Τα εννέα σημαντικά έργα πολιτισμού και το προσεισμικό τέμπλο των Πουλάτων

Τα εν εξελίξει, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, έργα πολιτισμού συνολικού προυπολογισμού σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, θα αναβαθμίσουν την ελκυστικότητα και την επισκεψιμότητα της Κεφαλλονιάς και ταυτόχρονα θα ενδυναμώνουν το αίσθημα της τοπικής πολιτιστικής υπερηφάνειας και της ιστορικής συνέχειας που χαρακτηρίζει τους Κεφαλλονίτες.

Αυτό δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί μας η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γιώργου Διδασκάλου που επίσης βρέθηκε στην Κεφαλλονιά. Μάλιστα ο κ. Διδασκάλου αποκάλυψε ότι στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης στις 26 Αυγούστου, θα παραστεί και η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Πράγματι, αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ένα εκτεταμένο πλέγμα έργων το οποίο περιλαμβάνει εννέα σημαντικές δράσεις εκ των οποίων οι πέντε στον Δήμο μας. Πρόκειται για την δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου και της έκθεσης ψηφιδωτών προϋπολογισμού 1.523.400€, την ανάδειξη – ανάπλαση του Ρωμαϊκού Βαλάνειου Κρηναίου οικοδομήματος και των οικοδομικών λειψάνων στο Λουτρό προϋπολογισμού 1.358.000€, την αποκατάσταση του καθολικού και του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μονής Αγίων Φανέντων προϋπολογισμού 843.200€, την ανάδειξη – ανάπλαση του ταφικού περιβόλου στο Φισκάρδο προϋπολογισμού 484.000€ και την προστασία και ανάδειξη της Ρωμαϊκής έπαυλης στην Αγία Ευφημία προϋπολογισμού 327.800€.

Εκτός Δήμου Σάμης εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης του καθολικού της παλαιάς Μονής Σισίων προϋπολογισμού 942.400€, εργασίες για την βελτίωση των μουσειακών υποδομών και την συντήρηση τοιχογραφιών μεταβυζαντινών ναών της Ιθάκης προϋπολογισμού 442.700€ και τέλος εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Σουλλάρων προϋπολογισμού 388.800€. Φυσικά σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το εμβληματικό έργο της στερέωσης, προστασίας και ανάδειξης του Θολωτού Τάφου στα Τζανάτα προϋπολογισμού 1.590.400 ευρώ, που εντάχθηκε στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ πριν ένα μήνα.

Τα παραπάνω έργα δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι αποτελούν σχεδόν κοσμογονία για τα δεδομένα της Κεφαλλονιάς, καθώς δεν θυμόμαστε ανάλογης έκτασης παρεμβάσεις κατά το παρελθόν. Για αυτό και οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό.

Κάπου εδώ όμως δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε το παράπονό μας ως Κοινότητα για το γεγονός ότι ενώ εκτελούνται έργα ύψους οχτώ εκατομμυρίων, δεν μπορούν να διατεθούν λίγα ευρώ για την συντήρηση και ανάδειξη ενός από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της προσεισμικής εκκλησιαστικής τέχνης της Κεφαλλονιάς.

Φυσικά αναφερόμαστε στο τέμπλο του Κοιμητηριακού Ναού των Πουλάτων, που έχει αφεθεί στην τύχη του αντιμετωπίζοντας εκτός από την φθορά του χρόνου, σοβαρά προβλήματα στατικότητας, όπως εξάλλου και ο ίδιος ο Ναός, με ότι κινδύνους αυτό εγκυμονεί.

Το πρόβλημα είναι εδώ και χρόνια γνωστό στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, στον Δήμο Σάμης και στην Περιφερειακή Ενότητα, καθώς έχει υπάρξει η σχετική αλληλογραφία με την Πρόεδρο της Κοινότητάς μας, εκκλήσεις του εφημέριου, του εκκλησιαστικού συμβουλίου και των κατοίκων του χωριού μας, αλλά και μια σειρά από ρεπορτάζ που καταδεικνύουν την αγωνία όλων μας για την αποκατάσταση ενός σπάνιου εκκλησιαστικού κειμηλίου.

Η παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού στην Σάμη αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να έχουμε επιτέλους ευχάριστες ειδήσεις για ένα έργο με μικρό κόστος αλλά τεράστια θρησκευτική και συναισθηματική αξία για τα Πουλάτα και όχι μόνο.

Πηγή: poulatakefalonias.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις