Ο πρωτομάρτυρας της νεότερης Ρωσία Άγιος Ιωάννης Κοτσούρωφ

Ο ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΟΥΡΩΦ

Λιτάνευσε τις Άγιες Εικόνες για την αποτροπή του εμφύλιου σπαραγμού στη Ρωσία εν μέσω πυροβολισμών και μαρτύρησε όταν τον πυροβόλησαν την επόμενη μέρα!

Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

Ο πρωτομάρτυρας της νεότερης Ρωσίας Άγιος Ιωάννης Κοτσούρωφ (Kochurov) ήταν το πρώτο θύμα της Οκτωβρινής επανάστασης. Ήταν γιός του εφημέριου – ιερέα Αλέξανδρου Κοτσούρωφ.

Γεννήθηκε το 1869 και μεγάλωσε με φόβο Θεού ενώ όταν ενηλικιώθηκε παρακολούθησε το Θεολογικό Σεμινάριο στην πόλη Ριαζάν και εν συνεχεία αποφοίτησε από την Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης. Το όραμά του ήταν ν΄άφιερωθεί στην ιεραποστολή. Πήγε στην Αλάσκα το 1895 ως ιεραπόστολος και χειροτονήθηκε εφημέριος στο Σικάγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλαδίμηρου και των Τριών Ιεραρχών στο Στρήτορ.

Επιδόθηκε με ζήλο σε πνευματικούς αγώνες στο Σικάγο και κατόρθωσε να γεμίσει τους άδειους ναούς με κόσμο. Διακόσιες ψυχές στον Άγιο Βλαδίμηρο και άλλες εννενήντα στους Τρεις Ιεράρχες άκουσαν τα κηρύγματά του ενώ τα παιδιά τους παρκολούθησαν τα κατηχητικά σχολεία που ίδρυσε. Στο Σικάγο ο ίδιος βάπτισε τα δικά του παιδιά καθώς δεν υπήρχαν άλλοι ιερείς. Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του πεθερού του τον έκανε να γυρίσει το 1907 στην Αγία Πετρούπολη. Διορίστηκε στην πόλη Νάρδα στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Η προσφορά του όμως δεν σταμάτησε εκεί. Δίδασκε τα παιδιά στο γυμνάσιο της πόλης του. Ακολούθησε ο διορισμός του το 1916 ως εφημέριου στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Τσάρτσογε Σελό. Στην πόλη αυτή υπήρχαν τα θερινά ανάκτορα των τσάρων. Η επανάσταση του 1917 προκάλεσε πολλές ταραχές. Στρατιώτες περικύκλωσαν τα ανάκτορα ενώ ο π. Ίωάννης προσπαθούσε να μεταδώσει τον λόγο του Θεού και ευχόταν να ειρηνεύσουν.

Ο κόκκινος στρατός στο Πέτρογκραντ διατάχθηκε στις 30 Οκτωβρίου να κτυπήσει τους κοζάκους που υπερασπίζονταν τα ανάκτορα σθεναρά. Ο κόσμος έντρομος ζήτησε να βρει καταφύγιο στο ναό. Περίλυπος ο Άγιος Ιωάννης σε συνεννόηση με άλλους ιερείς έκανε παράκληση να σταματήσει ο εμφύλιος σπαραγμός. Αποφάσισαν να κάνουν περιφορά των Άγιων Εικόνων. Κατά την ώρα της περιφοράς ο κόσμος ακολουθούσε προσευχόμενος τις Άγιες Εικόνες ανάμεσα στις ριπές των όπλων.

Τα κλάματα και οι ικεσίες κάλυπταν τους ήχους των ψαλμωδιών. Η λιτανεία ολοκληρώθηκε στο ναό της Αγίας Αικατερίνας μέχρι αργά. Παρά τις προτροπές των κοζάκων που τους παρότρυναν να φύγουν οι ιερείς δήλωσαν ότι θα μείνουν να προσευχηθούν. Το πρωί οι μπολσεβίκοι εισέβαλαν στην πόλη και άρχισε το πογκρόμ. Συνέλαβαν τους ιερείς με την δικαιολογία ότι λιτάνευσαν τις εκόνες προκειμένου να νικήσουν οι μπολσεβίκοι .

Ο Άγιος τους εξήγησε ότι προσευχόντουσαν για όλο το ποίμνιο της εκκλησίας και για να επικρατήσει η ειρήνη. Οι μπολσεβίκοι άρχισαν να τον δέρνουν, να τον χλευάζουν και να του σχίζουν τα ράσα. Στο τέλος τον πυροβόλησαν για να λάβει «τον αμάραντο στέφανο της δόξης» από τον Χριστό. Οι δήμιοί του φεύγοντας του πήραν τον σταυρό από το στήθος του.

Την άλλη μέρα από το Άγιο Σκήνωμά του παρτήρησαν ότι έλειπε ο επιστήθιος σταυρός του και θυμήκαν τα λόγια του σε ένα κήρυγμα : «Ασπάζομαι τον Σταυρό Αυτό Ο Οποίος θα είναι το στήριγμά μου στις δύσκολες στιγμές. Δε θα πω μεγάλα λόγια ότι θα τον έχω δηλαδή και στον τάφο μου. Δεν είναι η θέση του Σταυρού Αυτού στον τάφο. Να μείνει σαν ιερό κειμήλιο, μαρτυρία της αγάπης, της αδελφοσύνης και της φιλίας των πιο ιερών αισθημάτων πάνω στη γη.»

Ο Άγιος Ιωάννης Κοτσουρώφ εντάχθηκε στο εορτολόγιο της ρωσικής εκκλησίας το χειμώνα 1994-5. Η μνήμη του εορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου.

(Πηγή :Βίοι Αγίων, Ορθόδοξος Συναξαριστής)
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις