Ανακοινώσεις ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την απεργία των υγειονομικών

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

15.6.2020

Όλοι και όλες στο πλευρό των απεργών στην Υγεία – Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους-Πανεργατικός ξεσηκωμός!

Την Τρίτη 16 Ιούνη απεργούν και διαδηλώνουν πανελλαδικά στην Αθήνα οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Απεργούν και απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποιήσεις για τους χιλιάδες συμβασιούχους, δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Ο αγώνας των εργαζόμενων στην υγεία αφορά την υγεία και τη ζωή όλης της εργατικής τάξης, των φτωχών, των άνεργων, των μεταναστών και των προσφύγων.

Η έξοδος από τους περιορισμούς της καραντίνας έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα προσέλευσης στα νοσοκομεία, από ασθενείς που είχαν ανάγκη από εξετάσεις και περίθαλψη αλλά είχαν αναγκαστεί να παραμένουν στο σπίτι τους και τώρα συνωστίζονται στις πύλες των νοσοκομείων. Ξαναβγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια όλες τις ελλείψεις, τα τεράστια κενά και το καταπονημένο από την υπερπροσπάθεια ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζεται άμεσα ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του κόσμου εδώ και τώρα και μάλιστα πριν προκύψει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.

Όμως, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι άλλες. Τα υποκριτικά έτσι κι αλλιώς χειροκροτήματα στους «ήρωες» σταμάτησαν, και τώρα βάζει μπρος τις επιθέσεις: απολύσεις συμβασιούχων και επικουρικών, επιστροφή των εργολάβων, ιδιωτικοποιήσεις και «χορηγίες».

Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν παλεύουν μόνοι τους. Από τους τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, τους εργαζόμενους στον τουρισμό και στον επισιτισμό, τους καλλιτέχνες μέχρι τους φοιτητές και τους μαθητές οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο για τις 16 Ιούνη. Μπορούμε να κάνουμε αυτή την απεργία σημείο και αφετηρία πανεργατικού ξεσηκωμού! Η θέση όλων των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι εκείνο το πρωί στο πλευρό των απεργών που θα διαδηλώνουν!  

Είναι ώρα να χτίσουμε ένα κοινό εργατικό αγωνιστικό απεργιακό μέτωπο απέναντι στη κυβέρνηση της ΝΔ που ετοιμάζεται να δώσει 24 δις από Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν επιχορήγηση στις επιχειρήσεις και νέα Μνημόνια για μας. Τα αφεντικά θα πάρουν τα επιχορηγήσεις αλλά οι εργαζόμενοι θα πάρουν μείωση 20% στο μηνιάτικο, μεγαλύτερη φτώχεια, ελαστικές σχέσεις εργασίας, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και ανεργία.

Η εξέγερση στην Αμερική μας εμπνέει όλες και όλους και μαζί μπορούμε να κάνουμε τις 16 Ιούνη μια μέρα δράσης με μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 πμ και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Και να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη! Για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!

Υγειονομικοί του ΝΑΡ: Στην απεργία στις 16 Ιούνη να γίνει ξεσηκωμός!

Ανακοίνωση της οργάνωσης Υγειονομικών του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Οι υγειονομικοί μαζί με το λαό ενάντια στην υποκρισία των κυβερνήσεων και τον βάρβαρο καπιταλισμό του «δεν μπορώ να αναπνεύσω»!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ:

-Για να μην πληρώσουν ξανά το λογαριασμό της υγειονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι, όπως επιδιώκουν τα παγκόσμια καπιταλιστικά κέντρα, η ΕΕ, οι επιχειρηματίες και οι απανταχού κυβερνήσεις.

-Για θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Υποτίθεται ότι στο όνομα των ελλειμμάτων της και της αδυναμίας ανταπόκρισης στο επιδημικό κύμα επέβαλλαν στην κοινωνία πρωτοφανές και τυφλό lockdown με στέρηση ελευθεριών, καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων, μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία. Θα την αφήσουν ξανά υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη;

-Για να αποκρούσουμε το αστικό ψευτοδίλημμα «οικονομία ή ανθρώπινες ζωές». Είναι διπλά υποκριτικό. Ούτε για τις ανθρώπινες ζωές νοιάζονται (παρά μόνο ίσως αν είναι επικερδείς για την κατανάλωση των προϊόντων της φαρμακοβιομηχανίας) γι’ αυτό και επιλέγουν την πολιτική της μειωμένης προσφοράς δομών υγείας (ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξετάσεις, γιατροί και νοσηλευτές) σε σχέση με τις υγειονομικές ανάγκες. Ούτε για τη λαϊκή οικονομία, γι’ αυτό και προχωρούν, χωρίς καμιά διάθεση ανακωχής, όλο το σκληρό πυρήνα των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων για τη διάσωση του κεφαλαίου (και όχι του λαού).

-Για διπλασιασμό των δημόσιων δαπανών για την υγεία, ώστε να φτάσει στο 7,5% του ΑΕΠ. Λεφτά υπάρχουν στα κέρδη των πολυεθνικών και των «επενδυτών», στις γιγάντιες δαπάνες για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και τους μηχανισμούς καταστολής, στο ληστρικό χρέος που το έχει χιλιοπληρώσει ο λαός, στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.

-Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όλων των κατηγοριών με άμεση πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Από λόγια και χειροκροτήματα χορτάσαμε.

–Για άμεσες, μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ.

-Για να επιταχθεί-εθνικοποιηθεί χωρίς αποζημίωση ο ιδιωτικός τομέας υγείας και να σταματήσει η πλουσιοπάροχη επιδότηση του με ζεστό κρατικό και ασφαλιστικό χρήμα.

-Για να αναπτυχθεί πλήρης, δωρεάν και δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους τομείς (πρόληψη, κατ’ οίκον νοσηλεία, επιδημιολογική επιτήρηση, οικογενειακός προγραμματισμός, ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης).

–Για να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ και να ενισχυθούν οι υποδομές των νοσοκομείων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία.

-Αυξήσεις μισθών και μόνιμη επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Δεν τσιμπάμε στην έκτακτη επιδοματολογία και τα δωράκια των εφοπλιστών σε μερίδα υγειονομικών με στόχο την εξαγορά συνειδήσεων και το διαχωρισμό των εργαζομένων.

-Ένταξη όλων στα ΒΑΕ.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ:

-Ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη δογματική προσήλωση της στα συμφέροντα των μεγαλοκλινικαρχών και τις ΣΔΙΤ. Που πάνε παρέα με τις δωρεές των διάφορων «φιλάνθρωπων» και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα DRG. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους πρώτους που έχουν μπλεχτεί στη συζήτηση για τις ΣΔΙΤ είναι ο «μέγας δωρητής» που ακούει στο όνομα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Με τις δωρεές εξάλλου δικαιολογούν την είσοδο των ιδιωτών στο δημόσιο νοσοκομείο.

-Ενάντια στη συναινετική ψευτοαντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλων στις κυβερνητικές επιλογές.

-Για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Δεν θα περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Να μη νομιμοποιήσουμε την επιχειρηματική λογική του «κόστους – οφέλους» δηλ. των κερδών πάνω από τις ανάγκες στην υγεία. Έξω όλοι οι εργολάβοι από το ΕΣΥ.

-Για να πάρουν την πρωτοβουλία απεργιακής κλιμάκωσης τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι μαχόμενοι υγειονομικοί, όχι η συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ που είχε «κατεβάσει ρολά» το προηγούμενο διάστημα, αναπαρήγαγε το διαχωρισμό ανάμεσα σε συμβασιούχους και μόνιμους, αλλοίωνε τα αιτήματα και το περιεχόμενο του αγώνα.

Στις 16 Ιούνη να μη λείψει κανείς.

Το υγειονομικό κίνημα παλεύει δεν ζητιανεύει.

Είμαστε εργαζόμενοι και αγωνιζόμαστε για τα σύγχρονα δικαιώματα όλων.

Με κίνημα αντεπίθεσης και ένα άμεσο, αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, ενάντια στην καθολική καταστροφή που μας απειλεί (κοινωνική, οικονομική, οικολογική). Πρόγραμμα διεκδίκησης κοινών, καθολικών και δωρεάν αγαθών για όλους, ως προϋπόθεση ουσιαστικής ζωής, κόντρα στην κύρια τάση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της εποχής μας για εμπορευματοποίηση των πάντων. Με υποστήριξη της κοινωνικής ιδιοκτησίας και κατάργηση της ατομικής, όχι μόνο των μέσων παραγωγής αλλά και των πατεντών κάθε είδους, που αποδεικνύονται τεράστιο εμπόδιο στο να γίνουν τα φάρμακα και τα εμβόλια παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Για τη διεθνική αντιμετώπιση των οικουμενικών προβλημάτων, κόντρα στην αδιέξοδη λογική των ανταγωνισμών. Για την εργατική δημοκρατία και γενικότερα την ανάπτυξη μορφών δημοκρατικού, κοινωνικού ελέγχου απέναντι στον κίνδυνο ενός Οργουελιανού κράτους επιτήρησης, καταστολής, έκτακτης ανάγκης στο όνομα της ασφάλειας. Με την κοινωνική ευθύνη του χειραφετημένου ατόμου, σε αντιδιαστολή με την “ατομική ευθύνη” του χειραγωγούμ,ενου ιδιώτη, υποταγμένου στα κελεύσματα του κράτους, του εργοδότη, της αγοράς και των ειδικών” στην κατεργασία συνειδήσεων, όπως τα ΜΕΜ.

Οργάνωση Υγειονομικών του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Ιούνης 2020

www.narnet.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις