Αλλαγής, ανασυγκροτείται και εκφράζει σύγχρονο πολιτικό λόγο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας, καταθέτοντας θέσεις και προτάσεις μέσα από τα συλλογικά του όργανα. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, θα συνεχίσει με λόγο, σκέψη, θέσεις και προτάσεις να στέκεται δίπλα στις ανάγκες της Κοινωνίας μας!
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις