Ανακοίνωση τομέα Νησιωτικής Πολιτικής μετά τη συνάντηση με ΕΟΕΑΝ

ΤΟΜΕΑΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Οι  μικρομεσαίες  νησιωτικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα της μετα-Covid εποχής. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να κρατηθούν όρθιες οι νησιωτικές οικονομίες»
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς των νησιωτικών κοινωνιών, ο τομέας νησιωτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με το Δ.Σ του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών), με θέμα « Μετα-Covid εποχή: Προβλήματα- επιπτώσεις στις νησιωτικές οικονομίες».
Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν τόσο από τον Πρόεδρο του ΕΟΑΕΝ, Σωτήρη Σκιαδαρέση,  όσο και από όλα τα μέλη, επικεντρώνονται στον τομέα της οικονομίας, της ενίσχυσης των επιχειρήσεων στα νησιά,  της λειτουργίας με  ασφάλεια  των νησιωτικών  προορισμών, της ουσιαστικής ενίσχυσης
της απασχόλησης, κα.
Ειδικότερα, τα θέματα που αναδείχθηκαν είναι τα εξής:
   1. Η κυβέρνηση στα μέτρα που εξήγγειλε δεν έχει λάβει υπόψη της τη νησιωτικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά τη δεδομένη χρονική περίοδο, καθώς η κύρια παραγωγική τους δραστηριότητα κινείται γύρω από τον τουρισμό.
   2. Ο κλάδος του τουρισμού και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που συναρτάτε με αυτόν, πλήττεται στην μετα-Covid περίοδο καθώς η αβεβαιότητα και η επισφάλεια της λειτουργίας των προορισμών, δημιουργούν θέματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και στασιμότητας των τοπικών αγορών.
   3. Η απουσία ρευστότητας αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί από το τραπεζικό σύστημα έως σήμερα, αποκλείουν εν τοις πράγμασι τη συμμετοχή τους  σε αυτά καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής τους.
   4. Οι ρυθμίσεις κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης τους και ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίας είναι και πάλι στο κόκκινο.
   5. Τα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα η ανεργία να αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τις νησιωτικές κοινωνίες.
   6. Επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων και στον τομέα των καυσίμων καθώς οι τιμές στα νησιά είναι υψηλότερες σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντ’ αυτού έχει βάλει σε αναστολή το Μ.Ι. καθώς εδώ και μήνες έχουν να πληρωθούν δικαιούχοι.
   7. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά . Ειδική μέριμνα για τη φετινή περίοδο, όπου ως Κίνημα Αλλαγής προτείνουμε την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και στη διαμονή.
   8. Επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, όσον αφορά στον διακριτικό τους τίτλο, μια διαδικασία που δημιουργεί προβλήματα στους ιδιοκτήτες, καθώς  και το θέμα της πρόσληψης ναυαγοσώστη  για  τις πισίνες.
Επίσης, τέθηκαν ζητήματα αναφορικά με την νέα κατανομή των κονδυλίων που λάβει η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης καθώς καθολική απαίτηση είναι η δημιουργία ενός Ειδικού Προγράμματος για τα νησιά. Οι ανάγκες είναι μεγάλες ως προς τις  υποδομές, τη βελτίωση των
συγκοινωνιών, την ενεργειακή διασύνδεση τους, το νησιωτικό επιχειρείν, την υγειονομική θωράκιση τους, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τη ψηφιακή σύγκλιση και την εδαφική συνοχή.
Τα νησιωτικά επιμελητήρια πρέπει να αποτελέσουν ένα βασικό συνομιλητή της κυβέρνησης.
Η νησιωτικότητα πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή της διακυβέρνησης της χώρας μας και η ρήτρα νησιωτικότητας οφείλει να εφαρμόζεται παντού. Οι νησιώτες πρέπει να ενώσουν δυνάμεις και να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν.
Η κυβέρνηση οφείλει να προβεί άμεσα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το επιχειρείν στα νησιά

Η  Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ΚΙΝΑΛ

Ελευθερία Φτακλάκη
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις