1ο ΕΠΑΛ Αργοστολίου – Δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος ΜΝΑΕ (Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ)

1ο ΕΠΑΛ Αργοστολίου – Δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος ΜΝΑΕ (Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ)

Το 1ο ΕΠΑΛ Αργοστολίου οργάνωσε και πραγματοποίησε τη φετινή σχολική χρονιά τις 4 παρακάτω υποδράσεις στα πλαίσια του Προγράμματος ΜΝΑΕ.
• «Η ζάχαρη είναι παντού»
Οι μαθητές της Β’ λυκείου του τομέα Υγείας με τη υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, διοργάνωσαν και πραγματοποιήσαν μια βιωματική ενέργεια (ημέρα εξέτασης) που περιλάμβανε τη μέτρηση των βασικών ζωτικών σημείων, σωματομετρικών χαρακτηριστικών (ύψος, βάρος), υπολογισμού του Δείκτη Μάζας Σώματος, σάκχαρο, αρτηριακή πίεση, επίπεδα οξυγόνου κ.α. στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας του σχολείου, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν, όλα τα εμπλεκόμενα μέλη για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και στην υγεία.
Το δελτίο εξεταζομένου συμπληρώθηκε και δόθηκε στους μαθητές που εξετάστηκαν. Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από τη σύγκριση των τιμών των μαθητών μεταξύ τους και τη εξήγηση των τιμών αυτών από τους εκπαιδευτικούς της Υγείας.

• «Παιχνίδια χωρίς κινητό τηλέφωνο»
Το σχολείο μας έχει μεγάλο υπαίθριο χώρο με δέντρα τον οποίο αξιοποιήσαμε με παιχνίδια εξωτερικού χώρου.
Τα παιχνίδια που θα προμηθευτήκαμε και εγκαταστήσαμε με τη βοήθεια των μαθητών είναι:
 ιμάντας ισορροπίας στερεωμένος σε δύο δέντρα (slackline χαμηλού ύψους)
 κρεμαστός ιμάντας με λαβές, για την εκγύμναση του άνω κορμού και των χεριών (ninjaline)
 το αυθεντικό παιχνίδι petanque με τις μεταλλικές μπάλες
 σανίδα ισορροπίας πάνω σε κύλινδρο
 παιχνίδι με κρίκους
 σχοινάκι εξάσκησης
 διαμόρφωση κομμένων κορμών

Η υποδράση είχε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι μαθητές του σχολείου και οι περισσότεροι καθηγητές. Η ενασχόληση τους συνεχίζεται ακόμα και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου.
Περισσότερο παραδοσιακό παιχνίδι, λιγότερο παιχνίδι στο κινητό.
https://www.youtube.com/watch?v=j7BtJnGF8j0

• «Μοιράζομαι τα μονοπάτια του παππού μου»
Διερευνήσαμε τα περιπατητικά μονοπάτια ως σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Επιλέξαμε το περιπατητικό μονοπάτι Γερμενάτα-Κιμηλιά-Έμπλυση-Φισκάρδο και το επισκεφθήκαμε. Η υποδράση ήταν εξαιρετικά πετυχημένη και χαροποίησε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Με αυτή την επίσκεψη προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη σημασία της διαφύλαξης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος, καθώς και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, γιατί, σε κάθε τόπο, πέρα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα, μεγάλη αξία για τον επισκέπτη έχει και ο φυσικός πλούτος.
Συμμετείχαμε στη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής του δήμου Αργοστολίου όπου προβάλαμε τη δουλειά μας και συζητήσαμε την περαιτέρω προώθηση των μονοπατιών.
https://www.youtube.com/watch?v=zgJf2M_ck1U

• «Παράθυρο στο μέλλον, νέες πρακτικές»
θεατρικό εργαστήρι – Σε συνεργασία με το δήμο Αργοστολίου και σε συνεννόηση με το δημοτικό θέατρο, την κα Ελένη Παργινού υπεύθυνη της καλλιτεχνική ομάδας και τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε το θεατρικό εργαστήρι με συμμετοχή μιας ομάδας μαθητών.
Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη σύγχρονη δραματουργία, τους τρόπους προσέγγισης της θεατρικής πράξης και την καλλιτεχνική επεξεργασία.
Το θεατρικό εργαστήρι βοήθησε τους μαθητές να ανακαλύψουν τρόπους υποκριτικής προσέγγισης της σκηνικής πράξης μέσα από τεχνικές συνόλου, δίνοντας έμφαση στα σωματικά στοιχεία του καθενός.

Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω των περιορισμών που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της πανδημίας, στο λίγο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, καταφέραμε να εμπλέξουμε τους μαθητές και να πετύχουμε τους αρχικούς μας στόχους σε μεγάλο βαθμό. Έγινε πολύ καλή δουλειά κατά την υλοποίηση των υποδράσεων και όλοι οι εμπλεκόμενοι (μαθητές και εκπαιδευτικοί) ευχαριστήθηκαν τις σχετικές ενέργειες. Στα βίντεο θα δείτε τον ενθουσιασμό και την θετική ενέργεια από όλους μας.
Όλες οι παραπάνω δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Μία Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ)». Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να απευθύνουμε στην ομάδα του ΝΟΗΣΙΣ που είναι υπεύθυνο σχετικά με την διαχείριση όλων των Σχεδίων Δράσης που αφορούν την ΜΝΑΕ και συμβάλλουν κάθε χρόνο με τη βοήθεια τους στην επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεών μας.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις