Ε.Α.Σ. : Η επιτυχία του νόμου θα κριθεί στη πράξη

Ε.Α.Σ. : Η επιτυχία του νόμου θα κριθεί στη πράξη

O Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης συμμετέχοντας ενεργά ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), του μεγαλύτερου εθνικού φορέα που εκφράζει το σύνολο των Κτηνοτρόφων της χώρας, ενημερώνει τις θέσεις του Φορέα για το νόμο 4621/2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Υ.Α.Α.Τ.) που ψηφίστηκε στη Βουλή, από τα περισσότερα κόμματα, πριν λίγες ημέρες.

Το πρόβλημα των «Ελληνοποιήσεων», ιδιαίτερα στα Γαλακτοκομικά (π.χ. Φέτα), όπως και στο Κρέας και στο Μέλι είναι το άλυτο πρόβλημα για το οποίο είχε ζητηθεί από την εκάστοτε Κυβέρνηση να πάρει αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του κορυφαίου για παραγωγούς, τους καταναλωτές και τη χώρα θέματος των «Ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων προϊόντων Αγροδιατροφής. Λαμβάνονταν κάποια μέτρα, τα οποία όμως αποδεικνύονταν αδύναμα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Με τον τελευταίο νόμο θεωρούμε ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα.

Όμως η επιτυχία του νόμου και όσων προβλέπει θα κριθεί στην πράξη. Στους πραγματικούς ελέγχους στα Τυροκομεία παραγωγής, στον έλεγχο των εισαγόμενων, στον αυστηρό έλεγχο στους χώρους Εστίασης, ακόμα και σε όσα προϊόντα (π.χ. Φέτα) εξάγονται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Εφόσον χρειαστεί θα πρέπει να παρθούν και πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα στην επιβολή και είσπραξη των προστίμων.

Όσον αφορά την παράταση των Αδειοδοτήσεων Σταυλικών Εγκαταστάσεων, έως τέλος του 2020, είναι μια πονεμένη ιστορία και πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Πολλοί Κτηνοτρόφοι ΔΕΝ έχουν Άδεια Κτηνοτροφικής Εγκατάστασης, λόγω των ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί χρόνια τώρα (σαν οι Στάβλοι να είναι Βιομηχανίες) με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα, να μην μπορούν να παράγουν νόμιμα, να μην μπορούν να εκσυγχρονίσουν και να αναπτύξουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Είναι θετικό ότι δόθηκε η παράταση αλλά πρέπει να εργαστούμε ενωτικά προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του διαχρονικού αυτού προβλήματος.

Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης χρόνια θέση μας είναι η άμεση σύνταξη τους, ΧΩΡΙΣ οικονομική επιβάρυνση για τους Κτηνοτρόφους και η αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων (ιδιωτικών και δημόσιων) για κτηνοτροφική χρήση. Οι Κτηνοτρόφοι αρκετά ήδη χρόνια καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο για τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων στην Περιφέρεια και θα πρέπει να σταματήσει η επιβάρυνση αυτή. Η τελική απόφαση βέβαια είναι στα χέρια της Κυβέρνησης.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κτηνοτρόφοι ΔΕΝ τελειώνουν εδώ. Έχει προταθεί στον Υπουργό κ Βορίδη Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Κτηνοτροφίας ζητώντας του ταυτόχρονα να θεσμοθετήσει Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή των πανελλαδικών Κτηνοτροφικών Φορέων ώστε να εργαστούμε για τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας.

Από Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις