Απαράδεκτη απόφαση του Συμβούλιου Επιλογής Συντονιστών Νηπιαγωγών!

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απαράδεκτη απόφαση του Συμβούλιου Επιλογής Συντονιστών Νηπιαγωγών!

Χτυπά το δικαίωμα στη μητρότητα – ανοίγει επικίνδυνους δρόμους!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει ως άθλια την αντιμετώπιση της μητρότητας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Υποψήφιων Συντονιστών / τριών Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών για το 1ο και 2ο ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων. Το εν λόγω συμβούλιο, μέσα από μια διαδικασία που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, προχώρησε στις 4/06/2020 στην ανάκληση του πίνακα ΣΕΕ κλάδου ΠΕ60 του 2018 και στην κατάρτιση νέου προσωρινού αξιολογικού πίνακα κλάδου ΠΕ60 με βάση τα αντικειμενικά μόρια. Συγκεκριμένα, αφαίρεσε τα μόρια που αντιστοιχούν στη διδακτική υπηρεσία της Μαρίας Βλάχου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών στο 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ιονίων Νήσων (έδρα Αργοστόλι), διαρκούσης της θητείας της και 21 μήνες μετά την τοποθέτησή της!!! Ο λόγος ήταν πως η άδεια επαπειλούμενης κύησης, που πήρε η Συντονίστρια κατά το παρελθόν, δεν θεωρήθηκε από το Συμβούλιο Επιλογής ότι εμπίπτει στην άδεια κύησης και λοχείας, για τις οποίες κατοχυρώνεται η υπηρεσία ως διδακτική!!! Συμβούλιο που επιλέγει υπευθύνους σε θέσεις ευθύνης στην εκπαίδευση και θεωρεί την εγκυμοσύνη κάτι σαν τη γρίπη!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί πως η στάση «Πόντιου Πιλάτου» του Υπουργείου Παιδείας, σε σχετικό ερώτημα, διευκόλυνε το Συμβούλιο Επιλογής να πάρει την επαίσχυντη απόφασή του. Αντί το Υπουργείο να πάρει καθαρή θέση για το γεγονός και να αναγνωρίσει την επαπειλούμενη κύηση ως άδεια που αφορά την προστασία της μητρότητας, αντί να βάλει φραγμό στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, έδωσε το «πράσινο φως» στο Συμβούλιο να αποφασίσει κατά το δοκούν. Οι συνταγματικές επιταγές περί προστασίας της μητρότητας αγνοούνται, όπως και μια σειρά εγκύκλιοι που αναφέρονται στην επαπειλούμενη κύηση (ΔΙΔΑΔ/Φ.35.31/1606/οικ.7575 26/03/2012 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αρ. 52, παρ.3 του Ν.3528/2007, σχετική διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών κοκ.). Όλα εφαρμόζονται αλά καρτ!!!

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αφού, μπορεί στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση του Συμβουλίου να αφορά τη συγκεκριμένη συνάδελφο, ανοίγει όμως επικίνδυνους δρόμους, συνολικά, για το χτύπημα των δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη μητρότητα.

Απαιτούμε:

–                           Να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η κύηση και η μητρότητα ως ασθένεια και να τιμωρούνται συνάδελφοι εκπαιδευτικοί με περικοπή διδακτικής υπηρεσίας.

–                           Να πάρει καθαρή θέση η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, βάζοντας τέλος στις διακρίσεις σε βάρος των εγκύων γυναικών.

–                           Να τροποποιήσει άμεσα την απόφασή του το Συμβούλιο Επιλογής, αποκαθιστώντας τη μοριοδότηση της συναδέλφισσας Μαρίας Βλάχου.

Αργοστόλι 01/07/2020

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις