Προσβασιμότητα δρόμου στην περιοχή «Κορώνι» της Τ.Κ. Βαλεριάνου, Δ.Ε. Ελειού –Πρόννων του Δήμου Αργοστολίου N.Κεφαλονιάς

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Προσβασιμότητα δρόμου στην περιοχή «Κορώνι» της Τ.Κ. Βαλεριάνου, Δ.Ε. Ελειού –Πρόννων του Δήμου Αργοστολίου N.Κεφαλονιάς.

Στον οικισμό Βαλεριάνου της Δ.Ε. Ελειού– Πρόννων του Δήμου Αργοστολίου, ο δρόμος που οδηγεί προς στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους παραλία «Κορώνι», αποτελεί για τους λουόμενους τη μοναδική πρόσβαση σε αυτήν από την ξηρά.

Η κρισιμότητα αλλά και η χρόνια χρήση του συγκεκριμένου δρόμου από τους κατοίκους και τον τέως Δήμο Ελειού Πρόννων (σήμερα το Δήμο Αργοστολίου), αποδεικνύεται από το γεγονός ότι με ευθύνη του, από το 1978 έχει διαμορφωθεί και τσιμεντοστρωθεί και κάθε χρόνο συντηρείται, ενώ μέσα από αυτόν διέρχεται το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Βαλεριάνου. Αποτελεί ακόμη, τη μοναδική πρόσβαση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όχι μόνο για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών ή την παροχή βοήθειας στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων από την υπάρχουσα πηγή υδροληψίας.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και σύμφωνα με σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων – Γ.Δ. Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος –Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου, ο συγκεκριμένος δρόμος χαρακτηρίζεται δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου πρέπει να είναι ανοιχτός, ιδιαίτερα μάλιστα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Όμως, αντί αυτού, από το Σεπτέμβριο του 2020 ο συγκεκριμένος δρόμος παραμένει κλειστός εξαιτίας βράχων που έχει τοποθετήσει σκόπιμα ιδιώτης, διεκδικώντας τον ως ιδιωτική περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής με κινητοποιήσεις και λαϊκές συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει, απαιτούν με ομόθυμες αποφάσεις τους από όλους τους αρμόδιους φορείς, (Δήμο Αργοστολίου, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας κ.α.) την άμεση διάνοιξη του δρόμου. Όμως μέχρι και σήμερα, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ταλαιπωρώντας την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες και βάζοντας σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση ώστε:

-Να διανοιχθεί άμεσα ο συγκεκριμένος δρόμος και να παραμείνει μόνιμα ανοιχτός για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες.

-Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο οδόστρωμα για να είναι προσπελάσιμος για τους λουόμενους και να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή (Πυροσβεστικός κρουνός ή δεξαμενή ) στην πηγή υδροληψίας, ώστε να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η υδροληψία των πυροσβεστικών οχημάτων.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις