Δεν θα πληρώσουμε ξανά για την καπιταλιστική κρίση!

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεν θα πληρώσουμε ξανά για την καπιταλιστική κρίση!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, να πληρώσει ξανά η εργατική τάξη και ο λαός την καπιταλιστική κρίση και να ξεχάσει μόνιμα μια σειρά δικαιωμάτων του, που «ανεστάλησαν» στο όνομα της πανδημίας με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και τα άλλα νομοθετήματα. Αυτό αφορά και τους δημόσιους υπάλληλους. Η ελαστική εργασία μονιμοποιείται, οι αναδιαρθρώσεις εντατικοποιούνται και διευρύνονται οι παροχές στο κεφάλαιο.

Είναι ενδεικτικό πως στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς (ΓΝΚ) στο Αργοστόλι ήρθε μόλις ένας γιατρός (κι ένας έφυγε), καθώς και ελάχιστοι νοσηλευτές, κι αυτοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πολύ μακριά από την κάλυψη των οργανικών θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα του ΓΝΚ αλλά και από τις μόλις 57 θέσεις, που προκηρύχθηκαν και που ο κυβερνητικός βουλευτής «έταζε» πως θα καλυφθούν εν μέσω πανδημίας. Η ΕΓ έχει επανειλημμένα τονίσει πως, διαχρονικά, οι κυβερνήσεις δεν διαμόρφωσαν όρους και προϋποθέσεις στελέχωσης αλλά το αντίθετο. Τα πράγματα είναι χειρότερα στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας (Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία). Έτσι, στο προσωπικό μένει η εντατικοποίηση και η διαρκής «επίταξη», ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει απογυμνωμένο.

Στην παιδεία η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει το Νόμο Γαβρόγλου για τις απολύσεις αναπληρωτών και για ένα σχολείο πιο ταξικό, ενώ προσθέτει νέες αντιλαϊκές «πινελιές» με το νομοσχέδιό της, που φθάνουν στο να κάνουν το ζωντανό μάθημα της τάξης «big brother». Αντίστοιχα, η ανακύκλωση της ελαστικής εργασίας «σπάει κόκκαλα» στους ΟΤΑ, όπως και σε άλλους ευαίσθητους τομείς πχ. πυροπροστασία, δασική υπηρεσία κοκ. Δίπλα σε αυτά χρειάζεται να βάλει κανείς τη γενίκευση της τηλεργασίας, που δεν κοιτά ωράρια και που καταλαμβάνει τον «οικιακό χώρο», τη διαρκή κινητικότητα, την α λα καρτ χρήση των οδηγιών των επιστημόνων για τον κορονοϊό στους χώρους εργασίας και την απουσία, με κρατική ευθύνη, όλων των αναγκαίων όρων για την ασφαλή λειτουργία Νοσοκομείων, σχολείων, δικαστηρίων, υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα τα αιτήματα των καπιταλιστών κι η ανταπόκριση σε αυτά των κομμάτων του δρόμου ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος. Τα συναρμόδια υπουργεία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που είχε απευθύνει η Fraport Greece να ανασταλεί η καταβολή της εισφοράς και της αμοιβής παραχώρησης για το 2019. Το αεροδρόμιο Κεφαλονιάς είναι μέσα σε εκείνα που ιδιωτικοποιήθηκαν από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, με «παιάνες» και από παράγοντες της τοπικής διοίκησης. Τώρα, που «σφύζουν» οι διαθεσιμότητες του προσωπικού σιωπούν ένοχα… Στην καθαριότητα στα Ιόνια (κι όχι μόνο) – με τη δημιουργία του νέου φορέα  διαχείρισης – διαμορφώνονται νέα περιθώρια επενδύσεων και κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και με κινδύνους για την υγεία του κεφαλονίτικου λαού. Ο νέος νόμος για το περιβάλλον θυσιάζει τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου και τις περιοχές Natura, στις πετρελαϊκές εταιρίες, στις εταιρίες «πράσινης ανάπτυξης» και στους λοιπούς επενδυτές. Οι μεγαλοξενοδόχοι, επικουρούμενοι από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα επιμελητήρια και την τοπική διοίκηση, ζητούν κρατικές επιδοτήσεις για να έχουν το καλύτερο εφαλτήριο, ενώ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό «βουλιάζουν στα τάρταρα». Το μονοπώλιο της ακτοπλοϊκής Levante Ferries, περικόπτει τα δρομολόγια για Κεφαλονιά και Ιθάκη και λαμβάνει, ως αμοιβή, πρόσθετες επιχορηγήσεις. Τα ίδια και οι αεροπορικές εταιρίες που καλύπτουν τα νησιά μας, στις οποίες, μάλιστα, η ΕΕ αφήνει να στοιβάζουν τους επιβάτες σαν «σαρδέλες», προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική τους ανάκαμψη! Αίσχος! Ατομική ευθύνη, ποινικοποίηση των συναθροίσεων απέναντι στους μεταφορικούς κολοσσούς, όλα με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και ο «λογαριασμός» στο λαό.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία της δύναμής της και τους συναδέλφους να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στο να πληρώσει ξανά ο λαός τη νέα κρίση. Η διεκδίκηση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μαζικών μόνιμων διορισμών για την πλήρη στελέχωση σε υγεία – παιδεία – πρόνοια – ΟΤΑ κλπ. είναι ο δικός μας μονόδρομος. Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απαιτεί σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις!!

Αργοστόλι 18/05/2020

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία ΜισαηλίδουΑπαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις