για την επίσκεψη του Ν. Καραθανασόπουλου στη Κεφαλονιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για την επίσκεψη του Ν. Καραθανασόπουλου στη Κεφαλονιά

Ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στην Κεφαλονιά το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Την πρώτη μέρα 9/7/2021 επισκέφθηκε το κέντρο υγείας Σάμης, όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους που του έθεσαν τις μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στον εξοπλισμό και της κτιριακές εγκαταστάσεις (δεν έχει καθόλου κλιματισμό κ.α.). Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με κατοίκους της περιοχής που συζητήθηκαν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Το ίδιο βράδυ, περιόδευσε στην περιοχή της Αγίας Ευφημίας όπου συζήτησε με κατοίκους και με τον πρόεδρο του χωριού όπου αναδείχτηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης, περιφέρειας και Δήμου, αφού ένα σχεδόν χρόνο από τον ΙΑΝΟ, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο και δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες αποζημιώσεις.

Τη δεύτερη μέρα της περιοδείας(10/7/2021), επισκέφθηκε τις καμένες από την πρόσφατη πυρκαγιά περιοχές στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελειού Πρόννων και συζήτησε με κτηνοτρόφους της περιοχής που του έθεσαν τις μεγάλες καταστροφές σε ζώα και σε καλλιέργειες. Διαπιστώθηκε η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, η μεγάλη ανάγκη γρήγορης απόδοσης αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους, καθώς και η άμεση βοήθεια σε αυτούς με ζωοτροφές κ.α. Στην συνάντηση που είχε με τους προέδρους των πληγέντων περιοχών, συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων που θα ακολουθήσουν στις καμένες περιοχές. Αναδείχτηκε επίσης το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στην περιοχή το κλείσιμο του δρόμου στο Κορώνι από ιδιώτη, με της πλάτες των τοπικών αρχών (Δήμου και Περιφέρειας). Εκτός από τον αποκλεισμό των κατοίκων από την μοναδική παραλία της περιοχής, αποκλείει και την πρόσβαση πυροσβεστικών μέσων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Βουλευτής του κόμματος, μίλησε σε σύσκεψη στο Αργοστόλι που παρουσίασε τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος.

Την Τρίτη μέρα της περιοδείας του, (11/7/2021) ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισκέφθηκε το Δήμαρχο Ληξουρίου. Έθεσε τα οξυμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που έχουν συσσωρευτεί, από την μη ολοκλήρωση μιας σειράς έργων υποδομής, που καρκινοβατούν στην περιοχή, είτε από τους σεισμούς του 2014 είτε από τον «Ιανό», δυσχεραίνοντας την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων.

Σε προτεραιότητα έθεσε το πρόβλημα της απαράδεκτης χρόνιας εμπλοκής της επισκευής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, που με ευθύνη κυβέρνησης και ΠΙΝ παρότι υπάρχει μελέτη και χρηματοδότηση (δωρεά 5 εκατ της Περιφέρειας Αττικής) το έργο έχει βαλτώσει,. Συσχέτισε άμεσα την συγκεκριμένη κωλυσιεργία με την διαχρονική και από όλες τις κυβερνήσεις προσπάθεια παραπέρα υποβάθμισης του Μαντζαβινάτειου, που εκτός των άλλων (υποστελέχωση, κλείσιμο παθολογικής κ.α.), γίνεται τώρα και κτηριακή. Τόνισε ότι, η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στην βουλή σχετικά με το θέμα, αποτελεί πρόκληση για το λαό της Παλικής.

Έθεσε επίσης το θέμα της απαράδεκτης κωλυσιεργίας αλλά και της προβληματικής «λύσης» που δίνεται στην κατεστραμμένη από τον ΙΑΝΟ γέφυρα στο «χειμωνικό». Μετά από 10 μήνες απραξίας κυβέρνησης ΠΙΝ, ένας από τους πιο βασικούς άξονες της Κεφαλονιάς Ληξουρίου-Σάμης και βόρειας Κεφαλονιάς, εξακολουθεί να είναι κλεισμένος με ότι αυτό σημαίνει ιδιαίτερα για την Παλική και την τοπική της οικονομία. Η τοποθέτηση μιας απαρχαιωμένης μεταλλικής Γέφυρας τύπου « Beley» που ακόμη και σήμερα δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί, αποτελεί μια πρόχειρη λύση με προβλήματα στην ασφάλεια, αφού δεν καλύπτει την διέλευση αυτοκινήτων υψηλού τονάζ. Την ίδια ώρα η κατασκευή νέας σύγχρονης και ασφαλούς γέφυρας είναι ακόμη στις σκέψεις των υπευθύνων Κυβέρνησης – Περιφέρειας. Αντίστοιχη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και στον οδικό άξονα Αργοστολίου – Ληξουρίου ιδιαίτερα στην θέση «Κρητονού» που από τους σεισμούς του 2014 έχει γίνει το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κωλυσιεργία στην αποκατάστασης των εργατικών κατοικιών που από τους σεισμούς του 2014, περιμένουν ακόμη να κατεδαφιστούν για να κατασκευαστούν νέες, καθώς και στις υπόλοιπες τσακισμένες δημόσιες και δημοτικές υποδομές (Δημαρχείο, θέατρο, Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη, σχολεία, οδικό περιφερειακό δημοτικό και αγροτικό δίκτυο), που είναι ουσιαστικά όπως τις άφησε ο εγκέλαδος.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι για το βάλτωμα όλων των παραπάνω έργων αλλά και γενικότερα για την παντελή έλλειψη αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής ασφάλειας και προστασίας δεν φταίει η γραφειοκρατία όπως ισχυρίζεται η Δημοτική αρχή, αλλά η ενιαία στρατηγική ΕΕ-κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης, που χρηματοδοτούν και διευκολύνουν την κερδοφορία των ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Επισήμανε ότι απαιτείται διεκδίκηση όλων των παραπάνω και όχι άλλη αναμονή.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ληξουρίου αναλύοντας τόσο τις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις όσο και τα καθήκοντα που προκύπτουν με βάση τις αποφάσεις του 21 ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το ίδιο το κόμμα αλλά και το λαϊκό κίνημα.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις