Η τράπεζα Πειραιώς και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Με απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Ιουλίου 2021.

κλείνει το κατάστημα   Ληξουρίου   μαζί με άλλα 64 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών της Ζακύνθου και Κέρκυρας (Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας) που συμπληρωνουν την προηγούμενη απόφαση της Διοίκησης της Πειραιώς να κλείσει τα καταστήματα σε Ιθάκη ,Παξούς, Λευκίμμη. Που αφού ανακεφαλαιοποίηθηκε με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων αγόρασε την Αγροτική και τώρα κλείνει καταστήματα σε αγροτικές περιοχές.

Μέγιστο  ζήτημα για την οικονομία των περιοχών, ιδιαίτερα των πιό μικρών όπως η περίπτωση της πόλης του Ληξουρίου που ηδη εχει απογυμνώθει  απο δομές σημαντικές για την αναπτυξιακή του προοπτική.

 Μέγιστο ζήτημα όμως είναι και η τύχη των εργαζομένων στα καταστήματα αυτά.

 Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν θέμα χρόνου να επηρεάσουν και τα  νησιά μας.

 Πριν μερικούς μήνες με τις ευλογίες της κυβέρνησης εγκρίθηκε από  το σχέδιο της Διοίκησης για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου(ΑΜΚ) της Τράπεζας. Η Κυβέρνηση με την απόφαση της να περιορίσει το ποσοστό με το οποίο το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετειχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ουσιαστικά έδωσε την έγκριση της σε επιλογές που  το ζημιώσαν  πάνω απο 2 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο δια του ΤΧΣ  κατέβαλε 2,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την Τράπεζα και σήμερα οι μετοχές που κατέχει έχουν αξία μόνο 150 εκατ. ευρώ περίπου. Πρόκειται για ζημία που βαραίνει τον φορολογούμενο πολίτη την ώρα που βλέπει το δημόσιο χρέος να έχει υπερβει το 200% του ΑΕΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις μεθοδεύσεις αυτές στην Τράπεζα Πειραιώς και την προκλητική κάλυψη από την Κυβέρνηση,  μέσω υπομνήματος που απέστειλε προς τον πρόεδρο, το Γενικό Συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ ειχε ζητήσει τον έλεγχο των πεπραγμένων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ζημια του Ελληνικου Δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. 

 Παράλληλα η ΑΜΚ με τον τροπο που μεθοδεύτηκε, ‘εξαφάνισε’ σε ποσοστό 94% την περιουσία 29.000 μικρομετόχων της, περιφρονώντας όλους εκείνους που την υποστήριξαν διακρατώντας τις μετοχές τους με υπομονή, παρά το ότι η μετοχή της το προηγηθέν χρονικό διάστημα δεν είχε ακολουθήσει την ανάκαμψη των λοιπών εισηγμένων τραπεζικών μετοχών, εμπιστευόμενοι τις εταιρικές ανακοινώσεις της Διοικήσεώς της.

Ουσιαστικά  δόθηκε  η δυνατότητα σε γνωστά κερδοσκοπικά funds, να πάρουν τoν έλεγχο της Τράπεζαs και να διαχειριστούν ενεργητικό 60 δισ. ευρώ.

Και βέβαια με το επιχείρημα της μείωσης του κόστους λειτουργίας προχωρούν τώρα στο κλείσιμο των 65 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή  η πλήρης κάλυψη  της κυβέρνησης στις μεθοδεύσεις της Διοίκησης της Πειραιώς έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που η ίδια έχει αναλάβει σε κερδοσκοπικά funds με το επιχείρημα δήθεν της προσέλκυσης ξένων ιδιωτικών επενδύσεων.

Έχουν υποχρέωση οι θεσμικοί παράγοντες των νησιών να αντιδράσουν άμεσα. Το Δημοτικό Συμβούλιο ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ να συνεδριάσει άμεσα και η Δημοτική Αρχή Ληξουρίου να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Αργοστολι 29/6/2021

Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς-Ιθάκης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις