12 Φεβρουαρίου-Επέτειος γέννησης του μεγάλου Έλληνα, Ιωάννη Καποδίστρια

12 Φεβρουαρίου

Επέτειος γέννησης του μεγάλου Έλληνα, Ιωάννη Καποδίστρια

 

Ημέρα τιμής και υπερηφάνειας η 12η Φεβρουαρίου για τα Ιόνια Νησιά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ιδιόγραφο κείμενο του Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο φυλάσσεται στο ομώνυμο Μουσείο στην Κέρκυρα, την ημέρα αυτή του 1776 είδε το φως της ημέρας στην Κέρκυρα, ο Ιωάννης Καποδίστριας, που έμελλε να εξελιχθεί σε μια βαρύνουσα προσωπικότητα, πολυσήμαντης εθνικής και κοινωνικής προσφοράς.

Συνδύαζε το ήθος, την σεμνότητα, τον πατριωτισμό και τις εξαιρετικές διπλωματικές ικανότητες.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας έπαιξε ένα ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην δημιουργία του φιλελληνικού ρεύματος υπέρ της επανάστασης και υπέρ της υποστήριξης του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος έθεσε τις βάσεις για ένα ευνομούμενο κράτος με θεσμούς, διοικητικές και κοινωνικές δομές.

Στον Ιωάννη Καποδίστρια οφείλεται η δημιουργία της Σχολής Ευελπίδων, όπως και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ άλλων Οργάνων.

Παράλληλα, ο Ιωάννης Καποδίστριας έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρώπης ως ουσιαστικός διπλωματικός παράγων στην κρίσιμη περίοδο του 19ου αιώνα, υπέρ της ειρήνης.

Σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία και τα χαρακτηριστικά της ουδετερότητας της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, όπως και τα σύνορα της Γαλλίας.

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και του μέλλοντος της Ελλάδας, αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για να αναδείξουμε και να τιμήσουμε την συμβολή του Μεγάλου Έλληνα, Κερκυραίου.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις